________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/20/2019

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΡΩΣΙΚΟ ΟΠΛΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Κάποιοι θεώρησαν υπερβολική την τοποθέτησή μου, στο προ ημερών κείμενό μου, για την ευθύνη που απέδωσα στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ σχετικά με την όλη στάση του στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Όμως τα ίδια τα γεγονότα με δικαιώνουν συνεχώς. 
Το κείμενο με υπογραφές που κυκλοφορεί προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με αίτημα την μη αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, όχι μόνο φέρει υπογραφές κληρικών της Μητροπόλεως Πειραιώς, αλλά φαίνεται πως πρωτοστατεί στην συλλογή των υπογραφών το πρώτο λιμάνι της χώρας. 
Ενδεικτικό το γεγονός ότι ανέβηκε, στο ιστολόγιο katanixi.gr, μια ανάρτηση με το λογότυπο του "περίφημου" Γραφείου επί των Αιρέσεων που προπαγάνδιζε την συλλογή, αλλά ...κατέβηκε γρήγορα - για λόγους που ο Πειραιάς γνωρίζει...
Πρόλαβα και αποτύπωσα το ηλεκτρονικό ίχνος της ανάρτησης και το παραθέτω εδώ.

Να θυμίσουμε ότι την επιστολή με τις υπογραφές δημοσίευσε η Ρωσική Εκκλησία, ενώ η εν Ουκρανία παρουσία της Μόσχας υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, ευχαρίστησε δημόσια τους έλληνες που υπέγραψαν υπέρ των "δικαίων" της. 
Ταυτόχρονα ο Πειραιώς Σεραφείμ, χθες 19 Σεπτεμβρίου 2019, προβλήθηκε ως ο "ήρωας των Ρώσων" σε εκπομπή μεγάλης απήχησης ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού. Προβλήθηκαν και συζητήθηκαν οι φιλορωσικές απόψεις του, οι οποίες ...τυγχάνει να είναι ταυτόχρονα και θέσεις εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Στα ρωσικά ΜΜΕ ο Πειραιώς είναι ο μοναδικός έλληνας μητροπολίτης που προβάλλεται συστηματικά ως υπέρμαχος των ρωσικών θέσεων. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό απόσπασμα. 
Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα αναγνωριστεί από την Εκκλησία της Ελλάδος η Ουκρανική Αυτοκεφαλία, ο Πειραιώς Σεραφείμ θα ευθύνεται εσαεί για ένα άνευ προηγουμένου αντιπατριαρχικό κλίμα που δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με απρόβλεπτες συνέπειες. 
Προφανώς πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του έλληνα Ιεράρχη. Ας μη ...κόπτεται, όμως, για το πόσο σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα λοιπά φληναφήματα που αραδιάζει κάθε φορά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails