________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/24/2010

ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΝΟΤΗΤΟΣ


Μόσχα, του Νικολάου Μαγγίνα

Στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως συντονιστικού κέντρου για την Πανορθόδοξη ενότητα και τη συνεργασία αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σε ομιλία του το μεσημέρι της Κυριακής στην τράπεζα που παρετέθη στην Ιερά Μονή Αγίου Σεργίου Ραντονέζ υπογράμμισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας και ενδυνάμωσης των σχέσεων των κατά τόπους Εκκλησιών.
Eιδικότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε όλους όσοι κατά καιρούς επικρίνουν το Πατριαρχείο για παπικές διαθέσεις.
«Γνωρίζετε όλοι ότι από καιρού εις καιρόν κατηγορούνται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης ότι έχουν παπικές τάσεις. Νομίζω ότι με την χάρη του Θεού η πατριαρχία μου των 19 ετών απέδειξε ότι δεν έχουμε τέτοιες τάσεις. Θέλουμε όμως να δίνουμε περιεχόμενο στο όρο και στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως συντονιστικού κέντρου της πανορθοδόξου ενότητας και συνεργασίας».
Νωρίτερα, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ για τα θερμά λόγια του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον ρόλο του ως εγγυητού της πανορθοδόξου ενότητας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έτσι αισθανόμεθα τον ρόλο μας, ποτέ, ποτέ ως εξουσιαστικόν αλλά ως διακονικόν της ενότητας της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή την ενότητα την ζούμε και σήμερα».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας να πραγματοποιηθεί στον Ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη,
που σήμερα είναι χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Ναό αυτό υπενθύμισε ο Πατριάρχης πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συναυλία ρωσικής εκκλησιαστικής μουσικής με έργα και του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.
«Ελπίζουμε εκεί που έγινε η συναυλία σας, στον ιστορικό Ναό της Αγίας Ειρήνης να μπορέσουμε να συγκαλέσουμε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδό μας. Όχι ύστερα από δέκα και είκοσι χρόνια αλλά ύστερα από ένα, δύο, το πολύ τρία χρόνια. Και αυτό εις έπαινο της Ορθοδοξίας και εις διάψευση όλων εκείνων των ετεροδόξων αδελφών μας οι οποίοι ειρωνικώς λέγουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ορθοδοξία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτήν την Σύνοδο, την οποία χρόνια τώρα εξαγγέλλει και προετοιμάζει. Θα είναι και μία απάντηση στους αδελφούς μας τους Καθολικούς οι οποίοι λένε ότι χωρίς Πάπα, χωρίς ένα κεντρικό πρόσωπο διοικητικής εξουσίας οι Ορθόδοξοι και οι άλλες μη Καθολικές Εκκλησίες είναι διαλυμένες και δεν μπορούν να έχουν ουσιαστική ενότητα. Εμείς δεν έχουμε πάπα, αλλά έχουμε ενότητα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Αναφερόμενος στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλος σημείωσε ότι «για την αδελφή Ρωσική Εκκλησία έχει ήδη αρχίσει μια νέα εποχή, η εποχή του Πατριάρχη Κυρίλλου. Του γνωστού όχι μόνο στον Ορθόδοξο κόσμο αλλά σε όλο τον χριστιανικό κόσμο και πέραν αυτού, γνωστού ως δυναμικού, αποφασιστικού και ευφυούς Ιεράρχου και τώρα πρωθιεράρχου».
Ευχήθηκε να έχει μια μακρά πατριαρχία «για να επαναφέρει την ρωσική κοινωνία εις τας παραδοσιακάς της αξίας και όχι μόνο την ρωσική κοινωνία, αλλά όπως το λέει πολύ συχνά όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα επάνω στις χριστιανικές βάσεις στις οποίες εδράζεται ο χριστιανικός πολιτισμός».
Ο οικοδεσπότης Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος αναφέρθηκε στην μακροχρόνια γνωριμία και φιλία του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από την εποχή που και οι δύο ήταν νέοι ιεράρχες, και υπογράμμισε τα χαρίσματά του. Ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Ορθοδοξίας η οποία πολλές φορές μοιάζει να φαίνεται μειονότητα στον σύγχρονο κόσμο. «Η σημερινή κοινή μας προσευχή ενώπιον του Κυρίου δείχνει την ενότητά μας και την ενισχύει», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
«Είμαστε φύλακες των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Αυτό το ξέρουμε επακριβώς ότι εδώ πέρα υπάρχει η αλήθεια της θεότητας. Και υπάρχουμε έστω και αν είμαστε μειονότητα. Γι’ αυτό και υπάρχει τεράστια ευθύνη για την Ορθόδοξο πίστη. Τεράστια ευθύνη στους Ορθόδοξους Πατριάρχες. Είμαστε επίσης και άνθρωποι. Έχουμε και εμείς τις ανθρώπινες μας στιγμές και τις ανθρώπινες αδυναμίες. Ποιος κοίταξε έτσι, ποιος μίλησε έτσι, ποιος έκανε αυτό. Μπροστά από μια κολοσσιαία ευθύνη που έχουμε και πάρα πολλά πράγματα πρέπει να τα ξεχάσουμε και να τα αφήσουμε πίσω. Και να προχωρήσουμε μπροστά σαν μια οικογένεια. Ακόμα και με αδύναμη φωνή θα πρέπει εμείς να μαρτυρούμε την αλήθεια στον κόσμο» είπε ο Πατριάρχης Μόσχας.


Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων αναφέρθηκε και αυτός στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην Ρωσία τιν τελευταία 20ετία.
«Όταν ήρθατε πριν δεκαεπτά χρόνια στη Ρωσία τότε ήταν μία άλλη χώρα. Ηταν μία χώρα που τότε είχε αρχίσει να συνέρχεται από τα εβδομήντα χρόνια του κομμουνισμού. Τότε είχε αρχίσει να αναγεννάται η πνευματική ζωή. Τότε είχε αρχίσει να αναλαμβάνει τις δυνάμεις της για να προχωρήσει πλέον με πλήρη δύναμη το έργο της. Πριν είκοσι χρόνια υπήρχαν μόνο 18 Μοναστήρια, τώρα πλέον πάνω από 800 Μοναστήρια. Και τότε πάρα πολλοί παραπονιόντουσαν για την Δυτική κρίση και ότι η νεολαία δεν πηγαίνει στην εκκλησία. Στη Ρωσική Ορθόδοξη πλέον στα Μοναστήρια της υπάρχουν νέοι μοναχοί και μοναχές και παρά πολλές φορές ανοίγουν και θεολογικές πνευματικές σχολές. Σήμερα η Ορθόδοξος Ρωσική Εκκλησία στάθηκε στα γόνατα της, εμφανίζεται και θεωρείται όχι απλά ισχυρή για τους Ορθοδόξους αλλά για όλο τον κόσμο της Ρωσίας και η Εκκλησία πλέον θεωρείται η μοναδική η οποία ενώνει όλους τους αδελφούς λαούς και της εθνότητες της λεγομένης Αγίας Ρωσίας. Οι πολιτικοί διαχωρισμοί οι οποίοι συντελέσθηκαν στην αρχή της δεκαετίας του 1920 έγιναν μέσω ανθρωπίνων αποφάσεων και ανθρωπίνων καταστάσεων. Μέλη μιας οικογενείας θα μπορούσαν να βρίσκονται στην άλλη πλευρά μιας αντιθέτου απόψεως. Άνθρωποι οι οποίοι μεγάλωσαν μαζί, διδαχθήκανε μαζί, βρεθήκανε στο να είναι ο ένας αντίθετα στον άλλο. Και σε αυτή την κατάσταση, η Ρωσική Ορθόδοξος Εκκλησία βρίσκεται να έχει μία ιδιαίτερη αποστολή, στο να τους ενώνει. Να ενώνει τους ανθρώπους και να τους ενώνει στην πνευματική ενότητα η οποία δεν μπορεί να διαμελιστεί από καμία πολιτική δύναμη» τόνισε ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
«Σε εσάς Παναγιώτατε, ο οποίος είσθε ο Προκαθήμενος όλων των Ορθοδόξων Προκαθημένων υπάρχει μια ιδιαίτερη ευθύνη ώστε να ενώνει τους Ορθοδόξους και να τους οδηγεί και να τους καταδεικνύει την ενότητα. Θέλουμε να σας έχουμε ως εγγυητή της ενότητας, ακριβώς και γι' αυτό μαζί σας συνεργούμε προς την πρόοδο των Ορθοδόξων θεμάτων. Προσπαθούμε ώστε το ποίμνιο αλλά και η Ορθόδοξη διασπορά να υπάρχουν σε μία ενότητα ώστε να μη διαμελίζεται το σώμα του Χριστού σε διάφορα μέρη και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι να είμαστε συνεργοί μαζί σας σε αυτό το θέμα» κατέληξε ο μητροπολίτης Ιλαρίων.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισαν ακόμα ο Διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας που στεγάζεται εντός της Λαύρας Αρχιμ. Ευγένιος και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής καθώς και ο δήμαρχος της πόλης.


Εκ μέρους της τιμίας συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχου τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή.
Μετά το γεύμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε το λείψανο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails