________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/07/2019

ΣΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΦΩΤΟ)


Σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, στο Αγίασμα της Αγίας στα Θεραπειά, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου. 
Έψαλαν ο Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε. Αντώνιος Χατζόπουλος και η κα Ιωάννα Gri. 
Συμμετείχαν Θεραπειανοί και πιστοί από τα πέριξ προάστεια (Νιχώρι, Βαθυρρύαξ, Γενημαχαλά κ.α.)
Ακολούθησε πλούσια δεξίωση με κεράσματα που φρόντισε ο Γεώργιος και η Μάρθα Σαμπουντζή, το ζεύγος που φροντίζει το Αγίασμα όλο το χρόνο και το οποίο επαίνεσε δημόσια ο Γέρων Δέρκων Απόστολος. 
Ας σημειωθεί ότι στα χρόνια που υπήρχαν πολλοί Ρωμιοί στα Θεραπειά διοργανώνονταν μεγάλο πανηγύρι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο και έστρωναν τριγύρω τραπέζι, ενώ έφτιαχναν κούνιες που ήταν δεμένες στα πελώρια κλαδιά του και διασκέδαζαν έως αργά το απόγευμα με όργανα, κιθάρας, μαντολίνο, γραμμόφωνο και με τη λατέρνα του μπάρμπα Κώτσου Καρεγκλά. Το αγίασμα βρισκόταν σε ερημική τοποθεσία και βεβηλώθηκε αρκετές φορές, αλλά άντεξε χάρις στην πίστη των Θεραπειανών. 


Το 2007 ανακαινίστηκε και τοποθετήθηκε στην είσοδό του μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή: AYA KİRİAKİ / AYASMASI ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ/1864. Επίσης γύρω από το αγίασμα κτίστηκε τοίχος από τους Τούρκους κατοίκους των πολυκατοικιών, ενώ τον μικρό περίβολό του στολίζουν λουλούδια. 
Σήμερα το αγίασμα βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και δεν αναβλύζει, ενώ από μπροστά του διέρχεται κεντρικός δόμος που συνδέει τα Θεραπειά με τη συνοικία Ferahevler.
φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης, Φως Φαναρίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails