________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/12/2012

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, κάθε χρόνο, με απόφαση Συνοδική, η οποία λήφθηκε μετα  από την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ορίστηκε να  εορτάζεται η σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και να λειτουργεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιστοιχούμενος από τους Αρχιερείς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Εορτάζονται εκείνοι εκ των Προκαθημένων της Μητρός Εκκλησίας οι οποίοι κατά καιρούς  όλους αυτούς τους δεκαεπτά αιώνες ζωής και παγκόσμιας προσφοράς της Πρωτόθρονης Εκκλησίας με τον βίο τους δόξασαν τον Θεό και αγίασαν ποιμαίνοντας με σύνεση και σοφία, με αγώνες αλλά και μόχθους πολλούς τον λαό Του.
Εφέτος στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη του Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας Χριστοφόρου, οι δύο Προκαθήμενοι θα συλλειτουργήσουν την Κυριακή το πρωί στο Φανάρι.


Απόψε τελέστηκε ο Μ. Εσπερινός της Εορτής χοροστατούντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου, Πρωτοσυγκελλεύοντος των Πατριαρχείων, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Ολλανδία από όπου επιστρέφει το βράδυ του Σαββάτου. Στην Ακολουθία του Μ. Εσπερινού συμπροσευχήθηκαν όμιλος προσκυνητών κληρικών και λαϊκών από την Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας Γεώργιο οι οποίοι και συνοδεύουν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστοφόρο.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, στην Αίθουσα του Θρόνου ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου δέχθηκε τον όμιλο των προσκυνητών της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας καθώς και τα μέλη βυζαντινήςπαραδοσιακής  χορωδίας από την Πάτρα «Θεόδωρος Φωκαεύς».  


Καλωσορίζοντας τους Τσέχους και Σλοβάκους επισκέπτες προσκυνητές ο Πατριαρχικός Επίτροπος αναφέρθηκε  στο εξαιρετικό ιστορικό  προνόμιο που διαθέτουν ως Σλαύοι, να έχουν δηλαδή διδαχθεί την Ορθόδοξη πίστη από εδώ, από την Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όταν ο Πατριάρχης Φώτιος έστειλε στην περιοχή τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο ύστερα από αίτημα του Ηγεμόνος της Μοραβίας Ρατισλάβου προς τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα  Μιχαήλ Γ΄. Σημείωσε πως παρά τις διαφορετικές γλώσσες και γένη πρώτα είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ρέει στις φλέβες μας το Αίμα του Ιησού Χριστού από το κοινό ποτήριο που μας ενώνει. 
Στη συνέχεια χαιρέτισε με εγκαρδιότητα τους Ιεροψάλτες από την Πάτρα και αναφέρθηκε στην αυριανή εκδήλωσή τους στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου την οποία θα παρακολουθήσει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails