________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/05/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες : Νικόλαος Μαγγίνας

Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς παρουσίασαν, με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία, μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής πριν τη λήξη του Σχολικού έτους.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, υπο την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στην αίθουσα του Καλλιτεχνικού Συλλόγου ΕΡ.Θ.Ο της Πόλης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά και τη συγκίνηση του για το γεγονός, υπογραμμίζοντας οτι τα τραγούδια και οι χοροί ειναι αναπόσπαστο μέρος της παραδόσεως της Ρωμιοσύνης.
«Σήμερα είχα στο Πατριαρχείο πολλή δουλειά, πολλές ακροάσεις και ήταν φυσικό να κουρασθώ λίγο, αλλά ήρθα εδώ και ξεκουράσθηκα. Μαζί με όλους σας καμαρώσαμε τα νιάτα μας, τα παιδιά της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής».
Ο Πατριάρχης συνεχάρη από καρδιάς την λυκειάρχη κ. Βικτωρία Λαιμοπούλου, τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Σάββα Παναγιωτίδη και τους συνεργάτες τους, οι οποίοι κατέβαλαν προσπάθεια να διδάξουν στους μαθητές αυτούς τους παραδοσιακούς χορούς.


«Ήταν παλαιά επιθυμία μου και το έλεγα πάντοτε ευκαιρίας δοθείσης να μάθουν τα παιδιά μας και τραγούδια και χορούς. Διότι και τα τραγούδια και οι χοροί είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Είναι ένα μέρος της παραδόσεώς μας. Και το τραγούδι και ο χόρος τεχνη. Τα παιδιά μας πρέπει από αυτήν την ηλικία και ει δυνατόν και από πιό μικρά να μυούνται σε αυτήν την παράδοση του Γένους μας, να μαθαίνουν να τα διδάσκουν και εκείνοι αργότερα στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους. Είναι ένα μέρος των αρχοντικών και ευγενικών παραδόσεων της Ρωμιοσύνης της Πόλεως. Γι’ αυτό και η χαρά και η συγκίνησή μου που είδα αυτό το αποτέλεσμα της προσπαθείας είναι μεγάλη».Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε, χαριτολογώντας, στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν θα είχε επίδοση στο χορό λέγοντας: «Οταν έβλεπα, παρακολουθούσα τα πόδια των παιδιών πόσο γρήγορα και πόσο δύσκολες κινήσεις έκαναν, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ποτέ δεν θα μπορούσα να μάθω να χορεύω» - γέλια απ' τους παρισταμένους. «Και ευτυχώς που έγινα κληρικός και δεν χρειάστηκε να μάθω», κατέληξε ο Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι για τον κόπο των παιδιών που χόρεψαν τόσο ωραία θα στείλει την επόμενη μέρα μπακλαβά και κανταΐφι στη Σχολή.
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε το λόγο στον Μ. Ιεροκήρυκα Βησσαρίωνα, που κάνει κατηχητικό στους μαθητές, ο οποίος τόνισε: «όπως είπατε Παναγιώτατε, ότι μπορεί μεν εσείς να μην μπορούσατε να μάθετε να χορεύετε, αλλά έχετε μάθει εμάς να χορεύουμε σε άλλους ρυθμούς, οπότε ο δικός σας ο “χορός” συμβαδίζει με αυτόν τον χορό και πρώτα ο θεός όλοι θα τον σέρνουμε χέρι-χέρι και ζωνάρι με ζωνάρι».


Παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος Αντώνης Χατζόπουλος, λυκειάρχες, Άρχοντες του Πατριαρχείου εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος ακροατηρίου.

3 σχόλια:

 1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.6 Μαΐου 2010 - 12:07 π.μ.

  Η εκδήλωση αυτή των μαθητών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, δείχνει την αγάπη των παιδιών και των καθηγητών στις παραδόσεις και τα ιδανικά του Γένους μας. Αυτήν την ζωντάνια των παιδιών είχαμε την χαρά να την δούμε δύο φορές, όταν τα φιλοξενήσαμε στην Κατερίνη το 2005 και το 2007. Αυτά τα παιδιά και όλα τα παιδιά της Ρωμηοσύνης της Πόλης, είναι πού θα πάρουν αύριο τα ηνία της Ρωμηοσύνης, για να συνεχίσουν τις παραδόσεις στην Βασιλεύουσα, δίπλα στην Μητέρα Εκκλησία, το μαρτυρικό και αιματοπότιστο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλγα Νικολαϊδου6 Μαΐου 2010 - 11:02 π.μ.

  Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα καίγεται μαζί με το παρόν και το μέλλον της...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητή Όλγα, εσείς, κάλλιον πολλών άλλων, γνωρίζετε, ως και οι εν Πόλει πρόγονοί σας, ότι μόνον ο Πάνσεπτος Οικ.Θρόνος δεν πταίει διά την από πολλών ετών εν Ελλάδι κακοδαιμονίαν.....Κατά δε πολλούς, "υποψιασμένους" περί τα "Εκκλησιαστικά...", ίσως η αρχή "όλων αυτών των ωδίνων..." να ευρίσκεται και εκεί γύρω στο 1830-33, παρελθόν ήδη.... ότε ήρξαντο οι εν Ελλάδι(άνευ δημοψηφισμάτων) χειραφετήσθαι...!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails