________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/27/2020

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΩΚΑ ΣΤΟ ΜΕΣΑΧΩΡΟ (ΦΩΤΟ)


Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Φωκά Μεσαχώρου (Ορτάκιοϊ), επί τη προσφάτω πανηγύρει του Ναού (22 Σεπτεμβρίου). 
Στο κέντρο του Ναού ετέθη τεμάχιο λειψάνου του Αγίου προς προσκύνησιν από τους πιστούς. 
Ο Πατριάρχης, στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, απένειμε στον ιερατικώς προϊστάμενο της Κοινότητας, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Δημητριάδη, το οφφίκιο του Μεγάλου Κατηχητού της Μ.τ.Χ.Ε. 
Ο Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη με θερμούς λόγους. 
Τον Πατριάρχη προσφώνησαν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Στράτος Δολτσινιάδης. 
Ο Πατριάρχης στην ομιλία του συνεχάρη τον Σεβ. Επόπτη κ. Ειρηναίο και την Εφοροεπιτροπή για το σημαντικό έργο που επιτελούν και αναφέρθηκε στα έργα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους λέγοντας ότι «κληρονομήσαμε εδώ έργα από τους πατέρες μας για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Είναι έργα πίστεως και φιλαλληλίας, δύο αρετών οι οποίες αποτελούσαν πάντοτε χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ευσεβούς Γένους μας». 
Ακολούθησε δεξίωση στην Κοινοτική Αίθουσα. 

Η εκκλησία του Αγίου Φωκά ξαναχτίστηκε μετά την Άλωση περίπου στο ίδιο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα. Το 1719 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε σημαντικό μέρος του χωριού και την εκκλησία. Η εκκλησία ανεγέρθηκε αμέσως αλλά το 1819 μία νέα πήρε τη θέση της. Ο ναός απέκτησε τη σημερινή μορφή του το 1856. 
Σήμερα η περιοχή που βρίσκεται ο Άγιος Φωκάς και η οποία γνώρισε μεγάλη ακμή με το ρωμέϊκο στοιχείο σε υπεροχή, έχει ενσωματωθεί στον αστικό ιστό ως προάστειο της Κωνσταντινούπολης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails