________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/07/2020

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, ήταν μια ημέρα συγκίνησης η χθεσινή Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2020. 
Τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των μαρτυρικώς τελειωθέντων Ρωμιών στο πογκρόμ των Σεπτεμβριανών του 1955, αλλά και για την ανάπαυση της ψυχής του Σταύρου Αυγερινού, Άρχοντα και Ιεροψάλτη της Μητρόπολης Χαλκηδόνας. 
Η Κοινότητα αποχαιρέτισε με συγκίνηση τον Χρήστο Ψωμιάδη, Πρωτοψάλτη της Κοινότητας Νεοχωρίου για 9 συναπτά έτη, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα. Ο Χρήστος Ψωμιάδης συνδύαζε ψαλτικό τάλαντο και ψυχικά χαρίσματα. Κοσμούσε με τη φωνή του και με το ήθος του τα αναλόγια του Νεοχωρίου. Από την Κοινότητα του δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο μία γκραβούρα που αναπαριστά το σπίτι του ιερέα στο Νιχώρι της οθωμανικής περιόδου. 

Το απόγευμα της Κυριακής, ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “Θεοτόκεια 2020”, που διοργάνωσε και φέτος η Κοινότητα Νεοχωρίου, με την παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως κ. Νεκταρίας Αναστασιάδου, “A Recipe for Daphne”, που πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο του Ι.Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης. 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρέστη και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Παπαϊωάννου, υπεύθυνος του προγράμματος «Θεοτόκεια». Ο Πρόεδρος της Κοινότητος, Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., είχε έναν ουσιαστικό διάλογο με την συγγραφέα στα αγγλικά. 
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο Χρήστος Ψωμιάδης, μαζί με άλλους δύο μουσικούς. 
Ακολούθησε δεξίωση στον αυλόγυρο του Ναού. 


Το μυθιστόρημα A Recipe for Daphne της Νεκταρίας Αναστασιάδου κυκλοφορεί για πρώτη φορά σήμερα στην Τουρκία και από αρχές 2021 θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως. Το 2019 η Αναστασιάδου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον «Ζωγράφειο Αγώνα», λογοτεχνικό διαγωνισμό που θεσμοθετήθηκε στην Πόλη από τον 19ο αιώνα. Ένα από τα διηγήματά της περιλαμβάνεται στο New Rivers Press American Fiction Anthology (Φθινόπωρο 2019). Έλαβε εύφημη μνεία στον διαγωνισμό διηγήματος 2015 του περιοδικού Ruminate και στον διαγωνισμό νέων συγγραφέων του περιοδικού Glimmertrain (Μάιος-Ιούνιος 2017). Λογοτεχνικά κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Αυτό το διάστημα η Αναστασιάδου εργάζεται πάνω στο διήγημα «Στα Πόδια της Αιώνιας Άνοιξης», με το οποίο διακρίθηκε στον Ζωγράφειο Αγώνα, αναπτύσσοντάς το σε μυθιστόρημα. Μιλά ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά και μαθαίνει εβραϊκά. Γράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά. Πατρίδα της είναι η Πόλη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails