________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/23/2018

Ο ΡΩΣΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΔΙΟΔΩΡΟΣ (LARIONOV) ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Του Πέτρου Βασιλειάδη 
Ομότιμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. 
Ο π. Διόδωρος (Diodor Larionov), μοναχός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που σπούδασε Φιλολογία στην Ελλάδα και ασχολείται ειδικά με το Κανονικό Δίκαιο, σχολιάζει τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως meduza.io (21 Οκτωβρίου 2018). 
Στις 15 Οκτωβρίου, η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διέκοψε την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Η απόφαση αναφέρει ότι αυτό οφειλόταν «στις αντικανονικές πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ήρθε σε κοινωνία με σχισματικούς στην Ουκρανία και εισπήδησαν στην κανονική δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». 
Ο συντάκτης της Medusa, Alexander Borzenko, ζήτησε από τον μοναχό Διόδωρο (Larionov), ειδικευμένο στο Κανονικό Δίκαιο, να εξηγήσει τι είναι οι «κανόνες», αν αυτά τα αρχαία διατάγματα είναι σχετικά για το 2018, και σε ποιο βαθμό οι ισχυρισμοί της Μόσχας κατά της Κωνσταντινούπολης τεκμηριώνονται. 
Μετέφρασα στα ελληνικά (από την αγγλική μετάφραση στο σημερινό Panorthodox Synod του αρχικού ρωσικού κειμένου της medouza.io) την συνέντευξη του π. Διοδώρου, γιατί την θεωρώ επιστημονικά την πλέον έγκυρη μέχρι σήμερα για την θεολογική διάσταση του ουκρανικού ζητήματος από την ρωσική πλευρά. 
Ολόκληρη η συνέντευξη στη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails