________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/06/2018

Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 
Δελτίο Τύπου 
 Τρίτη Σύναξις Εταίρων της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης 
Η Τρίτη Σύναξη των μελών της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) πραγματοποιήθηκε την 2αν Οκτωβρίου τ.έ., με την παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΟΑΚ (άρθρο 12), η Σύναξη των Εταίρων αποτελεί «όργανον ανωτάτης πνευματικής κηδεμονίας του Ιδρύματος» και συμμετέχουν πρόσωπα από τον εκκλησιαστικό και ακαδημαϊκό χώρο. Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη Σύναξη πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 1986 και η δεύτερη στις 10 Νοεμβρίου 1988 με τη συμπλήρωση της πρώτης 20ετίας της ζωής της ΟΑΚ. 
Στη Σύναξη συμμετείχαν, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίων, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Βουκουρεστίου κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σουπράσλ κ. Ανδρέας, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αμαντίας κ. Ναθαναήλ ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Τσέτσης, Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Ελλογιμώτατοι Καθηγητές κ. Σπυρίδων Ἀρταβάνης Τσάκωνας, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και κ. Ελευθέριος Ν. Οικονόμου. Επίσης, συμμετείχαν ως παρατηρητές ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης, ο πρ. Γενικός Διευθυντής και συνιδρυτής της ΟΑΚ κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας, μέλη της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.ά.


Σύμφωνα με το Καταστατικό της ΟΑΚ, της Συνάξεως προήδρευσε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, ενώ ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΚ αναφέρθηκε στα 50 χρόνια ζωής και δράσης της Ακαδημίας, ως ένα τόπο στον οποίο θα συγκεντρώνεται ο λαός έξω από τη λατρευτική σύναξη, για να συζητήσει για τα προβλήματα του κόσμου. 
Μιλώντας η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ τόνισε τη σημασία της Ακαδημίας για την Ορθοδοξία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης παρόμοιων Ακαδημιών, που προωθούν μέσα από τον διάλογο το μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. 
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς ανέπτυξε τα βασικά σημεία του όλου έργου των πενήντα ετών της ΟΑΚ και αναφέρθηκε στις μελλοντικές δράσεις για την επιτυχή και εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος. 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο σε θέματα νεολαίας, καθώς και προτάσεις που αφορούν τις Νέες Τεχνολογίες και τον διάλογο μεταξύ Επιστήμης και Θρησκείας. Η Σύναξη έκανε, ομόφωνα, αποδεκτή πρόταση του Σεβασμ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη για τη δημιουργία Κέντρου Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ΟΑΚ, το οποίο θα μελετά θέματα, που αφορούν την αρχή και το τέλος της ζωής, ενώ ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης πρότεινε μία νέα συνεργασία της ΟΑΚ σε επίπεδο σχολείων –συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ίμβρου- με την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Τοσίτσεια Σχολεία. 


Μετά από πρόταση του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά και σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος, εκλέχτηκαν τα νέα μέλη της Κοσμητείας, τα οποία είναι ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Σούπρασλ κ. Ανδρέας (Εκκλησία της Πολωνίας) και οι Εντιμολ. Καθηγηγές κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης και κ. Ελευθέριος Οικονόμου. 
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύναξης, υπογράφηκε Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, ο Παναγιώτατος είχε την ευκαιρία να ευλογήσει τους συμμετέχοντες από τη Φιλλανδία, οι οποίοι συμμετείχαν σε ειδικό Πρόγραμμα Αγιογραφίας που οργάνωσε το Αγιογραφείο της ΟΑΚ. 
Τέλος, εδόθη στα μέλη της Συνάξεως ο επετειακός Τόμος, ο οποίος εκδόθηκε από την ΟΑΚ με αφορμή τα πενήντα χρόνια λειτουργίας της ΟΑΚ, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στον οποίο 40 συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναλύουν τη σημασία του διαλόγου μέσα από διαφορετικές οπτικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails