________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/28/2015

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 (Βιβλιοκρισία)


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ 
«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015» 
Του Δημητρίου Ι. Τσιανικλίδη Δρος Θ- Νομικού 
Από την Ιερά Μητρόπολη Σηλυβρίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το εγκόλπιο ημερολόγιο για το νέο έτος 2015. Το ημερολόγιο που φέρει διαστάσεις 0,8Χ0,12 cm και αριθμεί 47 σελίδες εκτυπώθηκε σε τετραχρωμία από τον εκδοτικό οίκο «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ ΑΒΕΕ». Το νέο ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στο θαυματουργό άγιο Νεκτάριο μητροπολίτη Πενταπόλεως. Το μεν εμπροσθόφυλλο κοσμείται από τη φωτογραφία του ως άνω Αγίου ενδεδυμένος με αρχιερατική στολή κρατών ποιμαντική ράβδο και σταυρό ευλογίας, στο δε οπισθόφυλλο απεικονίζεται τμήμα κιονόκρανου από το ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κτίσμα του Αλεξίου Απόκαυκου στη Σηλυβρία (1321-1328), το οποίο φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινουπόλεως. 
Το ημερολόγιο φέρει στο εξώφυλλο τον τίτλο: «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015», ενώ η αρχική σελίδα τιτλοφορείται ως: «ΣΗΛΥΒΡΙΑΝΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ –ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015» (σ.1). Το ημερολόγιο άρχεται με την αναμνηστική φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, καθώς και με το ιεροπρεπέστατο ευχετήριο γράμμα του (σσ.3-5). Στο συγχαρητήριο γράμμα του ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κ. Βαρθολομαίος, αφού αναφέρεται στον ενάρετο βίο του αγίου Νεκταρίου ότι: «θα αποτελή ανά τους αιώνας ζων και έμψυχον υπόδειγμα αληθούς εν Χριστώ ζωής και αφιερώσεως εις το θείον θέλημα», κλείνει με την ευχή «όπως το ζων παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου», να αποτελεί πρότυπο προς μίμηση. Ακολούθως, έπονται η εικόνα του αγίου Νεκταρίου (σ. 6) και η εξής χαρακτηριστική αφιέρωση: «ΤΗΣ ΤΡΙΣΗΛΙΟΥ ΣΟΙ ΤΩ ΜΥΣΤΗ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΩ ΜΟΝΗΝ ΑΥΤΗ ΕΓΕΙΡΑΝΤΙ ΤΩ ΠΟΘΩ ΤΩ ΤΑΣ ΑΥΤΗΣ ΕΝΤΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΘΕΝΤΙ ΣΚΗΝΩΜΑ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΗΝ ΓΕΓΟΝΟΤΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙ ΑΓΙΩ ΝΕΚΤΑΡΙΩ ΕΚ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΟΡΜΩΜΕΝΩ Ο ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΑΡΧΙΘΥΤΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΟΔΕ ΠΟΛΛΗ ΕΝ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΤΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΣ ΕΞΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΤΕΡ ΟΠΩΣ ΖΩΗΣ ΑΞΙΩΘΩ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΝΕΓΚΑΜΕΝΗΝ ΤΕ ΣΗΝ ΤΑΙΣ ΣΑΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ ΠΟΙΜΑΝΩ ΘΕΟΥ ΘΕΛΗΜΑΤΙ ΑΓΙΩ» (σ.7). 
Στη συνέχεια, ακολουθεί ο «ΠΡΟΛΟΓΟΣ» (σσ. 9-14) του Σεβ. μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Ο λόγιος μητροπολίτης και διδάκτορας της Θεολογίας κ. Μάξιμος με το γλαφυρό του λόγο, αναφερόμενος στην αγιοτόκο μητρόπολη Σηλυβρίας και περιγράφοντας μεταξύ άλλων τον ένθεο βίο του μητροπολίτη Πενταπόλεως Νεκταρίου υπογραμμίζει τα εξής:
«Άπας ο βίος του ήτο μια αγαπητική διάθεσις προς τον Θεόν και ο Θεός ενήργησε και εχαρίσατο αυτώ την αγιότητα, διότι ως λέγει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, το Άγιον Πνεύμα ενεργεί κατά την υποκειμένην τη ψυχή διάθεσιν. Ο Άγιος προσέφερε μόνον την φιλόθεον διάθεσιν και προαίρεσιν της ψυχής του και ο Κύριος, κατά την ελευθέραν Αυτού βούλησιν, ανέδειξεν αυτόν Άγιον. Νυχθημερόν προσηύχετο και ελάτρευε τον Θεόν και ολόκληρος η ύπαρξίς του περιεστρέφετο εις την λειτουργικήν ζωήν της Εκκλησίας» (σ.11).
Ακολούθως, ο φιλομόναχος μητροπολίτης κ. Μάξιμος, αφού αναφέρεται στην τελεσθείσα Θεία Λειτουργία κατά τον παρελθόντα Νοέμβριο (2014) στη Σηλυβρία, κλείνει τον πρόλογό του με εγκάρδιες ευχαριστίες, τόσο προς την Α.Θ.Π τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο «δια την πατρικήν Του στήριξιν», όσο και προς τον κ. Δήμαρχο Σηλυβρίας Οzcan Isiklar για την ποικιλότροπη συμπαράστασή του στο έργο του. Στη συνέχεια, ακολουθεί σύντομο ιστορικό σημείωμα, όπου ο έγκριτος συγγραφέας κ. Μάξιμος με τη θεολογική του γραφίδα παρουσιάζει σε γλώσσα τη ρέουσα δημοτική την κατά Θεό βιοτή του αγίου Νεκταρίου (σσ.15-22). Ακολούθως, έπονται το εορτολόγιο που αφορά τους 12 μήνες του έτους 2015, όπου με έντονα στοιχεία εκτυπώνονται οι μήνες των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών και των εορταζομένων αγίων, καθώς και στην απέναντι σελίδα από τα μηνολόγια τα αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών. Κάτω από τα αναγνώσματα δημοσιεύονται πατερικές διδαχές και νουθεσίες του αγίου Νεκταρίου. Στο παρόν ημερολόγιο καταχωρείται, ακόμη, πλούσιο ασπρόμαυρο και έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του αγίου Νεκταρίου, π.χ. ως επισκόπου, ως σχολάρχη της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, της τιμίας κάρας, των ιερών λειψάνων του, κ.ά. Επίσης, δημοσιεύονται φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη γενέτειρα του ως άνω Αγίου, τη Σηλυβρία, από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη βυζαντινή κινστέρνα του Ιωάννου Απόκαυκου στη Σηλυβρία (9-11-2015), κ.ά.


Ο Σεβ. μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, τέκνο ευσεβών γονέων και με ευρύτερες θεολογικές σπουδές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου) υπηρετεί επί σειρά ετών (από το 1993) στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αναγνωρίζοντας το αυστηρό εκκλησιαστικό φρόνημά του, τη λειτουργική του κατάρτιση τη σεμνότητά του, τη φιλομόναχη διάθεσή του, την αφοσίωσή του στις παραδόσεις της Εκκλησίας, καθώς και την πολυετή ευδόκιμη προσφορά του σε διάφορες θέσεις της Πατριαρχικής Αυλής, τον ανέδειξε (2014) μητροπολίτη της ιστορικής μητροπόλεως Σηλυβρίας.
Ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μάξιμος με τον οξύγραφο κάλαμό του παρουσίασε στο παρόν ημερολόγιο «το καύχημα και σέμνωμα» της Μητροπόλεως του, τον άγιο Νεκτάριο, το μητροπολίτη Πενταπόλεως, «ο οποίος είναι ουχί μόνον ο Άγιος του νεωτάτου και συγχρόνου Ελληνισμού, αλλά ο Πανορθόδοξος Άγιος, ο Οικουμενικός Άγιος, του οποίου η αγιότης διατρέχει άπασαν την υφήλιον. Ο Κύριος τον ηγίασε και τον εξύψωσεν έως τα πέρατα της Οικουμένης»,(σ.10). Το παρόν ημερολόγιο ιστορικοαγιολογικού περιεχομένου, αξίζει να το προμηθευθούν (τηλ επικοινωνίας 00905372479000), όχι μόνο όσοι κατάγονται από την επαρχία της Σηλυβρίας της Ανατολικής Θράκης, αλλά και κάθε χριστιανός, αφού πρόκειται για ένα καθαρά πρακτικό ημεροδείκτη που χρησιμεύει ως πνευματικός οδηγός με τα ψυχωφελή διδάγματά του. Άξιος συγχαρητηρίων καθίσταται ο μητροπολίτης κ. Μάξιμος, τόσο για την αφιέρωση του παρόντος ημερολογίου στο θαυματουργό άγιο Νεκτάριο, όσο και για τη διοργάνωση των λατρευτικών εκδηλώσεων τον παρελθόντα Νοέμβριο (2014) στη Σηλυβρία, προσπαθώντας παράλληλα, αφενός μεν, να ενώσει το απανταχού της γης ποίμνιο του «ον τρόπον επισυνάγει όρνις τα νοσσία εαυτής υπό τας πτέρυγας» (Ματθ. 23,37) και αφετέρου δε, να καταστήσει την πόλη της Σηλυβρίας σημείο αναφοράς αγιότητας, πατερικότητας και σύμβολο πολυπολιτισμικής ενότητας λαών και εθνών.
Ευχόμαστε από βάθους καρδίας, όπως ο Άγιος Νεκτάριος ο έφορος της νήσου Αιγίνης με τη δύναμη και τη χάρη Του, να χαρίζει υγεία, μακροημέρευση και δύναμη στο ρέκτη μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, ώστε να συνεχίζει επιτυχώς την αρχιερατική και ιεραποστολική του διακονία, για τη δόξα του Θεού και την πνευματική ωφέλεια του ευλαβούς ποιμνίου του.
- Δείτε και την σχετική ανάρτηση Σηλυβριανό Ημερολόγιο 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails