________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/24/2012

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Ερχονται οι χρόνοι της δικαιώσεως μας"


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
«Το μέλλον της Ίμβρου μας να είναι αναστάσιμο» ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του στη γενέτειρά του την πολύπαθη Ίμβρο, κατά την εκεί προσκυνηματική του επίσκεψη. Απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε ανήμερα της μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χώρο των ερειπίων του μετοχίου της Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, ο Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι το μέλλον της Ίμβρου μας καθώς ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη και σήμερα να είναι αναστάσιμο. Εχάσαμε πάρα πολλά πράγματα από την περιουσία μας, τα σχολεία μας και τα άλλα ευαγή Ιδρύματά μας. Εχάσαμε αυτά τα Μετόχια τη δεκαετία του 1940 αδίκως και αυθαιρέτως. Όχι μόνον εδώ στην Ίμβρον, τα ίδια πάθαμε και χειρότερα ίσως και στην Κωνσταντινούπολη. Και τώρα έρχονται οι χρόνοι της δικαιώσεώς μας, της αποκαταστάσεως των γενομένων αδικιών. Εύχομαι όσα έγιναν να συμπληρωθούν από όσα πρέπει να γίνουν ακόμη για να μπορούμε να ομιλούμε περί διεθνούς δικαίου και περί τοπικού εθνικού δικαίου το οποίον καταφώρως παρεβιάσθη τα τελευταία χρόνια εις την Ίμβρον και εις την Κωνσταντινούπολιν και εις την γειτονικήν Τένεδον η οποία έμεινεν με δέκα ανθρώπους. Εύχομαι οι συναντήσεις μας εις το μέλλον να είναι ευχάριστες, αναστάσιμες, εν υγεία, με καλούς φίλους και υψηλούς επισκέπτες όπως σήμερα. Και να επιβραβεύσει ο Θεός την μεγάλην υπομονήν των Ιμβρίων και Τενεδίων οι οποίοι σήκωσαν ένα βαρύτατο σταυρό της τελευταίες δεκαετίες από το 1964 και εντεύθεν και είναι ευοίωνο σημείο ότι επαναπατρίζονται πολλοί συμπατριώτες μας σήμερα και ανάβουν και πάλι τα τζάκια της Ίμβρου και γεμίζουν οι δρόμοι της Ίμβρου με σχετικώς νέους ανθρώπους και το πιο ευοίωνο και παρήγορο είναι η επαναλειτουργία ενός σχολείου μας, ελπίζω και πιστεύω από του προσεχούς σχολικού έτους, το οποίο θα είναι το ξεκίνημα για καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας». 


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του αλλά και τα συγχαρητήριά του προς τον επιχώριο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο για το πολύπλευρο και ανακαινιστικό έργο του. Ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Ιεράρχης ως Λαυριώτης έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Μετόχι και ασφαλώς με την Ίμβρο. Για την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό αυτό τόπο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «ως σκοπό έχει να επανασυνδέσουμε το άτυχο σήμερα με εκείνο το ευλογημένο χθες». 
Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο ο οποίος - όπως και ο Μητροπολίτης Καρπάθου – επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ίμβρο, ευχήθηκε να έχει μία δυναμική και ευλογημένη ποιμαντορία επ΄ ωφελεία του πληρώματος της Επαρχίας του. Επίσης χαιρέτησε με εγκαρδιότητα την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Νίκου Ματθιουδάκη ευχόμενος «αρίστην θητείαν και καρποφόρον». 


Νωρίτερα ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με λόγους θερμούς ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο για τη δυνατότητα τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στη νήσο. Συγκινημένος αναφέρθηκε στη μορφή του αειμνήστου γέροντός του Μητροπολίτου Κώου Ναθαναήλ του Ιμβρίου και στους ιερούς δεσμούς της Μονής της Μετανοίας του, Μεγίστης Λαύρας, με τη νήσο Ίμβρο. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι μέχρι και τον Προηγούμενο της Μονής π.Φίλιππο η Μεγίστη Λαύρα είχε πολλούς Ιμβρίους μοναχούς στην Ιστορία της. 
Στο τέλος μίλησε ο νέος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος ο οποίος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου για την φιλοξενία. Εξέφρασε μάλιστα την ισόβιο αφοσίωσή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς τον Πατριάρχη και κατέληξε ως εξής: «Πάντοτε λάλει Παναγιώτατε, ακούει ο δούλος σου». 


Θυρανοίξια εξωκκλησίου 
Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στα θυρανοίξια του εξωκκλησίου του Αγίου Χριστοφόρου, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, στην περιοχή «Του Χιώτη τα Ντάμια» μεταξύ Παναγίας και Αγίων Θεοδώρων. 
Κατά την παραμονή του στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το κτίριο του δημοτικού σχολείου του χωριού του, των Αγίων Θεοδώρων, και παρακολούθησε τις εργασίες ανακαίνισής του. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο, ύστερα από άδεια της Τουρκικής Κυβερνήσεως, θα λειτουργήσει και πάλι από το επόμενο σχολικό έτος ως μειονοτικό δημοτικό σχολείο μετά την αναστολή της λειτουργίας του – όπως συνέβη και με τα άλλα μειονοτικά σχολεία – πριν 48 χρόνια.
Εγκαίνια καταστήματος τοπικών προϊόντων
Ο Πατριάρχης εγκαινίασε στους Αγίους Θεοδώρους κατάστημα πώλησης τοπικών προϊόντων του δραστήριου παράγοντα της Πολίτικης ομογένειας Γεωργίου Παπαλιάρη, και μίλησε στους συγχωριανούς του που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια.1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.26 Μαΐου 2012 - 10:08 π.μ.

    Πραγματικά, τα λόγια του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου στους πατριώτες του Ιμβρίους, τους οποίους επισκέφτηκε για ακόμα μία φορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν τους αγώνες και τις θυσίες, τόσο του ιδίου όσο και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αλλά και ολοκλήρου της Ομογενείας μας. Οι αδικίες πού υπέστη η Ομογένεια όλα αυτά τα χρόνια, έρχονται τώρα να κλείσουν. Οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι πού για χρόνια σκούπιζαν τα δάκρυα του πόνου και της θλίψεως, παρακαλώντας την Κυρία Θεότοκο, τώρα έχουν το δικαίωμα να γελούν και να χαίρονται. Και έχουν δικαίωμα να χαίρονται, γιατί βλέπουν να επιστρέφουν τα ξενητεμένα παιδιά των δύο αυτών σμαραγδένιων νησιών, γιατί επιτέλους θα ανοίξει και θα λειτουργήσει και πάλι σχολείο στην Ίμβρο και μάλιστα στο χωριό του Πατριάρχου μας. Όλα αυτά είναι κάποια σημάδια πώς κάτι γίνεται. Χρειάζονται να γίνουν και άλλα. Αλλά ζεί Κύριος ο Θεός.
    Η Προστάτιδα του Γένους μας Κυρία Θεοτόκος, να φυλάττει τον Πατριάρχη μας, τους συνεργάτες του, την Ρωμηοσύνη της Πόλεως και των νησιών, ώστε να παραμείνουν εκεί πού τους έταξε η ιστορία, γιατί η "Ρωμηοσύνη, εκεί πού πάει να σκύψει με τον σουγιά στον σβέρκο, νάτην πετιέται από ξαρχής και αντριεύει και θεριεύει, και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails