________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/27/2017

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (ΦΩΤΟ)


Με λόγια άπλετου σεβασμού προς τον πρώτο τη τάξει της Ορθοδοξίας, υποδέχτηκε ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, στην πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ στο Κάιρο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, από οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο, προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Ελ Άζχαρ, για να μιλήσει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη.
Καλωσορίζοντας την κεφαλή της Ορθοδοξίας, στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, και παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, του Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, του Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, του Καθηγουμένου της πολυαιώνιας Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, του Κυπρίου Πρέσβη κ. Χάρη Μορίτση, των Προξένων Καΐρου και Αλεξανδρείας της Ελλάδας κ.κ. Λαμπρινής Κομίνη και Εμμανουήλ Κακαβελάκη, του Κύπριου Προξένου κ. Άγγελου Λένου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέα Βαφειάδη, ο Έλληνας Πρέσβης τόνισε μεταξύ άλλων: 
«Η Αίγυπτος δε θα ήταν τόσο σημαντική για εμάς, αν δεν υπήρχε ο Ελληνισμός μας εδώ, που, όσο και εάν, για διαφορετικούς λόγους από ότι στην Κωνσταντινούπολη, αποδεκατίστηκε, σε σχέση με τις αρχές του αιώνα, εν τούτοις παραμένει ισχυρός και κυρίως δυναμικός». 


Μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αίγυπτο, ο κ. Διάμεσης αναφέρθηκε στη σημαντική διοργάνωση για την Ειρήνη όπου πρόκειται να εκφωνήσει λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Διάσκεψη που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Ελ Άζχαρ και το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων Μουσουλμάνων, επισημαίνοντας ότι είναι «σημαδιακή η διοργάνωση (ΣΣ. της διαθρησκειακής συνάντησης) από το προπύργιο του Ισλάμ στη χώρα αυτή, το Πανεπιστήμιο του Al Azhar. Σημαντική, διότι ο κόσμος πρέπει να πάψει να ταυτίζει την τρομοκρατία που πλήττει τη σύγχρονη κοινωνία μας με θρησκευτικά δόγματα. Δεν είναι οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες σφετερίζονται το όνομα μιας από τις πλέον πολυπληθείς θρησκείες του κόσμου και το χρησιμοποιούν επικαλούμενοι την θρησκεία για τις αγριότητες που διαπράττουν. Και εσείς Παναγιώτατε, που αποδίδετε τόση μεγάλη σημασία στο διαθρησκειακό διάλογο, κληθήκατε να συμμετάσχετε, μαζί με τον Μακαριώτατο, για να δείξετε το πνεύμα της Ορθοδοξίας και την αγάπη και την ειρήνη που κηρύσσει η Εκκλησία μας ανά την Υφήλιο. Και αυτό είναι που έχει κάνει τόσες εκατοντάδες χιλιάδες – αν όχι και εκατομμύρια κατοίκους της ηπείρου που ζούμε – να ασπασθούν την Ορθοδοξία με τη βοήθεια του ιεραποστολικού έργου των ιεραρχών του Πατριαρχείου μας στην Αλεξάνδρεια». 


Και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης κατέληξε: «Παναγιώτατε, με την ανοχή σας και την έγκρισή σας, ζήτησα να είμαστε σήμερα μεταξύ μας οι Έλληνες και φυσικά οι Κύπριοι, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα μέρη που ζούμε. Τις εξελίξεις στην πολυπληθή αυτή χώρα που επισκέπτεσθε, αλλά και στις πατρίδες μας και ακόμη περισσότερο στην Τουρκία, όπου βλέπουμε μία διολίσθηση μακριά από τις αξίες που πρεσβεύουμε στη Δύση. Και αυτό, τη στιγμή που όλοι είχαμε νομίσει ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία, ίσως μοναδική, για να βρεθεί μια λύση στην Κύπρο και να παύσει η κατοχή του 40% της νήσου από τα κατοχικά Τουρκικά στρατεύματα. Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σάς ευχαριστήσω ακόμη μια φορά που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μου και να σας εκφράσω τη χαρά όλων μας που σάς έχουμε σήμερα μαζί μας».

ΠΥΡΑΜΙΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails