Μ' ένα κλικ στην εικόνα όλες οι σχετικές αναρτήσεις
_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

9/07/2016

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΕΛΜΗΣΣΟΥ ΙΩΒ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ BOSE ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Στο πλαίσιο του 24ου Συνεδρίου Ορθόδοξης Πνευματικότητος, εδώ στο Μοναστήρι του Bose της Ιταλίας, σήμερα το πρωί μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με θέμα: "Η μαρτυρία και η διακονία κοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου". 
Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού πρόσφατα ορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως συμπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ αναφέρθηκε στην πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, από τις αρχές του 20ού αιώνα ως την πραγματοποίησή της τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη, και στην καθοριστική συμβολή του πρωτεύθυνου Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προετοιμασία και την διεξαγωγή της. 
Μια παράγραφος από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, που εκφώνησε στα γαλλικά:  Le témoignage et le service de communion du Patriarcat œcuménique, en lien avec ses prérogatives canoniques, s’est particulièrement manifesté au cours du 20e siècle par sa capacité de mener et de coordonner la préparation du Saint et Grand Concile de l’Église orthodoxe. Initiée par le Patriarche œcuménique Joachim III, sa préparation fut relancée par le Patriarche œcuménique Athénagoras et intensifiée par le Patriarche œcuménique Bartholomée, à qui il incomba de le présider. Cette diaconie de la koinonia ecclésiale est double : interne et externe. A l’intérieur de l’Église orthodoxe, elle présuppose d’être le garant de l’unité entre les diverses Églises orthodoxes locales autocéphales et de favoriser leur collaboration.
Μετά την ομιλία του έγινε σύντομη, αλλά ουσιαστική συζήτηση επί των πρωινών εισηγήσεων: της ομιλίας του Πατριάρχου Αντιοχείας Ιωάννη και της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Ιώβ. 
Τον λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, της Εκκλησίας της Κύπρου, και ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πέτρος Βασιλειάδης. 
Ο καθηγητής Π. Βασιλειάδης είπε πως απετέλεσε ευχάριστη έκπληξη  η πρόταση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο οποίος επεξέτεινε την ιστορική φράση του Πατριάρχη Αθηναγόρα για διάλογο της "αγάπης", παράλληλα με εκείνον της "αλήθειας", και πρόσφατα του Πάπα Φραγκίσκου για διάλογο του "αίματος", κάνοντας λόγο για διάλογο της "μετανοίας". 
Αυτόν τον διάλογο της "μετανοίας" εξήρε στην παρέμβασή του και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος. 
Μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιώβ έκανε δηλώσεις σε ιταλικά ΜΜΕ. 
Π.Α.Α. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails