________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/26/2011

ΕΡΓΑ ΡΩΜΗΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΠΚΑΠΙ

Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας


«Δεν είμαστε ξένοι σε αυτόν τον τόπο, δεν είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε μετανάστες. Είμαστε γέννημα θρέμμα αυτού του τόπου». Το γεγονός αυτό επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης για τα έργα ρωμηών ζωγράφων και καλλιτεχνών της Πόλης στο μουσείο του Τόπκαπι. Μία έκθεση με τέτοιο περιεχόμενο διοργανώνεται στο μουσείο αυτό για πρώτη φορά στην Ιστορία και τελεί υπό τη αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας και του Οικουμενικού Πατριάρχου σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Πόλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων που έγιναν το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι ανέφερε πως «ως Ρωμέϊκη Κοινότητα, ως Πατριαρχείο αποτελούμε ένα μέρος της κοινωνίας σ΄αυτή τη χώρα όπως και οι Αρμένιοι και οι Συριανοί που κατοικούν στον τόπο αυτό». Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υπουργό για το ότι έθεσε και εκείνος υπό την αιγίδα του την έκθεση. Επίσης ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση και άλλων εκδηλώσεων καθώς και για τη συνδρομή του στο να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά όπως και σε ναούς της Καππαδοκίας και πρόσθεσε: «Αυτά τα γεγονότα, αυτές οι εκδηλώσεις, αυτά τα ανοίγματα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα και απόδειξη της ευρύτητας των οριζόντων που διαθέτει η υψηλή προσωπικότητα του Υπουργού και το Υπουργείο του».

Τέλος ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος Βασίλειο Μπορνόβα «ο οποίος, μαζί με πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει τους τελευταίους μήνες στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όργανωσε με μεγάλη προθυμία και αποτελεσματικότητα και αυτή την έκθεση των ρωμιών ζωγράφων καλλιτεχνών της Πόλεώς μας μαζί με τον κύριον διευθυντήν του μουσείου Τόπκαπι» καθώς και τους λοιπούς φορείς, παράγοντες, κοινότητες, Εκκλησίες για τα εκθέματα τα οποία παρεχώρησαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Υπουργός Πολιτισμού Ertuğrul Günay, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τα εγκάρδιά του λόγια προς το πρόσωπό του, τόνισε ότι "εμείς, στην Τουρκία, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη δημοκρατία με όλους της τους όρους, τον λαϊκισμό με όλους του τους όρους γι΄αυτό θεωρούμε ανθρώπινο καθήκον να διαφυλάξουμε και να προφυλάξουμε και να μεταφέρουμε στο μέλλον όποιους πολιτισμούς έχουν επιζήσει, όποιες αξίες έχουν καλλιεργηθεί στα χώματα της Ανατολής.
Κάνουμε εντατικές προσπάθειες ούτως ώστε τα μνημεία όλων των θρησκειών τα οποία υπάρχουν στα χώματα της Ανατολής να προσεγγίζονται με τον ίδιο σεβασμό ώστε να διασωθούν στο μέλλον και η σημερινή έκθεση είναι ένα δείγμα της προσπάθειάς μας αυτής. Στα εδάφη της Ανατολής και ιδιαιτέρως στην Πόλη, κατά το παρελθόν, έχουν δημιουργηθεί από διάφορες θρησκευτικές ομάδες πολύ σπουδαία, από πλευράς αρχιτεκτονικής και άλλης τέχνης, έργα τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουν οι σημερινές γενιές. Αυτό αποτελεί καθήκον μας. Στα χώματά μας, το να μη μαραθεί το οποιοδήποτε λουλούδι και το να μην εξασθενίσει το οποιοδήποτε χρώμα, δεν είναι μόνο πολιτική επιταγή αλλά και ανθρώπινη και ηθική υποχρέωσή μας. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με τον Πατριάρχη και με άλλους φίλους".



Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν Ιερές Εικόνες από Εκκλησίες της Ρωμηοσύνης της Πόλης, πορτραίτα Πατριαρχών, Αρχιερέων και Δασκάλων του Γένους από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, πορτραίτα Σουλτάνων, άλλων ηγεμόνων και προσωπικοτήτων, αναπαραστάσεις τοπίων και γεγονότων σε πίνακες.

Μεταξύ των πορτραίτων υπάρχει και η προσωπογραφία του παππού του Πατριάρχου Νικολάου Σκαρλάτου φιλοτεχνημένη από τον αδερφό της μητέρας του Πατριάρχου ζωγράφο Γιάννη Σκαρλάτο.

Έμπνευση για το όλο εγχείρημα της έκθεσης αποτέλεσε το βιβλίο με τίτλο Οι Ρωμηοί ζωγράφοι της Πόλης της δραστήριας συγγραφέως, αρμενικής καταγωγής, Μάιντας Σαρίς η οποία κατοικεί με τον Ρωμηό συζυγό της στην Πόλη.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.26 Μαΐου 2011 στις 11:33 μ.μ.

    Μια σπουδαία έκθεση η οποία τελεί υπό την αιγίδα τόσο του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, όσο και του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας. Μιά έκθεση, πού δείχνει την μεγάλη προσφορά των Ρωμηών της Πόλεως στις τέχνες και στον πολιτισμό. Η Ρωμηοσύνη της Πόλεως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Χωρίς την Ρωμηοσύνη, δεν μπορεί να σταθεί η Πόλη. Η Ρωμηοσύνη με κέντρο το Σεπτό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι αυτή που αλατίζει την Πόλη. Μακάρι αυτές οι προσπάθειες πού κάνει το Κράτος να συμβάλλουν ώτε να ανθίσει και πάλι η Ρωμηοσύνη. Μακάρι όλα αυτά να μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα που έχει η Τουρκία προς την Ρωμηοσύνη και το Πατριαρχείο. Η Πόλη είναι εκεί. Η Ρωμηοσύνη είναι εκεί. Το Πατριαρχείο μας είναι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails