________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/01/2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ


Στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, εγκαινίασε την έκθεση εικόνων από τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, που έχει τον τίτλο «Το Ημέτερον Κάλλος» και στην οποία παρουσιάζονται βυζαντινές εικόνες που κατασκευάστηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της πόλης. 
Στη συνέχεια παρακολούθησε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Ζεγκίνη με τίτλο «Παροιμίες της Ίμβρου» και την ανακήρυξη σε επίτιμα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου του Μητροπολίτη Μιλήτου Αποστόλου, ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και του επισκόπου Αμορίου Νικηφόρου, ηγουμένου της Μονής Βλατάδων. 
Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε την έκθεση «Το Ημέτερον Κάλλος» ως «σημαντικό γεγονός που προβάλει την αγιογραφική παραγωγή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και τη συνεισφορά της Μονής Βλατάδων στη διαφύλαξη και διάσωση πολλών ιερών εικόνων, που αποτελούν πολύτιμο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του γένους». 


Ειδικά για το ΠΙΠΜ τόνισε ότι γιορτάζει τη συμπλήρωση μιας 50νταετούς ευδοκίμου λειτουργίας και συμπλήρωσε ότι είναι «παγκοσμίως γνωστόν για τους σπανίους θησαυρούς της Πατερικής σοφίας τούς οποίους κατέχει, φυλάσσει και μελετά». «Διεκρίθη το καθίδρυμα τούτο για τον εκδοτικό του έργο, για τα ανεκτίμητα αρχεία μικροταινιών και φωτογραφιών χειρογράφων για την οργάνωση συνεδρίων ημερίδων και διαλέξεων και δι' άλλας πολλάς επιστημονικάς δράσεις» πρόσθεσε. 
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο σύμφωνο συνεργασίας, που υπέγραψαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο πρόεδρος του ΠΙΠΜ, Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, επισημαίνοντας ότι δύο ιστορικοί πνευματικοί θεσμοί της Θεσσαλονίκης δεσμεύονται να συνεργαστούν για τη διάσωση των αρχείων τους και για να αναπτύξουν κοινές επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις. 
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Παροιμίες της Ίμβρου» αναφέρθηκε στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, και τους κατοίκους της, τόνισε ότι «οι Ίμβριοι ανέπτυξαν υψηλόν πνευματικόν πολιτισμόν αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας» και υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πολιτισμού. «Ό,τι διετηρήθη και διεσώθη εις την πορείαν των αιώνων δεν πρέπει να το απωλέσουμε ημείς. Έστω και αν εβιώσαμε κατά τας τελευταίας δεκαετίας τη μεγαλυτέραν καταστροφήν στην ιστορία της Ίμβρου» είπε και πρόσθεσε: «τα σχολεία μας λειτουργούν και πάλι. Αι πύλαι των ναών μας είναι ανοιχταί. Προσκυνούμεν και προσευχόμεθα εις τα ανακαινισμένα εξωκλήσια και εις τα δύο αγιορείτικα μετόχια των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Ταξιαρχών». 


Υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων, Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, έκανε λόγο για μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία της μονής και τόνισε ότι η σχέση επισκόπου και πιστών είναι το αδιάψευστο κάλλος της ορθόδοξης πίστης. Ο διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, σημείωσε ότι το Ίδρυμα είναι το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο έχει προσφέρει διεθνώς στον τομέα των Πατερικών και ανθρωπιστικών γενικότερα σπουδών. Η έφορος του Ιδρύματος, Φλώρα Καραγιάννη, μιλώντας για την έκθεση βυζαντινών εικόνων, σχολίασε ότι τις χαρακτηρίζει η λέξη «κάλλος», μια λέξη που αναφέρεται στην ομορφιά που εκπέμπουν, «ένα θείο κάλλος που αντανακλά τις υψηλού επιπέδου ικανότητες των δημιουργών τους και συνάμα εκπέμπει μια βαθιά ιερότητα την οποία σεβάστηκαν, προσκύνησαν και διέσωσαν μέσα στους αιώνες οι αναρίθμητοι προσκυνητές τους». 
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, αναφέρθηκε στους τομείς της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Ίδρυμα, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, οριστικοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την πρόσβαση του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών του ΑΠΘ στις ειδικές συλλογές του ΠΙΠΜ και της βιβλιοθήκης του, την ευρύτερη συνεργασία στο πεδίο των Ψηφιακών Aνθρωπιστικών Σπουδών, την πρακτική άσκηση φοιτητών του ΑΠΘ στο ΠΙΠΜ, καθώς και την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με βάση το πλούσιο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης αρχείο της Μονής Βλατάδων και του ΠΙΠΜ. Περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση του οnline καταλόγου της Βιβλιοθήκης του ΠΙΠΜ (31.000 τίτλοι βιβλίων και 2.500 τίτλοι παλαιτύπων) στον online κατάλογο του ΑΠΘ και την ψηφιοποίηση του επιστημονικού περιοδικού «Κληρονομία» (40 τόμοι).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος
με τον Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε. και Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής
της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως
εν αναμονή της έλευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα εγκαίνια της έκθεσης
«Τό ἡμέτερον κάλλος. Βυζαντινές εἰκόνες τῆς Θεσσαλονίκης» στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails