________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/11/2021

200ή Επέτειος Μνήμης του Εθνομάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στο Μόναχο

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την θλιβερή επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', ο οποίος -ως γνωστόν- απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821 και το τίμιο σώμα του κρεμάστηκε στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία μας τέλεσε μια σύντομη ακολουθία στα Προπύλαια του Μονάχου, όπου είναι γραμμένα ονόματα των αγωνιστών και ηρώων της επανάστασης 1821 και ως πρώτο το όνομα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'.

Την ακολουθία τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, με τροπάρια από την ακολουθία του Αγίου Εθνομάρτυρα Γρηγορίου Ε΄ και τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων του 1821. Έψαλε ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμώτατος κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος.

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Βασίλειος Γκουλούσης και η αρχαιολόγος-φιλόλογος κ. Μαρία Λιάνου. Λόγω των προστατευτικών μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό δεν κατέστη δυνατό να παραστούν περισσότερα μέλης της Παροικίας μας στην τελετή.
Ο παριστάμενος εκπαιδευτικός κ. Νικόλαος Σιώμος απαθανάτισε την εκδήλωση αυτή με τις συνημμένες φωτογραφίες.
π. Απόστολος Μαλαμούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails