________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/25/2015

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΚΥΖΙΚΟΥ (ΦΩΤΟ)


Τιμήθηκε η Παναγία στα ερείπια της Μονής Φανερωμένης στην Αρτάκη της Κυζίκου 
Του Αριστείδη Βικέτου 
ΦΩΤΟ: Α.ΒΙΚΕΤΟΣ 
Την μεγάλη ευλογία να λειτουργηθούν για πρώτη φορά στα ερείπια της ιστορικής Μονής της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αρτάκης και Περάμου στη χερσόνησο της Κυζίκου, είχαν χθες πολλοί απόγονοι Αρτακινών, Περαμίων, Κυζικινών και μελών της Ομογένειας της Πόλης και την Ίμβρου. Η Θεία Λειτουργία την ημέρα της Απόδοσης της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος. 
Τα ερείπια της μονής, η οποία σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε επί Αυτοκράτορος Βυζαντίου Ζήνωνος και ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε περί τα 1860, βρίσκονται μέσα σε κοιλάδα στην υψηλότερη κορυφή του Δινδύμου Όρους. Ο χώρος καλύπτεται από μεγάλα πλατάνια. Η Μονή της Φανερωμένης της Αρτάκης ήταν γνωστή για την θαυματουργή εικόνα τής Παναγίας, που χρονολογείται στον πρώτο αιώνα. Όταν το 1922 οι Αρκατινοί εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κατάφεραν και διέσωσαν την εικόνα, την οποία μετέφεραν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε η εικόνα φυλάσσεται στο αριστερό κλίτος του Πατριαρχικού Ναού στο Φανάρι. 


Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος στη Σμύρνη Θεόδωρος Τσακίρης και ο Δήμαρχος Αρτάκης (Erdek) Χουσεΐν Σαρί, αλλά και αρκετοί Τούρκοι μουσουλμάνοι, κάτοικοι Αρτάκης. Οι απόγονοι των Ελλήνων της Κυζικινής Χερσονήσου παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία με συγκίνηση, ευλάβεια και χαρά και μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τους Μητροπολίτες, τους ιερείς και τον χορό των ιεροψαλτών σιγόψαλλαν «Δεύτε άπαντα τα πέρατα της γης, την σεπτήν Μετάστασιν της Θεομήτορος μακαρίσωμεν». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του ανέφερε ότι η Παναγία μητέρα μας «πεποικιλμένη τη θεία δόξη» μάς συγκέντρωσε όλους σ’ αυτό το σεβάσμιο ερείπιο του μεγάλου καυχήματος της Κυζικινής ευσέβειας, την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Φανερωμένης. Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι η απόδοση της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι «η κορύφωση και το επιστέγασμά της και ο χαρμόσυνος επίλογός της». Τα «εννιάμερα της Παναγίας» όπως τα ονομάζει ο λαός, σημαίνουν -είπε ο κ. Βαρθολομαίος- περισσότερες από είκοσι χιλιάδες πανηγύρεις μόνο στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος. Επίσης πρέπει να προστεθούν οι λίγες -συνέχισε- που απέμειναν και εδώ, στην Πόλη, στην Ίμβρο και «στο μέγα πέλαγος της ανά την οικουμένη Διασποράς μας, προσθέσατε την Κύπρο και θα αντιληφθείτε τι σημαίνει η Παναγία και η εορτή της για το ευσεβές Γένος μας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρώτη επίσκεψή του στα ερείπια της μονής τον Οκτώβριο του 2014 και είπε ότι τότε χωρίς την παρουσία πιστών τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Μεγάλο Σύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό το γεγονός, σημείωσε, όταν έγινε γνωστό κινητοποίησε τους απογόνους των Αρτακινών που βρίσκονται στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας και αλλού και άναψε τη μεγάλη φλόγα του πόθου και της λαχτάρας «για ένα ξαναζωντάνεμα της μονής, που ήτο το ιερό παλλάδιον της Κυζικινής θρησκευτικότητας». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι «η Θεία Λειτουργία είναι πάντοτε σύναξη και σύνοψη όλης της Εκκλησίας, της επί γης στρατευομένης και της εν ουρανώ θριαμβευούσης». Έτσι, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, σήμερα είμεθα πολλοί περισσότεροι οι παρόντες απ’ όσους μπορεί κάποιος να αριθμήσει παρατηρώντας γύρω του «διότι, είναι και οι μυστικώς και πνευματικώς και αοράτως παριστάμενοι. Χορός ολόκληρος Αγίων με επικεφαλής τον Άγιο Αιμιλιανό Επίσκοπο Κυζίκου» είπε χαρακτηριστικά. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Ερντέκ, Χουσεΐν Σαρί, για την βοήθειά του στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας και την εξασφάλιση άδειας από τις κεντρικές τουρκικές αρχές. Επίσης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο και τους υπευθύνους των εκδόσεων «Κύζικος», τους κυρίους Πέτρο Ποδάρα και Ιωάννη Ρίζο, οι οποίοι, είπε, πολύ εργάστηκαν και κοπίασαν για τη διοργάνωση. Ευχαριστίες εξέφρασε και προς τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο για την «πολλή αγάπη και το ενδιαφέρον του για τας αλησμονήτους πατρίδας, τας προ αιώνος περίπου απορφανισθείσας». 


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφώνησε τον κ. Βαρθολομαίο εκ μέρους των εκδόσεως «Κύζικος» ο κ. Ιωάννης Ρίζος, ο οποίος είπε ότι οι απόγονοι των προσφύγων από την Αρτάκη και την περιοχή της Κυζίκου είναι ευγνώμονες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις πολύμοχθες υπέρ του Γένους προσπάθειες. Εκπληρώθηκε, είπε, ο θείος πόθος που σιγόκαιγε στις καρδιές μας, να πανηγυρίσει δηλαδή η ιερά αυτή μονή για πρώτη φορά μετά τον εκπατρισμό των πατέρων μας. «Επιστρέψαμε έστω για λίγες ώρες στην προαιώνια πατρογονική μας εστία και βιώσαμε με κατάνυξη και δέος το πολυσήμαντο γεγονός της Θείας Λειτουργίας μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και σιωπής του ιερού τούτου σκηνώματος της Πίστεως και του Γένους μας», είπε ο κ. Ρίζος. Επίσης επεσήμανε ότι η σημερινή Θεία Λειτουργία «έφερε εγγύτερα συγγενείς, φίλους, Αρτακινούς, Περαμίους και άλλους Κυζικινούς, έφερε εγγύτερα χριστιανούς και μουσουλμάνους». 
Ο Δήμος Αρτάκης προσέφερε σε όσους παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία τυρί, ελιές, αϊράνι και τηγανίτες. Το μεσημέρι χθες ο Δήμαρχος Αρτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο οποίο παρακάθησαν και οι απόγονοι Αρτακινών, Περαμίων και Κυζικινών που ήρθαν για τη Θεία Λειτουργία.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους27 Αυγούστου 2015 στις 5:30 μ.μ.

    Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του Αυγούστου, μέσα στις ομορφιές του καλοκαιριού, η Παναγία μας και πάλι άκουσε τους αλαλήτους στεναγμούς τους Γένους μας, και για μία φορά ακόμα ζήσαμε ένα νέο θαύμα της. Να ξαναλειτουργηθεί ύστερα από 93 ολόκληρα χρόνια ένα άλλο προσκύνημά της. Ένα άλλο ξακουστό Μοναστήρι της, ένας άλλος ιερός χώρος της, όπου για αιώνες οι Ρωμηοί της Κυζίκου ανέβαιναν για να τιμήσουν την Παναγία την Φανερωμένη. Ήρθαν όμως χρόνια δύσκολα και σώπασε το Μοναστήρι. έπαψε το λιβάνι και οι προσευχές. Σταμάτησαν οι Λειτουργίες και οι δεήσεις, χορτάριασε το μέρος, σκεπάστηκε από την λήθη και την μοναξιά. Και εκεί πού όλα λές και είχαν χαθεί, εκεί πού τα χόρτα και η σκόνη της λησμονιάς φαινόταν ότι είχαν νικήσει, η Ρωμηοσύνη, "νάτην πετιέται από ξαρχής" και ανεβαίνει και πάλι στο Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, η εικών της οποίας φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, και με επικεφαλής τον Πρώτο της Ορθοδοξίας και Ύπατο του Γένους μας, Πατριάρχη μας κύριο Βαρθολομαίο, ξανακούστηκε το "πεποικιλμένη τη θεία δόξη...." εκεί πού όλα είχαν σιγήσει. Η Παναγία μας, και πάλι ζωντανή, παρούσα στο παλάτι της στην Κυζικινή Χερσόνησο, Βασίλισσα, υποδέχτηκε τον Πατριάρχη μας και την τιμία συνοδεία του, αλλά και όλα τα εσκορπισμένα τέκνα της. Η Παναγία μας, έκανε για μία φορά ακόμα το θαύμα της και ευλόγησε τον Πατριάρχη μας να είναι αυτός πού θα λειτουργήσει στο Μοναστήρι της Φανερωμένης. Παναγιώτατε, η Παναγία την οποία αγαπάτε, αλλά και πάντοτε προσεύχεστε σε Αυτήν, αφού κάθε φορά πού χοροστατείτε στον Πατριαρχικό Ναό, βρίσκετε ανάμεσα στην Φανερωμένη και την Παμμακάριστο, να σας ευλογεί και να σας αγιάζει, ώστε να χαρίσετε και άλλες τέτοιες ευλογημένες στιγμές στην Μητέρα Εκκλησία και στο Γένος μας. Πολλά και ευλογημένα τα έτη και η Πατριαρχεία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails