________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/03/2011

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Βιβλίο με τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο» εκδόθηκε στην τουρκική γλώσσα, το οποίο σκοπεύει στην ενημέρωση του κοινού για την σωστή κατανόηση του θρησκευτικού αυτού θεσμού και του πολυσυζητημένου όρου «οικουμενικό», ο οποίος σκόπιμα διαστρεβλώνεται και παρεμποδίζεται η χρήση του στην κοινωνία της νεώτερης Τουρκίας.

Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται κείμενα των Μητροπολίτη Παντελεήμονος Ροδόπουλου, Πρέσβυ Αλέξη Αλεξανδρή, Baskın Oran, Cem Murat Sofuoğlu, Cengiz Aktar (ο οποίος είναι και ο επιμελητής του βιβλίου), Elçin Macar, Emre Öktem, Kürşat Demirci, Samim Akgönül καί Παρασκευά Κονόρτα.

Το βιβλίο εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «İletişim», ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην προβολή και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών στην χώρα.


Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, που ήδη κυκλοφορεί εδώ και ένα μήνα, θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου στην Πόλη, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη παρατέθηκε δεξιώση στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, όπου παρέστησαν οι συγγραφείς του, Ιεράρχες και κληρικοί του Πατριαρχείου, εκπρόσωποι θρησκευτικών μειονοτήτων, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και άλλοι επίσημοι.



Κατά την δεξίωση ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο γεγονός της έκδοσης του βιβλίου «Οικουμενικόν Πατριαρχείον» και στην Τουρκική γλώσσα, όπου εξετάζεται η θέση του Πατριαρχείου από διάφορες πτυχές όπως θρησκευτική, ιστορική, πολιτική και νομική. Το βιβλίο αποβλέπει στο να συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού κυρίως όσον αφορά τον τίτλο «Οικουμενικό». Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ήδη ανελλιπώς από τον έκτο αιώνα και πρόκειται για ένα όρο με καθαρά θρησκευτικό περιεχόμενο. Παρ΄ όλα αυτά στον τίτλο αποδόθηκαν αμέτρητες αρνητικές έννοιες και στη συνέχεια απαγορεύθηκε από τους ίδιους κύκλους η χρήση του. Επίσης ο Πατριάρχης τόνισε ότι ο όρος «Οικουμενικός» δεν φέρει χαρακτήρα εγκόσμιας εξουσίας αλλά ιστορικο-ιεραρχικό στην Χριστιανική ιστορία και πραγματικότητα.

Ο Πατριάρχης ανέγνωσε απόσπασμα από κείμενο που έγραψε ο Αντιοχειανός θεολόγος Roni Bou Saba από το Λίβανο, ο οποίος γιόρτασε φέτος το Πάσχα στην Πόλη. Έγραψε, μεταξύ άλλων, βλέποντας τον Πατριάρχη στην Προηγιασμένη της Μ. Τρίτης:

"Προηγιασμένη η στιγμή. Γονυκλισίες αιώνων, ανοιχτές καρδιές και προσευχές που ανυψώνονται σαν το καιόμενο λιβάνι. Ο σεπτός Πατριάρχης εκεί άλλοτε όρθιος και άλλοτε γονατισμένος. Το εκκλησίασμα τουρίστες ή κάτι παρεμφερές. Αλλά ο Πατριάρχης εκεί! Μ’ όλη την οικουμενικότητά του. Κατάλαβα σήμερα ότι αυτή την κουβαλάει κάποιος σαν τον σταυρό... μόνος του. Μπορεί και να βρεθούν ο Σίμων και η Βερονίκη με ένα παλαιό μαντίλι- κατά σύμπτωση το δικό της. Η οικουμενικότητα παραμένει γιατί δεν περιμένει κανένα...".


Δυστυχώς στη Τουρκική γλώσσα υπάρχουν περιορισμένες μελέτες που αντικατοπτρίζουν αντικειμενικές απόψεις για το θέμα αυτό, ενώ οι περισσότερες στρέφονται εναντίον της χρήσεώς του, με αρνητικό προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Όπως είπε, οι μέχρι τώρα δυσχερείς καταστάσεις και συνθήκες που επικράτησαν, μας στέρησαν την δυνατότητα της ορθής παρουσίασης του Πατριαρχείου μας στην κοινή γνώμη.


Ο Πατριάρχης κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το νέο αυτό βιβλίο θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να ενημερωθούν αντικειμενικά ούτως ώστε να εξαλειφθεί η άγνοια και να αποκαθαρθεί η πληροφοριακή ρύπανση γύρω από το θέμα.

2 σχόλια:

  1. Η αδιαλλαξία ενάντια στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας πρέπει να συγχωρεθεί, όταν αυτή προέρχεται από ανθρώπους που δεν τους δώθηκε η ευκαιρία ή δεν τους επετράπη κοινωνικώς να επεκτείνουνε τον ψυχισμό τους προς μια αέναη αξία, αυτή της Ορθοδοξίας. Η τραγικότητα είναι να βλέπεις, έστω και μεμονωμένες περιπτώσεις, Ορθοδόξων οι οποίοι στερούνται αντίληψης περί της σημαντικότητας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

    Αυτό το βιβλίο αποτελλεί ένα υπέροχο στοιχείο προόδου για την Τουρκική κοινωνία. Αν ξέρανε όσοι εναντιόνονται κατά του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου τι χάνουνε! Πόσο δύσκολος ο αγώνας του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου, αλλά όπως πολύ σοφά λέει "Εμείς το θαύμα εδώ, το ζούμε καθημερινά."

    Εις Πολλά Έτη Δέσποτα! Τα παιδιά Σας σ'ολόκληρο τον κόσμο στρέφουνε τις καρδιές και τις σκέψεις τους προς Εσάς! Προσεύχομεθα για την Ρωμιοσύνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.8 Μαΐου 2011 στις 12:10 π.μ.

    Ένα βιβλίο το οποίο θα βάλει τέλος ελπίζουμε στην καχυποψία των Τούρκων, για τον ρόλο και την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μέσα άπό αυτό το βιβλίο, ο Τούρκος αναγνώστης, θα έχει την ευκαιρία να μάθει για την ιστορία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως η οποία υπάρχει εκεί από τα Αποστολοκά χρόνια, αφού ως γνωστόν ιδρύθηκε από τον Απόστολο Ανδρέα με πρώτο Επίσκοπο τον Στάχυ. Ο αναγνώστης, θα μάθει ακόμα αλλά και θα ξεκαθάρισει ότι το Πατριαρχείο μας, αποτελεί τον καλλίτερο Πρεσβευτή για την ένταξη της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μάθει ακόμα ότι ο όρος "Οικουμενικός" δεν κρύβει πολιτικές βλέψεις τύπου Βατικανού, αλλά είναι ένας καθαρά εκκλησιαστικός και ιστορικός τίτλος, τον οποίο το Πατριαρχείο χρησιμοποιεί από τον 6ο αιώνα. Μέσα από αυτές τις σελίδες, ο αναγνώστης θα καταλάβει ότι το Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης δεν αποτελούν κίνδυνο, αφού κάθε πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης αλλά και επιχειρηματίες και απλός κόσμος θα επισκεφτούν το Φανάρι και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη. Μέσα από τις σελίδες, ο Τούρκος αναγνώστης, θα έχει την ευκαιρία να μάθει για την "Εκκλησία των του Χριστού Πενήτων". Παναγιώτατε, όλοι μας είμαστε κοντά Σας. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε για Σας αλλά και για όλη την Ρωμηοσύνη. Πολλά τα έτη Σας. Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails