Πρόσκληση για πασχαλινή συνάντηση απηύθυνε προς τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ομογένειας της Πόλης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Η συνάντηση αυτή έγινε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Θεραπείων της Επαρχίας Δέρκων την Κυριακή 6 Μαΐου.
Στον κατάφυτο με δένδρα και με ανοιξιάτικα άνθη αυλόγυρο του Ναού οι μικροί μαθητές απήγγειλαν ποιήματα με αναστάσιμο περιεχόμενο. Μία όμορφη μουσική νότα δόθηκε από δύο νέες από την Αθήνα, θεραπαινίδες της μουσικής τέχνης, τη Φωτεινή Κοκκάλα ( Πολίτικη Λύρα) και τη Μαρίνα Λιόντου (Ούτι) οι οποίες παρουσίασαν σύντομο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια.
Προηγήθηκε η Ακολουθία του Μ. Εσπερινού στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρέστησαν ο οικείος Ποιμενάρχης της περιοχής Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος ο οποίος και προσφώνησε και καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους μαθητές στην Επαρχία του, Λυκειάρχες, Καθηγητές, Δασκάλους, γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών και πλήθος πιστών από την Πόλη.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος προς τα παιδιά τα χαρακτήρισε «Άνοιξη της Ομογένειας» και «μικρούς φίλους» ενώ παρομοίασε τη Ρωμηοσύνη της Πόλης με ένα ευσκιόφυλλο δένδρο που όλο καρποφορεί και ανθίζει, με ρίζες βαθειές υποστηρίζοντας πως η Ιστορία της Ομογένειας δεν θα σταματήσει ποτέ.
«Σήμερα η Άνοιξις της Ομογένειας, τα παιδιά, συναντούν την Άνοιξιν της φύσεως και είναι μία συνάντηση ευτυχής και ελπιδοφόρος διότι, όπως ελέγχθη από τον Άγιον Δέρκων, τα παιδιά είναι το μέλλον μας, είναι το αύριον και τα εμπιστευόμεθα και τα αγκαλιάζουμε με τη στοργή μας, με τη θαλπωρή μας, με το ενδιαφέρον μας. Τα εμπιστευόμεθα εις τους αγαπητούς και ελλογίμους εκπαιδευτικούς μας...», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Η Ομογένεια, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, σε αυτήν την Πόλη είναι ένα μεγάλο μεγάλο ευσκιόφυλλο δένδρο με κλαδιά, με φύλλα, με βαθύτατες ρίζες, πολύ βαθειές ρίζες, τόσο βαθειές που να μην μπορεί να τις ξερριζώσει κανείς και αυτά τα παιδιά είναι τα κλαδιά αυτού του ευσκιόφυλλου δένδρου της Ομογένειας....και το μεγάλο βαθύρριζο δένδρο της Ομογενείας θα κάνει τους δικούς του κλώνους και θα συνεχίζεται η Ιστορία μας υπό την σκέπη του Αναστάντος Κυρίου και με αυτήν την βεβαιότητα και την αισιοδοξία παραδίδουμε αυτό το αύριο της Ομογενείας στα χέρια του Φιλανθρώπου και Παντοδυνάμου Θεού των Πατέρων μας. Η Ιστορία της Ομογενείας στην Κωνσταντινούπολη θα συνεχίζεται εις αιώνας αιώνων, μέχρι της συντελείας των αιώνων».
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε πως «η Ρωμηοσύνη πάντοτε λειτούργησε και λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί υπό την σκέπην και την ευλογίαν της Αγιωτάτης Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
«Για μας τους Ρωμηούς, τους γνησίους Ρωμηούς, τους Ορθοδόξους, το Πατριαρχείο, η Μητέρα Εκκλησία δεν θα παύσει ποτέ να είναι το Ιερόν μας Κέντρον», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιγράφοντας τη διαχρονική και άρρηκτη σχέση της Ρωμηοσύνης με την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία.
Ο Πατριάρχης ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων της Επαρχίας Δέρκων μετά από την Ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Αποστόλου τον οποίον και επαίνεσε για το γνήσιο του εκκλησιαστικού του φρονήματος χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο της ευθύνης».
Ο Πατριάρχης κατακλείοντας το λόγο του σημείωσε πως η συνάντηση αυτή με τους μαθητές είχε σκοπό «να τους πούμε ότι τους αγαπούμε τους μικρούς μας φίλους, ότι τους εμπιστευόμεθα το μέλλον της Ρωμηοσύνης σ΄ αυτήν την Πόλη».
Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά.
Όμορφες και ζεστές εικόνες. Όλα τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαιδεύσεως της Ρωμηοσύνης της Πόλης, κοντά στον πνευματικό τους πατέρα. Τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο. Και εκείνος με αγάπη αγκαλιάζει, ευλογεί και ενισχύει τα παιδιά αυτά, πού αποτελούν τον μέλλον της Ρωμηοσύνης στην Πόλη. Όπως σωστά τόνισε, οι ρίζες της Ρωμηοσύνης στην Πόλη είναι τόσο βαθειές, πού κανείς δεν μπορεί να τις ξεριζώσει. Τα παιδιά της Πόλης, είναι το νέο αίμα που θα τονώσει την Ρωμαίϊκη Κοινότητα. Μάλιστα σήμερα πού τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν και φαίνεται πια ένα φώς, η Ρωμηοσύνη έχει ένα λαμπρό μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφή