________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/26/2019

"ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ" ΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΜΟΣΧΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Σήμερα, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας προέβη επισήμως σε μία ακόμα διακοπή μνημόνευσης Ορθοδόξου Προκαθημένου, του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β', εξαιτίας της αναγνωρίσεως από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Έχει προηγηθεί η διακοπή του μνημοσύνου τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, όσο και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Την ίδια ώρα, της ανακοίνωσης αυτής της σκληρής απόφασης της Μόσχας - που συνοδεύεται και από άλλα εκδικητικά μέτρα - ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ εξαπολύει προς τους Προκαθημένους και τους Ορθοδόξους Αρχιερείς ανά την οικουμένη "ικεσία και ταπεινή έκκληση" για την επούλωση της "χαίνουσας πληγής", που είναι - κατ' αυτόν - η αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Μάλλον ο μητροπολίτης Κυθήρων δεν έχει καταλάβει ότι το "σχίσμα" είναι υπόθεση της Μόσχας και μόνον. Αυτή διακόπτει την κοινωνία με τις άλλες Εκκλησίες, ενώ εκείνες εξακολουθούν να μνημονεύουν κανονικά "Κυρίλλου Μόσχας" και να μην έχουν θέσει σε ακοινωνησία την Εκκλησίας της Ρωσίας, παρά την απαράδεκτη και λίαν προκλητική στάση της. 
Το Αυτοκέφαλο χορηγήθηκε κι αυτό δεν αλλάζει. Ας μην αγωνιά, λοιπόν, ο μητροπολίτης Κυθήρων και ας παύσει τις "ταπεινές εκκλήσεις". Αν αισθάνεται άβολα και έχει "θέμα συνειδήσεως" μπορεί να μετακομίσει στην Μόσχα. Θα του δώσουν σίγουρα μία καλύτερη επαρχία από τα Κύθηρα. 
Τα δε περί "Οικουμενισμού" που μηρυκάζει ευκαίρως - ακαίρως. είναι πια εντελώς παρωχημένα. 
Ξέρει την καθοριστική συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (στο οποία η Εκκλησία της Ελλάδος μετέχει από την ίδρυσή του) στην οργάνωση της Μητροπόλεώς του. Ας ρωτήσει για να μάθει. Και ας διαβάσει και λιγάκι, δεν βλάπτει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails