ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, στην Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ι. Ναό των Υψωμαθείων.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, ο οποίος τέλεσε την Θ. Λειτουργία.
Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων.
Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ καθώς και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή των Υψωμαθείων.
O Παναγιώτατος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που και φέτος βρέθηκε κοντά στους πιστούς της Περιφέρειας για την πανήγυρη του Ι. Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
“Αυτόν τον μήνα, κατ᾽ έτος, τιμώμεν τέσσαρας προσωπικότητας της ιστορίας της Εκκλησίας μας, αι οποίαι, λόγω των σπουδαίων και ανεκτιμήτων προσφορών τους προς αυτήν, επαξίως ωνομάσθησαν Ισαπόστολοι”, συνέχισε ο Πατριάρχης και πρόσθεσε: “Πρόκειται διά τους εκ Θεσσαλονίκης αδελφούς Κύριλλον και Μεθόδιον, των οποίων την μνήμην επετελέσαμεν την 11ην Μαίου, και αφ᾽ ετέρου διά τους Αγίους Κωνσταντίνον και Ελένην, τους οποίους εορτάζομεν μετά δέκα ημέρας, δηλαδή σήμερον.
Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν το φως και την παρηγορίαν της Χριστιανικής πίστεως εις τους Σλάβους αδελφούς μας, οι οποίοι και εξόχως τιμούν την μνήμην τους και τους ευγνωμονούν διά το ύψιστον δώρον που τους εκόμισαν. Εξ ίσου οφείλουν οι Σλάβοι να ευγνωμονούν και την Μητέρα αυτών Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία, έστω και αν προσκαίρως το λησμονούν ή, δυστυχώς, παριστάνουν ότι το λησμονούν, ήτο εκείνη που απέστειλε τους δύο αυταδέλφους Κύριλλον και Μεθόδιον προς αυτούς.
Οι άλλοι δύο Μεγάλοι Άγιοι, η Αγία Ελένη και ο υιός αυτής, Μέγας Κωνσταντίνος, είναι εκείνοι που έδωσαν εις την όλως αδίκως διωκομένην έως τότε θρησκείαν του Ναζωραίου την δυνατότητα, την ελευθερίαν και τας προϋποθέσεις να αναπτυχθή και να εξαπλωθή και να μεταφέρη το σωτηριώδες μήνυμά της εις όλον σχεδόν τον τότε γνωστόν κόσμον.
Δικαίως, λοιπόν, και οι μεν και οι δε ετιμήθησαν από την αλάνθαστον συνείδησιν της Εκκλησίας με τον τίτλον του Ισαποστόλου, διότι όντως προσέφεραν εις αυτήν εξ ίσου πολύτιμον υπηρεσίαν με τους Αγίους Αποστόλους, τους κηρύξαντας τον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστόν εις τους εγγύς και εις τους μακράν, με πρωτοφανείς κόπους και θυσίας, με κυριολεκτικώς ιεραποστολικόν ζήλον.
Ας ευχαριστήσωμεν τον Κύριον, διότι ευδόκησε να αναδείξη τοιούτους άνδρας εν τη Αγία Εκκλησία Του, ως οι Απόστολοι, οι αυτάδελφοι Κύριλλος και Μεθόδιος, και ο Μέγας Κωνσταντίνος, και τοιαύτας γυναίκας, ως η Αγία Ελένη, και ας εκφράσωμεν την ευγνωμοσύνην μας προς όλους αυτούς, χάρις εις τας προσπαθείας των οποίων ημείς σήμερα κατέχομεν τον θησαυρόν της πίστεως εις Χριστόν. Θα εκφράζωμεν δε τόσον καλύτερον την ευγνωμοσύνην μας όσον περισσότερον μιμούμεθα τας αρετάς των, και μάλιστα την αγάπην των προς τον Σωτήρα και Λυτρωτήν μας και την αφοσίωσίν των εις την Αγίαν Εκκλησίαν Του.
Ειδικώτερον, η σχέσις μεταξύ της μητρός Ελένης και του υιού Κωνσταντίνου αποτελεί πρότυπον και παράδειγμα προς μίμησιν διά τους γονείς και τα τέκνα όλων των εποχών, και επομένως και της ιδικής μας εποχής. Εάν λάβωμεν ως πρότυπα διά την προσωπικήν μας ζωήν και διά τας προς αλλήλους σχέσεις μας εν τη κοινωνία, άγια πρόσωπα όπως τα σήμερον εορταζόμενα, όχι μόνον ψυχικήν ωφέλειαν θα προξενήσωμεν εις τον εαυτόν μας, αλλά και αρμονικώτεραι και ωραιότεραι θα γίνουν γενικώς αι ανθρώπιναι σχέσεις. Θα καταυγάζωνται μονίμως και διαρκώς, και όχι μόνον κατά την πασχαλινήν περίοδον, από το φως, την ειρήνην και την χαράν που έφερεν εις τον κόσμον όλον, το μοναδικόν και ανεπανάληπτον εν τη ιστορία γεγονός της εκ νεκρών Αναστάσεως του Θεανθρώπου”.
Ακολούθως, ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας, “διά τον ιερόν σας ζήλον, την αγάπην και το ανύστακτον ενδιαφέρον σας διά τας Κοινότητας και τους Χριστιανούς της Περιφερείας αυτής, διά τους αγαθούς σας λόγους και διά την εγκάρδιον υποδοχήν.”. Επίσης, συνεχάρη τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιο Κασάπογλου και την Εφοροεπιτροπή για το επιτελούμενο έργο σε αυτή την Κοινότητα των Υψωμαθείων.
Στη συνέχεια κατόπιν προτροπής του Παναγιωτάτου μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας, στην σημασία της οικουμενικής διακονίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στην προσφορά του Παναγιωτάτου κατά την 30ετή Πατριαρχία του.
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου