________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/19/2011

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

φωτορεπορτάζ: Νικόλαος Μαγγίνας

Ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ, αγαπητοί φίλοι του Φως Φαναρίου, από την πρώτη ημέρα της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Καβάλα, το οποίο επιμελήθηκε ο φωτογράφος - δημοσιογράφος Νικόλαος Μαγγίνας, εκ των μελών της επίσημης συνοδείας του Πατριάρχου.


Φωτογραφίες από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, όπου του απεδόθησαν τιμές αρχηγού κράτους, όπως και όλη η επίσκεψη, άλλωστε, έχει αυτόν τον επίσημο χαρακτήρα.




Η πρώτη στάση του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας ήταν στη Νέα Καρβάλη όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα του προκατόχου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που έφεραν πρόσφυγες από την Καππαδοκία.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη συγκίνησή του, γιατί όπως είπε εδώ στην Καβάλα συναντάει ένα κομμάτι της Καππαδοκίας επισημαίνοντας ότι πάντα βρίσκεται στην καρδιά και τη μνήμη όλων. Ας μη ξεχνάμε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος Πατριάρχης που λειτούργησε στην Καππαδοκία και κάθε χρόνο πραγματοποιεί προσκύνημα στα αγιασμένα χώματά της.










Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας έγινε η επίσημη υποδοχή του Πατριάρχου από κλήρο και λαό.

Προσφώνηση

του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Μιχαήλ Τιμοσίδη

προς την Α.Θ. Παναγιότητα,

τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Παναγιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και της Ελληνικής Κυβέρνησης, Σας καλωσορίζω θερμά στην Καβάλα.

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας, ο λαός της Καβάλας Σας υποδέχεται σήμερα με μεγάλη χαρά και συγκίνηση στην πρώτη Σας επίσκεψη στα μέρη μας. Στον τόπο που φέρει ακόμα πάνω του τα ίχνη από τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, στην πρώτη γωνιά της Ευρώπης που εκείνος επέλεξε για να μεταφέρει το μήνυμα του Αναστάντος Χριστού.

Εδώ, ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη Χριστιανή. Εδώ ιδρύθηκε η πρώτη εκκλησία στην Ευρώπη. Σε αυτόν τον τόπο με την έντονη θρησκευτικότητα και την πλούσια ιστορία, όπως θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε κατά την παραμονή Σας εδώ.

Στο Πρόσωπό Σας, Παναγιώτατε, όλοι οι Έλληνες σήμερα βλέπουν και αναγνωρίζουν το θρησκευτικό ηγέτη που με τη δράση και τις άοκνες προσπάθειές του έφερε την Ορθοδοξία στο επίκεντρο των διεθνών ζυμώσεων για τα μείζονα ζητήματα του καιρού μας. Οι ιστορικές πρωτοβουλίες Σας αναγνωρίσθηκαν και βραβεύθηκαν από κράτη και διεθνείς οργανισμούς.


Η συμβολή Σας στον οικουμενικό και στο διαθρησκευτικό διάλογο, ο αγώνας Σας για την προστασία του περιβάλλοντος όπου γης, η στήριξη του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και της διασποράς και η ακτινοβολία της προσωπικότητάς Σας πολύ πέραν του ορθόδοξου κόσμου, Σας έχουν καταστήσει μιαν από τις λίγες εκείνες μορφές διεθνώς προς τις οποίες στρεφόμαστε για να λάβουμε καθοδήγηση και προσανατολισμό.

Και είναι η στιγμή αυτή ακριβώς, Παναγιώτατε που ειδικά ο Ελληνικός λαός έχει ανάγκη όσο τίποτε άλλο - στις δύσκολες ώρες που διανύουμε - από σκέπη, πνευματική καθοδήγηση και ηθικό προσανατολισμό.

Η πατρίδα μας πλήττεται από τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, κρίση που δεν είναι μόνο στενά οικονομική αλλά και ηθική και πνευματική ταυτόχρονα. Ζούμε σε μια εποχή έντονα υλιστική, όπου ο ατομικισμός κυριαρχεί και η βία και η καταστροφή αυξάνονται. Τώρα, ίσως περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε την επιστροφή σε σταθερές αξίες: στην πνευματικότητα, την αγάπη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και το σεβασμό που Εσείς πρεσβεύετε.


Γιατί, όπως συμβαίνει σε στιγμές κρίσης, όλοι μαζί καλούμαστε πλέον να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας, να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις προτεραιότητές μας και να χαράξουμε μαζί το νέο ασφαλή δρόμο για το μέλλον. Σε αυτόν το νέο δρόμο η Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ειδικότερα, είναι για εμάς ένα σταθερό οδόσημο.

Θεωρώ πολύ μεγάλης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας και το έργο Σας εντός της Τουρκίας, αποτέλεσμα του οποίου είναι να ανοίγουν συνεχώς νέες εκκλησίες, αλλά και η καθιέρωση, εκ μέρους Σας, της εαρινής περιοδείας στη γη της Καππαδοκίας.

Με γεμίζει συγκίνηση η φετινή θεία λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Παλαιάς Καρβάλης.


Είχα την τύχη να παρευρεθώ πέρσι στην πρώτη – μετά το 1922 – θεία λειτουργία που τελέστηκε στη Μονή Παναγίας Σουμελά στην περιοχή της Ματσούκας και δε σας κρύβω τη μύχια επιθυμία μου να λειτουργήσετε και στο Μιστί, τον τόπο καταγωγής των γονιών μου.

Κλείνω με την ευχή, να είναι η επίσκεψή Σας αφορμή μας, για θετικό προβληματισμό και δράση υπηρεσίας προς τον άνθρωπο και σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή διαμονή στον τόπο μας και καλή δύναμη για τη συνέχιση του σημαντικότατου έργου σας.


Με θερμά λόγια απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
"Στο διάβα των δύο αυτών δεκαετιών η συνεχής δράση του σεπτού ποιμενάρχη φέρουν ανεξίτηλη την σφραγίδα της Δωρεάς του Αγίυο Πνεύματος και της πεφωτισμένης ποιμαντορίας που οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της παρέμβασης της Μητρός Εκκλησίας όχι μόνο στα εκκλησιαστικά αλλά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακίδης, ο οποίος προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως δώρο μια ποιμαντορική ράβδο.





1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη20 Μαΐου 2011 στις 4:52 μ.μ.

    Η πόλη της Καβάλας, η πόλη της Αγίας Λυδίας δέχτηκαν αυτές τις ημέρες την ευλογία του Πρώτου της Ορθοδοξίας μας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, με αφορμή την εορτή της Αγίας Ισαποστόλου Λυδίας. Μαζί όμως με την Καβάλα, δέχτηκε την ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και όλη η Μακεδονία μας αλλά και η Δυτική Θράκη μας. Η παρουσία του Πατριάρχου του Γένους μας στην ευλογημένη γή της Μακεδονίας μας, αναθέρμανε για μιά φορά ακόμα τους δεσμούς των περιοχών αυτών με την Μητέρα Εκκλησία. Εμείς οι Βορειοελλαδίτες, είμαστε υπερήφανοι που έστω και πνευματικά αποτελούμε παιδιά της Μεγάλης Εκκλησίας, της "Εκκλησίας των του Χριστού πενήτων". Είμαστε υπερήφανοι, γιατί το Πατριαρχείο μας στα δύσκολα χρόνια για την Μακεδονία και την Θράκη στάθηκε δίπλα μας, κρατώντας μας Ρωμηούς και Ορθοδόξους, όταν κάποιοι άλλοι θέλησαν να μας οδηγήσουν στην "Εξαρχία". Ο Θεός και η Παναγία, αλλά και η Αγία Λυδία να φυλάττουν εις αιώνας αιώνων την Μητέρα Εκκλησία, τον Πατριάρχη μας, και όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails