Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

9/11/2016

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΟ BOSE (10-9-2016)


Κατά την καταληκτήρια συνεδρία του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Πνευματικότητος στη Μονή Bose, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 το πρωί, είχαμε δύο σημαντικές ομιλίες. 
Η πρώτη του καρδινάλιου Kurt Koch, Προέδρου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, με θέμα: «Κοινή μαρτυρία, ελπίδα ενότητος». 
Ο καρδινάλιος Koch αναφέρθηκε εκτενώς στο μαρτύριο των σύγχρονων χριστιανών ανά τον κόσμο, ανεξαρτήτως δόγματος και ομολογίας, και τόνισε πως βιώνουμε τον «οικουμενισμό του μαρτυρίου».
Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής Αριστοτέλης Παπανικολάου από την Αμερική, ο οποίος μίλησε θαυμάσια για σύγχρονα προβλήματα μαρτυρίας των χριστιανών στον κόσμο και εστίασε στο γεγονός του φόβου των χριστιανών ανά τον κόσμο, απέναντι στις σύγχρονες - πρωτόγνωρες εν πολλοίς - προκλήσεις. 


Ο αδελφός της Μονής Bose Luigi d’Ayala Valva, διάβασε τα συμπεράσματα του συνεδρίου – ένα κείμενο πυκνό σε νοήματα και εξαιρετικά προσεγμένο στην διατύπωση. Ο αδελφός Luigi υπογράμμισε πως ο πάπας Φραγκίσκος, με αφορμή τους διωγμούς των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, μίλησε για τον «οικουμενισμό του πόνου», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον «οικουμενισμό του μαρτυρίου» και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, με το κείμενό του που διαβάστηκε στο Bose, για τον «οικουμενισμό της μετανοίας». Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην ομιλία του Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον Πάπα Φραγκίσκο στο Φανάρι (30-11-2014): «Οἱ σύγχρονοι διῶκται τῶν Χριστιανῶν δέν ἐρωτοῦν εἰς ποίαν τῶν Ἐκκλησιῶν ἀνήκουν τά θύματά των. Ἡ ἑνότης, περί τῆς ὁποίας ἡμεῖς πολυπραγμονοῦμεν, πραγματοποιεῖται ἤδη εἴς τινας περιοχάς, ἀτυχῶς, διά τοῦ μαρτυρίου.» 
Τέλος, ο ηγούμενος της Μονής Enzo Bianchi απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους για την συμμετοχή στο συνέδριο και τόνισε πως η Μονή προβαίνει στην κατ΄ έτος διοργάνωση αυτών των συνεδρίων με σκοπό την ουσιαστική συνάντηση και αλληλογνωριμία μεταξύ των χριστιανών, μέσα σε πνεύμα αγάπης. 
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails