________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/19/2018

Ολοκληρώθηκε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 19 Ιουνίου 2018, η ετήσια γενική Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ταλλίνης. 
Οι εργασίες της Συνελεύσεως ξεκίνησαν με τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ενώ συμπροσευχόμενοι ήταν οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Τάρτου κ. Ηλίας, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. 
Των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως προήδρευσε ο Μητροπολίτης Στέφανος, ενώ μετείχαν οι Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου, οι κληρικοί της Εκκλησίας της Εσθονίας, η Γερόντισσα Θεοφίλη της Σκήτης του Αγίου Ιωάννου και οι λαϊκοί αντιπρόσωποι των ενοριών της Εσθονικής επικράτειας. 
Κατά την έναρξη των εργασιών αναγνώστηκε το σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος επευλόγησε την Κληρικολαϊκή Συνέλευση τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής επετείου της συμπληρώσεως εκατό ετών από της συστάσεως του πρώτου Εσθονικού Κράτους (1918 – 2018). Συγκεκριμένα, ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, σημείωσε στο βαθυστόχαστο μήνυμά του ότι «Η ιστορική επέτειος της εφετεινής συμπληρώσεως εκατόν ετών από της συστάσεως του πρώτου Εσθονικού Κράτους ασφαλώς και απετέλεσε σημαντικώτατον σταθμόν ουχί μόνον διά την πορείαν και διαμόρφωσιν της Εσθονικής Δημοκρατίας και της εν ελευθερία διαβιώσεως του ευγενούς και ευσεβούς Εσθονικού λαού, αλλά και δια την της τοπικής Εκκλησίας τοιαύτην, της ευλογηθείσης υπό του αγαθοδότου Θεού ίνα ευρίσκηται υπό την κανονικήν σκέπην και προστασίαν της Μητρός Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας». Στο χαιρετισμό του, τέλος, ο Παναγιώτατος προέτρεψε τα μέλη της Κληρικολαϊκής συνελεύσεως να μην απομακρύνονται από το σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι«Όλοι οι Ορθόδοξοι ανήκομεν εις εν σώμα, έχον ως κεφαλήν τον Χριστόν. Παρά τας τοπικάς παραδόσεις εκάστου έθνους, διακηρύττομεν την αυτήν πίστιν, την αυτήν Ορθοδοξίαν, ακολουθούμεν την αυτήν Ιεράν Παράδοσιν, τους αυτούς Ιερούς Κανόνας, τελούμεν δε την αυτήν Θείαν Λειτουργίαν, το μέγιστον Μυστήριον της μεταδόσεως του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Οιαδήτις παρέκκλησις εξ αυτών δημιουργεί προβλήματα, αλλοιώνει το Ορθόδοξον φρόνημα και, δυστυχώς, απομακρύνει τον κλήρον και τον λαόν από της αληθείας και της γνησιότητος της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας». 


Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της Εκκλησίας της Εσθονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι το Πατριαρχείο, παρότι δεν ευρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστά ένα διεθνή και παγκοσμίως αναγνωρισμένο Οργανισμό, ο οποίος, πέρα από την πνευματική και εκκλησιαστική του υπόσταση, έχει όρια και αρμοδιότητες υπερεθνικές. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ποιμαντική και διοικητική διακονία της Εκκλησίας και ερμήνευσε θεολογικά ότι ο εγωισμός και η προσωπική απομόνωση προκαλούν τεράστια ζημιά στην Εκκλησία. Γι’ αυτό, όπως είπε, «θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι», ενώ διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν τίθεται θέμα διαδοχής Προκαθημένου διότι αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει μόνο ο Θεός και όχι οι ανθρώπινες διεργασίες. 
Παράλληλα, κατέθεσε τις καλές διαθέσεις που έχει για οποιαδήποτε επικοινωνία προκύψει με τον νέο Μητροπολίτη εν Ταλλίνη του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ευγένιο πλην όμως διευκρίνισε ότι ο διάλογος θα πρέπει να ξεκινήσει από τη συμφωνία της Ζυρίχης η οποία δυστυχώς, ενώ υπεγράφη και από τις δύο πλευρές, δεν τηρήθηκε μονομερώς από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας. 
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνελεύσεως πραγματοποιήθηκε μια αναδρομή των σημαντικών εκκλησιαστικών σταθμών και πεπραγμένων του περασμένου έτους από τον Θεοφ. Επίσκοπο Τάρτου κ. Ηλία, εγκρίθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός, υπήρξε ενημέρωση από το ελεγκτικό οικονομικό συμβούλιο,ανακοινώθηκε η πορεία της θεολογικής εκπαιδεύσεως, ενώ παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες του Συνδέσμου Νεολαίας της Εκκλησίας και διευθετήθηκαν άλλα πρακτικά και διοικητικά θέματα της ημερησίας διατάξεως. 


Το κλίμα της Συνελεύσεως ήταν απολύτως ενωτικό καθώς όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν σχεδόν ομοφώνως. Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας κ. Στεφάνου προς την Ιεραρχία, τον κλήρο και το λαό για τη συμμετοχή τους στην φετινή Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος φανερά συγκινημένος ευχήθηκε σε όλους δύναμη και υγεία για να στηρίζουν ο καθένας από τη δική του διακονία την Εκκλησία της Εσθονίας και την μαρτυρία της στο σύγχρονο κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails