Κάθε χρὀνο, το μήνα Σεπτέμβριο, λαμβάνει χώρα στη Γερμανία, η Διαπολιτισμική Εβδομάδα με πολυάριθμες εκδηλώσεις που έχουν ως θέμα τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Γερμανία, την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή τους και την αρμονική συμβίωση στη χώρα αυτή.
Η Διαπολιτισμική Εβδομάδα στη Γερμανία καθιερώθηκε ήδη από το 1975 με πρωτοβουλία των τριών εκκλησιών της Γερμανίας, της ρωμαιοκαθολικής, της ευαγγελικής και της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Κάθε χρόνο ο Πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, ο Πρόεδρος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας και ο Μητροπολίτης Γερμανίας συντάσσουν και υπογράφουν κοινό μήνυμα (εγκύκλιο) προς όλες τις εκκλησίες της Γερμανίας και τις παροτρύνουν να διοργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις. Από το 1986 συμπεριέλαβαν στη κοινή τους εγκύκλιο και τους πρόσφυγες, ως κύριο θέμα της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας.
Μ΄ αυτή τη παρέμβαση των Εκκλησιών και τη συζήτηση που επακολούθησε σε πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο, διαμορφώθηκε ένα νομικό και διαπολιτισμικό πλαίσιο προς όφελος της γερμανικής κοινωνίας. Την πρωτοβουλία αυτή των εκκλησιών αγκάλιασαν κοινωνικοί φορείς, όπως λ.χ. τα συνδικάτα, Δήμοι και Κοινότητες, ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οργανώσεις και σύλλογοι των μεταναστών. Σε 550 πόλεις Δήμους και Κοινότητες της Γερμανίας διοργανώνονται κάθε χρόνο πάνω από 5 χιλιάδες εκδηλώσεις. Το φετεινό σύνθημα της Διαπολιτισμικής Εβδομάδας είναι „Zusammen leben, zusammen wachsen“ δηλαδή "μαζί να ζούμε και μαζί να μεγαλώνουμε".
Η Ενορία των Αγίων Πάντων Μονάχου και η Ευαγγελική Εκκλησία Μονάχου, με τις υπηρεσίες της που ασχολούνται αποκλειστικά με τους μετανάστες και πρόσφυγες, διοργάνωσαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 στην ευαγγελική ενορία "Εκκλησία του Λυτρωτή", μια εκδήλωση με αναφορά στους πρόσφυγες που πνίγηκαν και πνίγονται στη Μεσόγειο θάλασσα και στους ναυαγοσώστες, που με κίνδυνο της ζωής τους περισυλλέγουν και σώζουν τους ναυαγούς πρόσφυγες. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο Πέλαγος, καθώς επίσης και στις χιλιάδες προσφύγων που είναι καθηλωμένοι στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και σε άλλα κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η επίσημη πρόσκλησή μας για την εκδήλωση είχε ως εξής:
Εκδήλωση μνήμης για τους ανθρώπους που ως πρόσφυγες πνίγηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο θάνατος δεινοπαθούντων ανθρώπων μπροστά στην ευρωπαϊκή μας πόρτα δεν μας αφήνει αδιάφορους.
Συγκλονισμένοι βλέπουμε ότι το πλέον επικίνδυνο σύνορο του κόσμου, η Μεσόγειος Θάλασσα, είναι από πολύ καιρό ένας ομαδικός τάφος.
Με την εκδήλωσή μας θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη λύπη μας και τη θλίψη μας για το γεγονός αυτό.
Απευθύνουμε τις προσευχές μας και τις σκέψεις μας και τη μουσική στο Θεό, ο οποίος γνωρίζει επίσης προσωπικά τους πολλούς ανώνυμους πεθαμένους, μαζί μας κλαίει για την ανικανότητά μας και μας χαρίζει την ελπίδα για δικαιοσύνη.
Με την εκδήλωσή μας αυτή εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους τους πρόσφυγες προς αυτούς που τους βοηθούν, προς τους πνιγέντες και προς όλους που πενθούν γι΄αυτούς.
Στην εκδήλωση μετείχαν, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο πἀστορας της ευαγγελικής ενορίας "Εκκλησία του Λυτρωτή" κ. Sebastian Kühnen, η κ. Maike Telkamp από το ευαγγελικό γραφείο Συντονισμού της Εργασίας για τους Πρόσφυγες, η κ. Susanne Odin από την ευαγγελική Διαπολιτισμική Υπηρεσία στη Βαυαρία, η κ. Bettina Mühlhofer από το Ευαγγελικό Κέντρο Μεταναστών, όπου στεγάζεται και το Ελληνικό Σπίτι Μονάχου, η πάστορας κ. Dagmar Knecht της ενορίας του "Αγίου Πνεύματος" στο Moosach Μονάχου, όπου ζούν χιλιάδες μετανάστες, η πάστορας κ. Sabine Bleise-Donderer, από το ευαγγελικό γραφείο υποδοχής στην ευαγγελική εκκλησία, ο κ. Daniel Kuss από το "Κέντρο της Σκάλας των Προσφύγων", η κ. Iris Hüttner από το γερμανικό "Σύλλογο για τη Διάσωση των Ναυαγών" η πρόσφυγας κ. Lalise από την Αιθιοπία και ο πρόσφυγας από την Ερυθραία κ. Filimon. Στην εκδήλωση μετείχε και ο ιμάμης κ. Belmin Mehic από το Ισλαμικό Κέντρο Μονάχου, για το λόγο ότι και πολλοί μουσουλμάνοι είναι θύματα της προσφυγιάς.
Άκρως συγκινητικές ήταν οι περιγραφές των δύο προσφύγων, της κ. Lalise και του κ. Filimon, σχετικά με τα δεινά που υπέστησαν με την πολύμηνη πορεία μέσα στην έρημο της Λιβύης, με την εναγώνια αναμονή για "πέρασμα" στην Ευρώπη, για την αισχρή εκμετάλλευση των μεσαζόντων, για τη θαλάσσια ταλαιπωρία, για τη τελική τους διάσωση και άφιξή τους στη Γερμανία.
Στην Τράπεζα του ευαγγελικού ναού τοποθετήθηκε ο oρθόδοξος Εσταυρωμένος που βρίσκεται στην Αγία Τράπεζα του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, μια μικρή λέμβος και σωσίβια, ενώ όλοι οι παρόντες προσήλθαν και άναψαν κεριά για την ανάπαυση των θυμάτων και για την περαιτέρω ενίσχυση και προστασία των ναυαγοσωστών.
Στο χέρι του Εσταυρωμένου τοποθετήθηκε ένα σωσίβιο, ως δείγμα της μετοχής του στο δράμα των προσφύγων στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και η λήψη μέτρων για την καταπολέμησή της.
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου