________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/01/2020

Τρεις βοηθοί Επίσκοποι για την Ι. Αρχιεπισκοπή Καναδά


Μετά από παράκληση του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου και πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, στη Συνεδρία της 13ης Φεβρουαρίου 2020, εξέλεξε παμψηφεί τρεις Αρχιμανδρίτες, βοηθούς Επισκόπους ως κάτωθι: 
- Αρχιμ. Νεκτάριος Μοστράτος, εξελέγη Επίσκοπος Κεράμων. 
- Αρχιμ. Αλέξανδρος Σαλμάς, εξελέγη Επίσκοπος Πατάρων. 
- Αρχιμ. Δημήτριος Αντωνόπουλος, εξελέγη Επίσκοπος Ζηνουπόλεως. 
Οι χειροτονίες των τριών εψηφισμένων Επισκόπων είχαν ορισθεί αρχικά, για το Σάββατο 14 Μαρτίου ε.έ, για το Σάββατο 4 Απριλίου ε.έ και για την Πέμπτη 23 Απριλίου ε.έ. αντιστοίχως. 
Δυστυχώς οι χειροτονίες λόγω κορωνοϊού ανεβλήθησαν. Πάλιν ορίσθηκαν οι χειροτονίες για την Τρίτη 7 Ιουλίου ε.έ, για την Πέμπτη 9 Ιουλίου ε.έ και για το Σάββατο 11 Ιουλίου ε.έ, αλλά και πάλι με παρέμβαση των κυβερνήσεων του Καναδά ανεβλήθησαν. Τελικά ορίσθηκαν νέες ημερομηνίες και οι χειροτονίες ετελέσθησαν ως κάτωθι: 
1.  Η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Κεράμων κ. Νεκταρίου Μοστράτου ετελέσθη το Σάββατο 25 Ιουλίου, στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Laval, Quebec, υπό του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων: α) Αλεξάνδρου. (Πατριαρχείο Αντιοχείας). β) Ιωάννου-Κασσιανού. (Πατριαρχείο Ρουμανίας). γ) Ειρηναίου. (OCA). Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Κεράμων έλαβε το όνομα Βαρθολομαίος. 
2. Η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Πατάρων κ. Αλεξάνδρου Σαλμά ετελέσθη την Κυριακή 26 Ιουλίου, στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Τορόντο, υπό του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων: α) Μητροφάνους. (Πατριαρχείο Σερβίας). β) Ανδρέου. (Ουκρανού-Οικουμενικό Πατριαρχείο). γ) Βαρθολομαίου. (Οικουμενικό Πατριαρχείο). Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Πατάρων έλαβε το όνομα Αθηναγόρας. 
3.  Η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Ζηνουπόλεως κ. Δημητρίου Αντωνόπουλου ετελέσθη την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Montreal, Quebec, υπό του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου, συλλειτουργούντων των Αρχιερέων: α) Ιωάννου-Κασσιανού. (Πατριαρχείο Ρουμανίας β) Βαρθολομαίου. (Οικουμενικό Πατριαρχείο). γ) Αθηναγόρα. (Οικουμενικό Πατριαρχείο). Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Ζηνουπόλεως έλαβε το όνομα Ιάκωβος. 


Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος είπε: «Είμαι πανευτυχής, ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή Καναδά απέκτησε τρεις κατά πάντα αξίους βοηθούς Επισκόπους. Είμαστε αποφασισμένοι να εργασθούμε σαν μια οικογένεια, ώστε η Εκκλησία μας στον Καναδά να συνεχίσει την πνευματική και υλική πρόοδό της. Συγχαίρω τους τρεις νέους βοηθούς Επισκόπους. Τους εύχομαι ολόψυχα να ζουν κατά Θεό. Να εργάζονται με την ψυχή τους. Να απολαμβάνουν πραγματική ευτυχία, η οποία πηγάζει από την τέλεση του θελήματος του Θεού και την ικανοποίηση από την επιτυχία των προσπαθειών τους. Λυπούμαι βαθύτατα, ότι η συμμετοχή των πιστών ήταν ολιγάριθμη, λόγω των μέτρων του κορωνοϊού. 
Ευλαβώς και με ευγνώμονη καρδιά ευχαριστώ τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την τόση αγάπη τους και υποστήριξη της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Γονυπετώς ευλογώ, δοξάζω και μεγαλύνω και ολοψύχως ευγνωμονώ τον Τρισάγιο Θεό, που επέβλεψε σε μας τους ελαχίστους και μας εχάρισε τους τρεις νέους Επισκόπους. Υπόσχομαι να προσπαθήσω μαζί και με τους θεοφιλεστάτους νέους Επισκόπους να εργασθούμε με ομοψυχία, ώστε η Εκκλησία μας στον Καναδά να προοδεύει και να δοξάζεται ο Τρισάγιος, Τριαδικός Θεός». 
Εκ του Γραφείου της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά | 31 Ιουλίου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails