________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/30/2012

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ MARTIN SCHULZ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα 
Τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η αναγκαιότητα επίλυσης των σχετικών προβλημάτων συζητήθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz κατά την επίσκεψή του ευρωπαίου πολιτικού στο Φανάρι το απόγευμα της Τρίτης. 
Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και την Ομογένεια της Πόλης και στην αναμονή υλοποίησης των κατά καιρούς υποσχέσεων, όπως κυρίως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. 


Εξέθεσε στον πρόεδρο τους διαθρησκειακούς διαλόγους που πραγματοποιούνται από το Πατριαρχείο, που αποσκοπούν στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών, καθώς και στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Κατά την ανταλλαγή απόψεων τέθηκε και το θέμα των ευρωπαϊκών αξιών οι οποίες αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από τα μέλη και τα υποψήφια μέλη καθώς και θέματα συνεισφοράς της παιδείας στο πολιτισμό και τήρησης των κριτηρίων ένταξης στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το επίπεδο δημοκρατικότητος μιάς χώρας εξαρτάται από το κατά πόσον η οποιαδήποτε χώρα προστατεύει τις μειονότητες που ζουν στην επικράτειά της. 


Στην συνάντηση παρέστησαν ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην Άγκυρα Jean Maurice Ripert και σύμβουλοί του, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Αλέξανδρος Καρλούτσος και Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Παντελεήμων Βίγκας εκπρόσωπος των Μειονοτικών Βακουφίων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων.


Πριν την αναχώρησή του ο πρόεδρος δήλωσε αναφορικά με τον Θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προσωπικότητα του Πατριάρχη, με νόημα, τα εξής : «Υπάρχει κάτι το αδιάλειπτο και σταθερό, το οποίο και κάτω από τις χειρότερες συνθήκες επιζεί και που οφείλει κανείς να το προστατεύει (σσ. εννοεί τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου). Είμαι πάντοτε βαθύτατα εντυπωσιασμένος από χώρους, όπως αυτός εδώ, οι οποίοι διακατέχονται από έναν geniusloci (μεγαλοφυϊα του χώρου),- και επ΄αυτού είμαι απόλυτα πεπεισμένος-, και της οποίας η επιρροή αντανακλά επάνω μου». (σσ. εννοεί την Προσωπικότητα του Πατριάρχη). 


Ο Ρωμαιοκαθολικός Πρόεδρος Schulz, αφού άναψε κερί στον Πατριαρχικό Ναό ξεναγήθηκε σ΄αυτόν από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δοσίθεο. 
Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Schulz στο πλαίσιο της επισκέψεως του στην Τουρκία συναντήθηκε με θρησκευτικούς και λαϊκούς εκπροσώπους Μειονοτήτων στο ξενοδοχείο Conrad σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την θρησκευτική ελευθερία και πίστη. Το Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails