________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/26/2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ


O Αϊνστάιν μιλά με τον Θεό 
Γράφει ο Δρ Κων. Β. Ζορμπάς 
Μία εξόχως ενδιαφέρουσα ομιλία έγινε την Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κτήριο Επιστημών 141.Π.98) από τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Thomas Naumann, από το ερευνητικό κέντρο DESY της Γερμανίας, με τίτλο: “O διάλογος του Αϊνστάιν με τον Θεό”. 
Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο Αϊνστάιν ήταν γοητευμένος από το γεγονός ότι ο κόσμος είναι κατανοητός μέσα από την απλότητα και την αρμονία των νόμων της Φύσης. Αυτή η βαθιά πεποίθησή του ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την όλη δομή της σκέψης του. O Αϊνστάιν έψαξε σε βάθος εάν ο Θεός θα είχε μια διαφορετική επιλογή για τη δημιουργία και εάν θα μπορούσε να έχει κάνει τον κόσμο διαφορετικά. Σήμερα, αυτή η ερώτηση μάς οδηγεί σε μία νέα συζήτηση γύρω από το σύμπαν και το φιλόδοξο στόχο της επιστήμης για το «ξεκλείδωμα» του 95% του αόρατου και σκοτεινού σύμπαντος, το οποίο παραμένει ακόμη άγνωστο βιβλίο για τους επιστήμονες και, κατά συνέπεια, η ανάδυση μιας «Νέας Φυσικής», που θα αλλάξει δραματικά τις γνώσεις της ανθρωπότητας για τον κόσμο. Η συγκεκριμένη προσέγγιση του Αϊνστάιν σε βαθύτερα ερωτήματα της επιστήμης συνεχίζει να είναι πολύ παραγωγική σήμερα με τη συνεχή αναζήτηση για μία ενοποιό θεωρία όλων των δυνάμεων και τις επιπλέον διαστάσεις του χώρου και του τόπου. Η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ουσιαστική και ελπιδοφόρα για το μέλλον. 
Η ίδια προβληματική θα συνεχισθεί τo Σάββατο 29 Αυγούστου στις 18:30 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) όπου θα γίνουν ομιλίες, με θέμα: “Πνευματικότητα, Επιστήμη και Φως”, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, στα πλαίσια του Έτους Φωτός, όπως έχει οριστεί το 2015 από τον ΟΗΕ. Βασικοί ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Γούναρης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ερευνητή του CERN, η Δρ Walaa Eshraim, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και ο Δρ Κων. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ. 
Όλα τα παραπάνω γίνονται στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για νέους ορίζοντες στη Φυσική (ICNFP2015), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfirschung, Dramstad της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου CERN της Ελβετίας και την ΟΑΚ. 
Συγχαρητήρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και σε όσους διοργάνωσαν την εκδήλωση δίδοντας ουσιαστικό νόημα στο διάλογο μεταξύ επιστήμης και τοπικής κοινωνίας.


Για τέταρτη συνεχή χρονιά φιλοξενείται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το Διεθνές Συνέδριο για νέους ορίζοντες στη Φυσική (ICNFP2015). Το Συνέδριο αυτό συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfirschung, Dramstad της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου CERN της Ελβετίας και την ΟΑΚ. 
Το Συνέδριο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 200 διακεκριμένους επιστήμονες από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, ειδικά από Ευρώπη, Αμερική αλλά και Αυστραλία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία κ.ά. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλο μέρος τον συνέδρων είναι ερευνητές από το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο του πλανήτη το CERN. Το Συνέδριο είναι διεπιστημονικό και παρουσιάζει τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις της σωματιδιακής φυσικής, της αστροφυσικής, της κοσμολογίας, της φυσικής των αδρονίων και των βαρέων ιόντων. 
Η OAK προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για ένα παρόμοιο Συνέδριο, ως ένας ζωντανός οργανισμός που προωθεί και καλλιεργεί διαχρονικά τον διάλογο προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην εξέλιξη τις διεπιστημονικής γνώσης, με γνώμονα την επικοινωνία και αποφεύγοντας επιφανειακές προσεγγίσεις. 
Παράλληλα με τις περίπου 200 εισηγήσεις, οργανώνονται και έξι πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αυτού με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά, με τη σημείωση ότι οι διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνες και ομιλητές που αναφέρονται ήρθαν στην Χώρα μας και ειδικά στα Χανιά για χάριν του συγκεκριμένου Συνεδρίου: 
α) Τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 21:00 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης θα εκτελεστεί κονσέρτο κλασσικής μουσικής από τον Vladimir Nor (τσέλο), την Svetlana Nor (βιολί), και τον Ruben Muradyan (πιάνο), παρουσιάζοντας έργα του Μότσαρτ, του Σούμαν και του Τσαϊκόφσκι. 
β) Την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 18:00 θα δοθεί ομιλία, στα αγγλικά, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κτήριο Επιστημών 141.Π.98) από τον παγκοσμίου φήμης Καθηγητή Thomas Naumann, από το ερευνητικό κέντρο DESY της Γερμανίας, με τίτλο: “O διάλογος του Αϊνστάιν με τον Θεό”. 
γ) Την Τετάρτη 26 Αυγούστου στις 21:00 στην ΟΑΚ θα ερμηνευτούν άριες και αποστάματα από διάσημες όπερες (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μποέμ, Η υπνοβάτης, Η νυχτερίδα κ.ά.) από την Σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου και την Alessia Toffanin στο πιάνο.  
δ) Την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 10:00 το πρωί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων θα πραγματοποιηθούν πειράματα φυσικής για όλους (από 9 μέχρι 99 ετών) με συμμετοχή ερευνητών από τα μεγάλα πειράματα του CERN: i) Καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ii) Στυλιανός Βουράκης και Νικόλαος Τσιριντάνης, Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, iii) Margaret Janik, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, iv) Καθηγητής Hans Peter Beck του Πανεπιστημίου της Βέρνης. 
ε) Την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 20:00 στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων θα μιλήσουν: i) ο Δρ. Σ. Λεοτσίνης από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με θέμα: “Εισαγωγή στο CERN: Ταξιδεύοντας πίσω στο Big Bang”, ii) η Σοπράνο Καλλιόπη Πέτρο, με θέμα: “Η μουσική του Big Bang” και iii) ο Καθηγητής Ηλίας Κυρίτσης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα “Μικροσκοπικές Μελανές Οπές: Ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν”. 
στ) To Σάββατο 29 Αυγούστου στις 18:30 στην ΟΑΚ θα γίνουν ομιλίες, στα αγγλικά, πάνω στο θέμα: “Πνευματικότητα, Επιστήμη και Φως”, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, στα πλαίσια του Έτους Φωτός, όπως έχει οριστεί το 2015, εστιάζοντας στη Σχέση Επιστήμης και Πίστης, με βασικούς ομιλητές: i) τον Ομότιμο Καθηγητή Γεώργιο Γούναρη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ii) τον Καθηγητή Εμμανουήλ Τσεσμελή, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Ερευνητή του CERN, iii) την Dr. Walaa Eshraim, Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails