________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/18/2015

ΠΑΣΧΑ 2015 ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΟΥΚΟΛΟΥ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ / ΣΤΙΣ 8 ΜΑΪΟΥ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ

Του Αριστείδη Βικέτου

Στον ναό του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης θα τελεστούν για πρώτη φορά από το 1922 οι Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και της Αναστάσεως. 
Ο ναός, ο οποίος αναστηλώθηκε από τον Δήμο Σμύρνης και στον οποίο λειτούργησε στις 6 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα παραχωρηθεί για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης, όπως υποσχέθηκε ο δήμαρχος της πόλης Αζίζ Κοτζάγλου στον κ. Βαρθολομαίο και στον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή. 
Επίσης, ο δήμαρχος Εφέσου, Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί, προσκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργήσει επί του Τάφου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 8 Μαΐου, ημέρα της μνήμης του Αποστόλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο χρονικό της Πατριαρχικής επίσκεψης στη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή (5-9/2/2015), σημειώνεται πως ο Δήμαρχος Εφέσου "ἐξέφρασε τήν ἐλπίδα ὅτι ἡ ἐπίσκεψις τοῦ Πατριάρχου εἰς Κιρκιντζέ καί ἡ τέλεσις Θείας Λειτουργίας ἐπί τοῦ ἐν Ἐφέσῳ Τάφου τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου τήν 8ην Μαΐου ἑκάστου ἔτους θά καθιερωθῇ ὡς εὐλογημένη διά τόν τόπον του παράδοσις."
Εξάλλου, στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης προστέθηκε ακόμη ένα μέλος. Πρόκειται για μία μουσουλμάνα, η οποία βαπτίσθηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Πελαγία. Συγκινημένη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από νεαρή ηλικία έτρεφε αισθήματα αγάπης και σεβασμού για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η νεοφώτιστη είναι ιστορικός και, εκτός από τα τουρκικά, μιλά πολύ καλά και τα ελληνικά. Έζησε ένα διάστημα στην Αθήνα, όπου δημιούργησε φιλίες με Ελληνίδες, ορισμένες από τις οποίες παρέστησαν στη βάπτισή της, ενώ μία απ' αυτές ήταν η ανάδοχός της.


Επίσης, στον ναό του Αγίου Βουκόλου βαπτίσθηκε ένα νήπιο από τη Μυτιλήνη, το οποίο οι γονείς του ήθελαν να βαπτίσουν στη Σμύρνη. Το παιδί, πήρε το όνομα Φώτιος και Βουκόλος προς τιμήν του πολιούχου Αγίου της Σμύρνης.
Σημαντικό γεγονός ήταν και η πραγματοποίηση από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης Συνεδρίου, με θέμα: «Οι Άγιοι της Σμύρνης και της Ιωνίας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες».
Οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στο αμφιθέατρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, του οποίου ο πρόεδρος κ. Ντεμίτρας τόνισε την ανάγκη υποστήριξης κάθε πρωτοβουλίας, που προάγει την αλληλογνωριμία, την φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών Ελλάδος και Τουρκίας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, επικεντρώθηκαν σε πρόσωπα ,των οποίων ο βίος και το έργο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ιστορία της Εκκλησίας της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής, ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο άγιος Βουκόλος, ο άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης, ο άγιος Πιόνιος, η αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς και ο άγιος Ειρηναίος Λυώνος ο εκ Σμύρνης ορμώμενος. 
Οι εισηγητές προσέγγισαν τα θέματά τους από πλευράς βιβλικο-πατερικής, εκκλησιαστικο-ιστορικής, υμνο-αγιολογικής, πρακτικής και ηθικο-δογματικής. Εισηγήσεις στα θέματα: «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και Εκκλησία Σμύρνης» και «Πρωτοχριστιανική Εκκλησία Σμύρνης: Επίσκοποι, Ναοί, Άγιοι» έκαναν αντίστοιχα ο καθηγητής Άρχων Μ. Ιερομνήμων τῆς Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, Αριστείδης Πανώτης και ο Ιλχάν Πινάρ, διακεκριμένος συγγραφεύς και μελετητής της ιστορίας της Σμύρνης. Αλλά θέματα μεταξύ άλλων ήταν «Άγιος Πιόνιος, Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς» από τον καθηγητή, Δημήτριο Γόνη καί «Υμνολογία των εν Σμύρνη και Ιωνία Αγίων» από τον Μητροπολίτη Ρόδου, Κύριλλο. 
Το Συνέδριο ανέδειξε: 
α) τον αγιολογικό πλούτο των Εκκλησιών της Ιωνίας και ιδιαιτέρως της Σμύρνης και 
β) τα προβλήματα ιστορικής τεκμηριώσεως πολλών γεγονότων τα οποία εντάσσονται στην αγιολογική Παράδοση της τοπικής Εκκλησίας. Κατάστησε σαφές ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του πνευματικού βίου της Ιωνίας, των πηγών και των ανοικτών θεμάτων που αναφέρονται στην τοπική αγιολογία, με τη διοργάνωση νέων Συνεδρίων αφιερωμένων σε πρόσωπα αγίων και πνευματικών μορφών και λοιπών (ιστορικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών) διαστάσεων της ζωής της Ιωνίας ως κοινού εδάφους διαλόγου, ενότητος και καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών νοοτροπιών, παραδόσεων και πολιτισμών. 
Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει ετήσιος θεσμός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τόνισε ότι το έλεος του Θεού μαλακώνει τις καρδιές των ανθρώπων και γκρεμίζει τείχη. 
Ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε ευχές στους όπου γης απογόνους των προσφύγων της ιωνικής γης και τους κάλεσε να μετάσχουν στην διοργανωθησομένην το 2016 «ιεραποδημίαν εις Σμύρνην, προκειμένου να επανασυνδεθούν προς τας ρίζας αυτών και να προσευχηθούν πάντες ομού διά την ανάπαυσιν των ψυχῶν των προγόνων αυτών, των ειρηνικώς κοιμηθέντων και των μαρτυρικώς τελειωθέντων».

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.19 Φεβρουαρίου 2015 στις 9:08 π.μ.

    Μια είδηση πού χαροποίησε όλους τους Ρωμηούς. Η παραχώρηση του ανακαινισμένου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη για να τελεστούν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και της Αναστάσεως. Μετά από 93 χρόνια σταυρού και σιωπής, φόβου και τρόμου, αποσυνθέσεως και θανάτου, η Εκκλησία της Σμύρνης ξαναζεί, την Ανάστασή της. Είναι πράγματι ένα θαύμα όλων των αγίων της Ιωνίας, οι οποίοι άκουσαν τις προσευχές όλων των Σμυρνιών, όλων των Μικρασιατών, όλης της Ρωμηοσύνης, και να πού ο Θεός θέλησε στις ημέρες του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αλλά δεν είναι μόνο η Σμύρνη. Έρχεται και η σειρά της Γεροντικής Μητροπόλεως Εφέσου, όπου για πρώτη φορά ο Δήμαρχος της ιστορικής αυτής Μητροπόλεως του Θρόνου καλεί τον Πατριάρχη να λειτουργήσει στην Βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, και μάλιστα αυτό να γίνεται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου στις 8 Μαΐου. Ζή Κύριος ο Θεός, και να ευλογεί παντοιοτρόπως τον Πατριάρχη μας κύριο Βαρθολομαίο, για τις προσπάθειες τις οποίες έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει για την Εκκλησία και το Γένος. Παναγιώτατε, ο Θεός να σας πολυετή, να σας ευλογεί και να σας μακροημερεύει επ' αγαθώ της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του ευσεβούς Γένους μας, Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails