________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/15/2020

Γιορτή της Σχολής και έναρξη ακαδημαϊκού έτους σε Ελληνικό Κολλέγιο και Θεολογική Σχολή

Αναμνηστική φωτογραφία από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στη Θεολογική Σχολή
του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης μετά τον εσπερινό στην είσοδο του ναϊδρίου της Σχολής.
Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πλαισιώνουν ιεράρχες, ιερείς και μερικοί έγγαμοι φοιτητές
που διαμένουν στους κοιτώνες της Σχολής. Φωτογραφία GOA/DIMITRIOS PANAGOS


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με την παρουσία, τις ευχές και λόγους πίστης και θάρρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που καθιστά αδύνατη την αυτοπρόσωπη παρουσία των φοιτητών, αλλά η μαθητεία θα γίνει αυτό το εξάμηνο εξ' αποστάσεως. 
Το εσπέρας της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τη Δεσποτική Εορτή της Παγκόσμιας Υψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού κατά την οποία γιορτάζει η Σχολή. Παρευρέθησαν οι Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος και Φιλομηλίου Ηλίας της Αλβανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής υπαγόμενης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Επίσκοπος Αμισσού Ιωακείμ βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου, πλειάδα ιερέων καθηγητών της Σχολής με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο και δύο Διακόνους. Παρόντες επίσης ήταν ο πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, καθηγητές, λίγοι έγγαμοι φοιτητές που διαμένουν στους κοιτώνες των εγγάμων εντός της Σχολής και μερικοί ομογενείς από τη Βοστώνη με ειδική πρόσκληση λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού. 
Στο τέλος του Εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος έκανε τις τελετές της ρασοφορίας και σταυροφορίας και ανέγνωσε τις ειδικές προς τούτο ευχές. Βάσισε την ομιλία του στο τροπάριο «Δεύτε άπαντα τα έθνη, το ευλογημένον ξύλον προσκυνήσωμεν… Αίματι Θεού, ο ιός του όφεως αποπλύνεται», και τόνισε πως «ξεκινούμε για άλλη μία φορά το έτος της μελέτης και της συναδελφικότητας, της μάθησης και της διδασκαλίας στο κορυφαίο ίδρυμά μας της Ορθόδοξης ακαδημαϊκότητας και παιδείας με την εορτή της Υψωσης του Σταυρού. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη έναρξη για μία Θεολογική Σχολή κι ένα Κολέγιο όπου κυριαρχεί το Ευαγγέλιο». 
Σε άλλο σημείο είπε πως «αυτή η Θεολογική Σχολή κι αυτό το Κολλέγιο βρίσκεται πάνω σ' αυτόν τον λόφο ο οποίος ατενίζει τη ξηρά και τη θάλασσα και έχει κληθεί Πόλη του Ορθόδοξου Νου και Καρδίας. Καλείστε να γίνεται το φως το οποίο θα φωτίζει τους ανθρώπους». 
Τόνισε πως «ο ύμνος της Εορτής της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού καλεί άπαντα τα έθνη να σκύψουν και να προσκυνήσουν το ευλογημένο ξύλο του σταυρού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά την τελετή της σταυροφορίας για την έναρξη
του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Φωτογραφία GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ανήμερα της γιορτής τελέσθηκε Ορθρος και Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έχοντας ως συλλειτουργούς τον Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία της Αλβανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής υπαγομένης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το νέο Επίσκοπο Αμισσού Ιωακείμ, Βοηθό Επίσκοπο του Αρχιεπισκόπου και Διευθυντή της Ιακωβείου Βιβλιοθήκης και Κέντρου Ερευνας στη Θεολογική Σχολή. Επίσης, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Επίσκοπος Νέας Αγγλίας Ιωάννης της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ενώ συμμετείχαν ο εκκλησιάρχης της Σχολής Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, ιερείς καθηγητές της Σχολής και τρεις Διάκονοι. Εκκλησιάσθηκαν οι λίγοι έγγαμοι φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στους κοιτώνες των εγγάμων, ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής, καθηγητές και περιορισμένος αριθμός Ελληνορθόδοξων πιστών από την περιοχή της Βοστώνης λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεία Λειτουργία αναφέρθηκε στο μήνυμα και το νόημα του Τιμίου Σταυρού στη ζωή των φοιτητών, αλλά και γενικότερα των μελών της Εκκλησίας. 
Απευθυνθείς προς τους φοιτητές τους παρόντες στη Λειτουργία αλλά και σε εκείνους που παρακολουθούσαν με ηλεκτρονική σύνδεση μέσω του Ιντερνετ από διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών καθότι αυτό το εξάμηνο τα μαθήματα θα γίνουν εξ' αποστάσεως, είπε και τα εξής: «Εδώ στη Θεολογική Σχολή και το Κολλέγιο σ' αυτόν «τον Ιερό Λόφο» όπου σας έφερε η δεξιά χείρα του Θεού, είναι ο τόπος όπου καλείστε «να γίνετε τέκνα φωτός». 
Υπογραμμίζεται ότι η Θεολογική Σχολή βρίσκεται στη διαδικασία και πορεία ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης στον οικονομικό καθηγητικό και διοικητικό τομέα και έχει ήδη ο νέος πρόεδρός της Γεώργιος Καντώνης ξεκινήσει την εξυγίανσή της, καθότι κινδύνευσε με απώλεια της ακαδημαϊκής της αναγνώρισης.

Από την τελετή της ρασοφορίας. Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πλαισιώνουν οι
Μητροπολίτες Βοστώνης Μεθόδιος, Φιλομηλίου Ηλίας και ο Επίσκοπος Αμισσού Ιωακείμ.
Φωτογραφία GOA/DIMITRIOS PANAGOS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails