Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

9/04/2016

ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΑ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ


Το όραμα του Μητροπολίτου Βελγίου ξαναζωντάνεψε μετά από δύο αιώνες την ενορία της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή του Άμστερνταμ. 
Με μεγάλη λαμπρότητα και συγκίνηση τελέσθηκε το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νεοαποκτηθέντα Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Άμστερνταμ. Μετά από περίπου δύο αιώνες λειτουργεί και πάλι η ορθόδοξη ενορία την οποία είχαν ιδρύσει Σμυρναίοι έµποροι και άλλοι Έλληνες από τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη. 
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντων ιερέων από την περιοχή της Ολλανδίας και του Βελγίου. Λίγο πριν το τέλος της Θείας Ευχαριστίας αναγνώσθηκε η εγκύκλιος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για την αρχή της Ινδίκτου η οποία είναι και αφιερωμένη στο περιβάλλον. 


Με το πέρας τη Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Βελγίου ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους σ’ αυτή τη μεγάλη και εξέχουσας σημασίας ημέρα για την ορθόδοξη κοινότητα της Ολλανδίας αλλάκαι όλης της Ιεράς Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε επίσης τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Αλέξανδρο Κουφουδάκη. Τόνισε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισε για την απόκτηση του κτηριακού συγκροτήματος και ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη από οικονομική ενίσχυση για την εξόφληση και την ανακαίνιση των κτηρίων. Μεγάλη επίσης είναι και η ανάγκη από πιστούς οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά για τις ανάγκες του Ναού. 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Βλαδίμηρου π. John Behr, ο οποίος θα βρίσκεται στο Άμστερνταμ ως καθηγητής ορθοδόξου θεολογίας σε Πανεπιστήμιο της πόλης, καθώς και τον π. Michael Bakker εκπρόσωπο της Ρωσικής ενορίας του Αγίου Νικολάου. Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσει τον κ. Αλεξανδρίδη, ο οποίος εδώ και χρόνια αγωνίστηκε για την ίδρυση της ενορίας στην περιοχή, καθώς επίσης και όλο το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Στην συνέχεια προσκάλεσε όλους τους νέους να εκκλησιάζονται στην ορθόδοξη ενορία και να συμμετάσχουν στη σύναξη των νέων η οποία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο. 


Να αναφερθεί εδώ ότι το κτήριο της εκκλησίας είναι πρώην προτεσταντικός Ναός που βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Zaandam (βόρεια της πόλης του Άμστερνταμ) και χτίστηκε το έτος 1906. Σχεδιάστηκε από τον Jan Jansonius και είναι µεγάλης αξίας, λόγω της αρχιτεκτονικής µε χαρακτηριστικά Art Nouveau. Παράπλευρα του Ναού βρίσκεται το πρεσβυτέριο και η αίθουσα δεξιώσεων. 
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του Ναού. 
Τώρα οι Έλληνες έχουν τον δικό τους Ναό, αλλά και ιερέα στο Αμστερνταμ!
Εκ της Μητροπόλεως Βελγίου

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails