________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/21/2020

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας στην απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα!
Ο ανταποκριτής του OpenTV στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός μας μετέφερε τα όσα δήλωσε ο  Αναπληρωτής Προέδρος του ΤΕΕΣ Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.
Αφού είπε τα τετριμμένα "περί θλίψης και οδύνης" δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει για άλλη μια φορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υπογραμμίζοντας πως «έχει προκαλέσει διχασμό στην Ορθοδοξία καθώς επέλεξε να είναι όχι πρώτος μεταξύ ίσων στην οικογένεια των Προκαθημένων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά αρχηγός ενεργειών σχισμάτων και διχασμού στην ενότητα της παγκόσμιας Ορθόδοξης κοινότητας».
Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο μητροπολίτης Αντώνιος της εν Ουκρανία Ρωσικής εκκλησιαστικής παρουσίας, όταν έγινε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί. 
Κάθε φορά, δηλαδή, που η Τουρκία προβαίνει σε μετατροπή ενός ορθόδοξου μνημείου από μουσείο σε τζαμί, η Ρωσία καταγγέλλει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως υπεύθυνο για σχίσμα στην Ορθοδοξία κι έτσι τον παρουσιάζει και ως "υπεύθυνο" για την αλλαγή του καθεστώτος στα μνημεία της Πόλης. 
Τελικά πρέπει να χαίρεται πολύ η Ρωσία με τις αποφάσεις Ερντογάν! Βρίσκει μια "καλή" αφορμή για να επιτεθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! 
Ας το καταλάβουν οι αδελφοί Ρώσοι: Υπεύθυνοι για το σχίσμα είναι αυτοί και μόνον αυτοί! 
Και τα υποχείριά τους στην Ουκρανία, η Σύνοδος της εκεί παρουσίας τους, αποφάσισε, λέει, τον εορτασμό της 30ής επετείου από την ανεξαρτησία της "Εκκλησίας της Ουκρανίας" από το Πατριαρχείο Μόσχας. Και μας είπε ο μητροπολίτης Αντώνιος ότι τα δικαιώματα που έχει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «τόσο ευρεία που σε ορισμένες παραμέτρους είναι μεγαλύτερα [sic] από τα δικαιώματα ορισμένων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών». 
Αφού είναι έτσι γιατί η Μόσχα λυσσομανά για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας; Η δική της έχει "μεγαλύτερα δικαιώματα"!
Ας συνεχίσουν έτσι... 
Θα τους εκδικηθεί η ίδια η ιστορία!
Ήδη τρέμουν μήπως ζητηθεί Αυτοκεφαλία από την Λευκορωσία. 
Η στοχοποίηση και υπονόμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν θα βλάψει παρά μόνο τους ίδιους. 
Όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο καλύτερα γι' αυτούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails