________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/20/2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019)



Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου 
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας/Οικουμενικό Πατριαρχείο
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε σήμερα, Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδος, κ. Δημήτριος Βίτσας.
O κύριος Βίτσας, που συνοδευόταν από τον Διπλωματικό Σύμβουλό του, κ.Σπύρο Βούλγαρη, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Παναγιώτατο, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 
Σε δήλωσή του, αμέσως μετά, ο κ.Υπουργός εξέφρασε την χαρά του για την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γιατί «πρόκειται για έναν σοφό άνθρωπο που η γνώμη του πάντοτε βαρύνει όπως και η δραστηριότητά του». 


Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος δέχθηκε τον Διευθυντή της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, Δημήτριο Ζώτο, με την φιλόλογο Ελένη Αγγέλη και τις μαθήτριες Ιωάννα Καραντάς, Όλγα Κιοσκέρ και Σελίνα Τζαρτζάρ, που έλαβαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό με τον τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού», που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με αφορμή τη θεσμοθέτηση, από την ελληνική πολιτεία, της 9ης Φεβρουαρίου, ως ημέρας παγκόσμιου εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν, με 42 μικρές ιστορίες/παραμύθια, παιδιά από περισσότερες από 15 χώρες. Τα παραμύθια συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο, που εκδόθηκε με τη συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και την επιμέλεια συγγραφέων-μελών του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, και τον οποίο προσέφεραν, σήμερα, στον Παναγιώτατο, οι τρεις μαθήτριες της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, που το δικό τους παραμύθι με τίτλο, «Οι χαμένες λέξεις», τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη όλως ιδιαιτέρως τις μαθήτριες, τον Διευθυντή της Σχολής και όλους τους εκπαιδευτικούς της. Τους ευχήθηκε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και τους διαβεβαίωσε ότι η Μητέρα Εκκλησία πάντοτε θα μεριμνά για την ενίσχυση των νεαρών βλαστών της Ρωμηοσύνης. 


Χθες, Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση ομάδα Κυπρίων Εκπαιδευτικών από το Λονδίνο, υπό την ηγεσία της Προϊσταμένης της εκεί Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής, κυρίας Μαρίας Παπαλουκά. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους μακραίωνους στενούς δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και στο πολυδιάστατο έργο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, που παρά τις ποικίλες δυσκολίες και τη συρρίκνωση του ποιμνίου της στην ιστορική της Έδρα, συνεχίζει την οικουμενική αποστολή της με τον ίδιο δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ενώ ζήτησε από τους προσκυνητές να μεταφέρουν στους οικείους τους, στους συναδέλφους και τους μαθητές τους την στοργή και την ευλογία του Πατριαρχείου. 


Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τους τελειοφοίτους της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, που συνοδεύονταν από τον Ιερομόναχο Θεόφιλο Παντοκρατορινό, μέλος της Εφορίας της Ακαδημίας, τον Διευθυντή της, Δημήτριο Δημάκη καθώς και τον Αρχιμ. Κωνσταντίνο Φουντουκίδη, καθηγητή. Ο Παναγιώτατος, ως πνευματικός πατέρας και Ποιμένας και του Αγίου Όρους, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Καθηγητές και τους μαθητές, στους οποίους έδωσε πατρικές συμβουλές και την Πατριαρχική ευλογία του για την συνέχιση του πολυεύθυνου έργου τους και την επιτυχία στις σπουδές τους, ενώ γι’ άλλη μια φορά εξέφρασε την βαθειά αγάπη και στοργή της Μητρός Εκκλησίας για τη σημαντική και ιστορική αυτή δικαιοδοσία της, την υπερχιλιόχρονη Μοναστική πολιτεία του Άθω. 


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Τήν μεσημβρίαν τῆς Τετάρτης, 20ῆς Φεβρουαρίου, ὁ Ἐξοχ. κ. Δημήτριος Βίτσας, Ὑπουργός Μεταναστευτικῆς Πολιτικῆς τῆς Ἑλλάδος, προσῆλθεν εἰς τά Πατριαρχεῖα, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Σπυρίδωνος Βούλγαρη, Συμβούλου αὐτοῦ. Τόν Ἐξοχώτατον, εἰς ὅν ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι ὑπό τοῦ Πρωτοκόλλου τιμαί, ὑπεδέχθησαν ἐν τῇ εἰσόδῳ τῶν Πατριαρχείων κληρικοί τῆς Πατριαρχικῆς Αὐλῆς, ἐν συνεχείᾳ οὗτος ἐγένετο δεκτός ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ἐν τῷ ἐπισήμῳ Αὐτοῦ Γραφείῳ, εἶτα δέ παρεκάθησεν εἰς τήν Πατριαρχικήν Τράπεζαν. 
Ἡ Α. Ἐξοχότης προεπέμφθη μετά τῶν προσηκουσῶν τιμῶν. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Νεκτάριον Πόκκιαν, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ταξιάρχου Μιχαήλ τοῦ Θαρρενοῦ καί Διευθυντήν τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Τηλεοπτικοῦ Σταθμοῦ Θάρρι, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρόδου, μετά τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἀμφιλοχίου Σακαλλέρου, Γενικοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας. 
- Τόν Αἰδεσιμολ. Μ. Πρωτοπρεσβύτερον κ. Γεώργιον Τσέτσην, ἐκ Γενεύης. 
- Τόν Αἰδεσιμ. Πρεσβύτερον κ. Παῦλον Ceha, ἐκ Βρυξελλῶν, μετά τοῦ Ἐλλογιμ. Δρος Θεολογίας κ. Μαρτίνου Abijski, ἐκ Bialystok Πολωνίας. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Δοῦκαν Μαρινόπουλον, Ἐμπορικόν Ἀκόλουθον παρά τῷ ἐνταῦθα Γενικῷ Προξενείῳ τῆς Ἑλλάδος. 
- Τήν Ἐλλογ. κ. Ἀναστασίαν Μουμπαγιατζόγλου, συνταξιοῦχον ἐκπαιδευτικόν, ἐντεῦθεν. 
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Σταῦρον Δογιάκην καί Γεώργιον Τυλιγάδαν, ἐπιχειρηματίας, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Ἀνδρέαν Ρομπόπουλον, Ἰδιοκτήτην-Γεν. Διευθυντήν τῆς ἐνταῦθα ἐφημερίδος «ΗΧΩ», μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Ἐλλογ. κ. Μαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails