________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/09/2017

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ (ΦΩΤΟ)


Τρισάγιο στον Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης για τα θύματα του τρομοκρατικού κτυπήματος στην πόλη 
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, με την συμμετοχή κλήρου και λαού, εορτάστηκε η θριαμβευτική Είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2017,στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Στοκχόλμη, δύο μόλις μέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε κεντρικό σημείο της πόλης, που στέρησε τη ζωή σε τέσσερα άτομα και προκάλεσε τον τραυματισμό σε δεκάδες αμέριμνους πολίτες. 
Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας χοροστάτησε στον Όρθρο της Εορτής, ανέγνωσε την διατεταγμένη ευχή των Βαΐων, προεξήρχε στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία, κήρυξε τον θείο λόγο και διένειμε τα βάϊα στο πολυπληθές εκκλησίασμα. Συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμ. κ. Σωσίπατρος Στεφανούδης και ο Αιδ. Πρωτοπρεσβ. κ. Ιερόθεος Γκουτρουμπής. Τους ύμνους έψαλαν οι χοροί των ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Μουσικολογ. κ. Δημητρίου Γκίγκη. 


Στο τέλος της λατρευτικής σύναξης, ανεγνώσθη η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε και απέστειλε το απόγευμα του Σαββάτου προς το ποίμνιο της και προς τα ΜΓΕ η Ι. Μητρόπολις Σουηδίας για το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Στοκχόλμης, η οποία αναφέρει τα εξής: 
Στη σκιά του θλιβερού περιστατικού που αμαυρώνει την επερχόμενη εορτή του Αγίου Πάσχα, η σκέψη και οι προσευχές μας συνοδεύουν τις οικογένειες και τα προσφιλή πρόσωπα των αδίκως φονευθέντων και τραυματισθέντων αδελφών μας. 
Η τυφλή και μισαλλόδοξη βία που έθεσε στο στόχαστρο της την ειρηνική Σουηδία θα επιτύχει το εντελώς αντίθετο, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις ενάντια στο φανατισμό. 
Στις δύσκολες αυτές στιγμές επιβεβαιώνεται η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυϊκή Χερσόνησο, του Σουηδικού Βασιλείου και της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους βιώνουμε τις ίδιες ανησυχίες. 


Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της τρομοκρατικής επιθέσεως και κάλεσε το εκκλησίασμα να ενώσουν τις προσευχές τους για τους αδικοχαμένους αδελφούς και συμπατριώτες και ευχήθηκε υπέρ ταχείας αναρρώσεως των τραυματιών. 
Στις 2 μ.μ. της ιδίας ημέρας, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το "παρών" σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία Σέργελστοργ της Στοκχόλμης, δηλώνοντας έμπρακτα την συμπαράστασή τους προς τις οικογένειες των θυμάτων και τραυματισθέντων στο κτύπημα της Παρασκευής και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης κατά της τρομοκρατίας. 
Στο τέλος, οι μικροί μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού, παρουσίασαν την Πασχαλινή τους εορτή, υπό την καθοδήγηση της ιατρού Δρ. Βασιλικής Πραξιτέλους και με την συμπαράσταση του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Στοκχόλμης. 

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας
(Φωτογραφίες: Νικόλαος Κίτσιος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails