________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/18/2015

ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Κείμενο - φωτογραφίες: Φως Φαναρίου
Σε δεύτερη συνεδρία συνέρχεται από τις 16 Φεβρουαρίου 2015, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, η Ειδική Διορθόδοξος Επιτροπή για την προπαρασκευή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2016. 
Η Ειδική Διορθόδοξος Επιτροπή συνεστήθη με απόφαση της Συνάξεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων (Κωνσταντινούπολις, 6-9 Μαρτίου 2014), με εντολή να αναθεωρήσει και να επικαιροποιήσει τα κείμενα της Γ΄ Προσυνοδικής Διασκέψεως (1986) τα οποία θα υποβληθούν στην προετοιμαζόμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. 
Κατά την εν εξελίξει συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής (16-20 Φεβρουαρίου) στο Σαμπεζύ, της οποίας προεδρεύει ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, αναθεωρείται το κείμενο «Η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις την προώθησιν της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών και την εξαφάνισιν των φυλετικών και άλλων διακρίσεων». 
Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετέχουν όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπείται από τον Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου Ιωάννη και τον Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Τσέτση. 
Ας σημειωθεί ότι η πρώτη συνεδρία της Ειδικής αυτής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου 2014.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.20 Φεβρουαρίου 2015 στις 8:52 π.μ.

    Σημαντική η συνάντηση των εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ελβετία, με αφορμή την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, πού θα πραγματοποιηθεί το 2016 στην Πόλη. Σημαντική όμως και η παρουσία του Προέδρου της συναντήσεως αυτής, Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο θεολόγο του 20ου αιώνος. Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, αποτελεί μία εγγύηση για την Θεολογία, για το Πατριαρχείο μας, για την Εκκλησία γενικότερα. Η Θεολογική του σκέψη έφερε νέες προοπτικές στα θεολογικά γράμματα. Η μελέτη και η σπουδή του επάνω στους Καππαδόκες πατέρες, έδωσε μια άλλη διάσταση σε θέματα πού κανείς δεν είχε ασχοληθεί. Ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, ο απλός και καταδεκτικός, ο μειλίχιος και άριστος λειτουργός, ο καθηγητής και πατριώτης, αποτελεί ένα φώς μέσα στην Εκκλησία και στο Γένος. Είναι ευτύχημα πού ο Θεός μας έδωσε ένα τέτοιο Θεολόγο στις ημέρες μας, είναι ευτύχημα ότι το Σεπτό Κέντρο έχει ένα τέτοιο Αρχιερέα, είναι ευλογία για τον Πατριάρχη μας να έχει ένα τέτοιο συνεργάτη, και πιστεύω πώς έπραξε καλώς να μην αποδεχτεί την παραίτησή του από τον Θεολογικό Διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σεβασμιώτατε, ο Θεός να σας πολυετή, να σας ευλογεί, και να σας μακροημερεύει, ώστε να συνεχίζετε το υψηλό και σπουδαίο έργο σας. Για μας πού ευτυχίσαμε να σας γνωρίζουμε από κοντά και να πάρουμε κάτι από την σοφία, την γνώση και την λειτουργική μεγαλοπρέπειά σας, πάντοτε θα ευχόμαστε, και θα χαιρόμαστε για την γνωριμία και την συναναστροφή μαζί σας. Πολλά και ευλογημένα τα έτη και η αρχιερατεία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails