________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/27/2020

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ


«Η μοναστική ζωή είναι εφαρμοσμένη Θεολογία» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σε γραπτό μήνυμα του, στο 5ο διεθνές επιστημονικό εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, το οποίο μετέφερε, διαδικτυακά, ο Μητροπολίτης Αμορίου Νικηφόρος. 
«Οι ιεραί μοναί του Αγίου Όρους κατέστησαν και παραμένουν τόποι δημιουργικότητος και πνευματικού δυναμισμού, γνώσεων και καλλιέργειας ασκητικού ήθους, παραγωγής και διασώσεως έργων δοξολογικής τέχνης» επεσήμανε ο Παναγιώτατος. 
«Δεν είναι τυχαίο, ότι το Άγιο Όρος έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της πνευματικότητος και του πολιτισμού και αναγνωρίζεται παγκοσμίως η προσφορά του» συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι εκεί ο κάθε επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι «η παράδοση της Ορθοδοξίας δεν είναι παρελθόν, αλλά παρουσία ζώσα και ζωοποιός». 
Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι στη σύγχρονη εποχή, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα και συμπεριφορές εγωιστικές, του «άφρονος πλουσίου», απαξίωσης των αξιών και «απωθήσεως ή και απώλειας της διατάξεως του υπερβατικού», το ευάγγελον μήνυμα του μοναχισμού «αποτελεί φωνήν και δώρον του Ουρανού». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε, ότι «ο εν αληθεία εσχατολογικός άνθρωπος γνωρίζει καλώς», ότι ο βίος του στη γη, σε κάθε ιστορικό σχήμα και πολιτισμό, είναι πρόσκαιρος και ότι ο προορισμός του είναι η Βασιλεία του Θεού και πρόσθεσε: «Αι ιεραί μοναί ήσαν και παραμένουν ευλογημένοι τόποι ζώσης μαρτυρίας, καθώς και διαμαρτυρίας κατά των τάσεων εκκοσμικεύσεως της εκκλησίας». «Προπύργιο του Ορθοδόξου μοναχισμού είναι η Αθωνική πολιτεία» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Πηγή αυτού του υψηλού πολιτισμού είναι η άνευ όρων προσφορά του εαυτού, η άνευ όρων αφιέρωσις του είναι και του έχειν του μοναχού εις τον Χριστόν και εις την Βασιλεία του». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει ότι κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πνευματικότητος και του πολιτιστικού πλούτου του Αγίου Όρους είναι σημαντική για τον παγκόσμιο πολιτισμό και για την κοινωνική ζωή και συνεχάρη τους διοργανωτές «για την πρωτοβουλία διαδικτυακής πραγματοποιήσεως της διοργανώσεως, λόγω της πανδημίας» δίνοντας τις ευχές του για την επιτυχία των εργασιών και για τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails