________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/07/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Κωνσταντινούπολη
Του Νικολάου Μαγγίνα

Την θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων από την προχθεσινή επίθεση με μολότωφ στο υποκατάστημα ιδιωτικής τράπεζας στην Αθήνα εξέφρασε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Απευθυνόμενος σε πολυπληθή ομάδα μετεκπαιδευόμενων νηπιαγωγών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επισκέφθηκαν το πρωί το Φανάρι, Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για δολοφονική και απάνθρωπη ενέργεια και εξέφρασε την συμπαράστασή του σε όλο τον ελληνικό λαό.
Ευχήθηκε δε να υπερβεί η Ελλάδα την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η οικονομική ευημερία αλλά και η ενίσχυση των πνευματικών αξιών, επάνω στις οποίες θεμελιώνεται η κοινωνία.
«Σας υποδέχομαι με συνοχήν ψυχής και καρδίας για όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες τα οποία παρακολουθούμε με άλγος. Συμπάσχουμε μαζί με τον ελληνικό λαό και ευχόμεθα να ξεπερασθεί αυτή η κρίσιμος στιγμή, να υπάρξει μια υπέρβασις το ταχύτερον δυνατόν για να επανέλθει ο ελληνικός λαός στην κανονική του τροχιά και να πάρει μαθήματα από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες και να βαδίσει πιο σταθερά και πιο αποφασιστικά στον δρόμο του κοινού συμφέροντος και της προόδου και της ευημερίας της Ελλάδος. Και όταν λέμε πρόοδο και ευημερία, αυτή δεν είναι μόνον οικονομική, δεν είναι μόνον τα υλικά αγαθά αλλά πρέπει όλοι μας πάντοτε, ο καθένας από το μετερίζι του, να λαμβάνει υπ’ όψιν του και τις πνευματικές αξίες, επάνω στις οποίες θεμελιώνεται η κοινωνία» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Σε ένα γράμμα που μου έστειλε προ ημερών η Παγκόσμιος Ομοσπονδία Καθολικών Πανεπιστημίων, αναφέρεται ένα σημείο που το πρόσεξα ιδιαιτέρως ότι: η Παιδεία, η εκπαίδευσις, είναι απαραίτητη προϋπόθεσις για να υπάρξει δικαιοσύνη και ειρήνη σε μία χώρα, σε μία κοινωνία, διότι ακριβώς δια της Παιδείας από την μικρά ηλικία των ανθρώπων, μεταδίδονται σ’ αυτούς τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ισότητος και ούτω καθ’ εξής, τα οποία είναι πανανθρώπινα ιδανικά, τα οποία ισχύουν διαχρονικώς, τα οποία παραμελούμε γι’ αυτό φτάνουμε στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα και πολλές φορές δια μέσου της ιστορίας εδώ και εκεί γεωγραφικώς. Και πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνουμε αυτό που λέει η Εκκλησία μας: μετάνοια, δηλαδή να αλλάξουμε νουν, για να σωθούμε όλοι».


Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών.
«Ιδιαιτέρως λυπούμαστε εδώ στο Πατριαρχείο και είμεθα βέβαιoι ότι και παντού και όλοι σας, για τις τρεις ψυχές που χάθηκαν και, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η μία από τις δύο γυναίκες ήτο και έγκυος, τέσσερις ψυχές χάθηκαν στα καλά καθούμενα από μία δολοφονική ενέργεια. Το να σπάσεις τα τζάμια, να ρίξεις μολότωφ και να μη σε νοιάζει γι’ αυτούς που είναι μέσα, είναι πολύ απάνθρωπο. Συμπάσχουμε όλοι μας εδώ στο Πατριαρχείο και ευχόμεθα όταν θα επιστρέψετε με το καλό στην Ελλάδα, μετά το προσκύνημά σας εδώ, να τα βρείτε όλα πιο ήρεμα, καλύτερα και να βρείτε τον ελληνικό λαό αποφασισμένο να βαδίζει πιο σταθερά και πιο γενναία στο σωστό του δρόμο. Εσείς έχετε την μεγάλη ευθύνη να ετοιμάζετε τα μικρά παιδιά για
το μεγάλο ταξίδι της ζωής, να τους κάνετε καλούς αγωνιστές στο στίβο της ζωής. Να τους μεταδίδετε τις αξίες και τα ιδανικά τα οποία είναι υπεράνω κομματικών, υπεράνω πολιτικών, υπεράνω οικονομικών συμφερόντων. Κανείς δεν αμφισβητεί σε κανένα το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, να έχει αντιρρήσεις, αλλά όχι να φθάνει μέχρι της βίας και της τρομοκρατίας για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και υπάρχει κυρίως ο διάλογος για να εκφράσει κανείς τις θέσεις του και τις απόψεις του".


Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε αεροπορικώς για την Σμύρνη και από εκεί για το Αλάτσατα και την Κρήνη. Αύριο θα μεταβεί στην Πέργαμο όπου στον αρχαίο Ναό του Αγίου Ιωάννου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου).
Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής του Ελληνικού Προξενείου στην Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails