________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/17/2016

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΔΗΡΑΣ: ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ



Με αφορμή την συμπλήρωση, αυτές τις μέρες, 25 ετών από την ανάρρηση στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, το ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ δημοσιεύει το πρώτο κείμενο μιας τριλογίας που συνέγραψε ο Θεολόγος – Εκκλησιαστικός Ιστορικός – Νομικός Ιωάννης Ελ. Σιδηράς.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα άλλα κείμενα.
Παραθέτουμε και ένα βίντεο για την επέτειο αυτή του Πατριάρχου, που επιμελήθηκαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα οποία κυκλοφορήθηκε η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων – Φεγιέ.
Στην αρχή του κειμένου του ο Ιωάννης Σιδηράς μάς δίνει τα βασικά σημεία που αναλύει:
• Στο πρόσωπο των εκάστοτε Οικουμενικών Πατριαρχών ενσαρκούται και υποστασιάζεται αυτοθυσιαστικώς και αγιοπνευματικώς ο πάντιμος και μαρτυρικώς καθαγιασμένος θεσμός του Πρωτοθρόνου Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
• Οι από Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και στο διάβα των αιώνων Οικουμενικοί Πατριάρχες πέραν και έξω εθνοφυλετικών κριτηρίων εκφράζουν γνησίως και ανοθεύτως την Οικουμενικότητα του διαχρονικού και πανανθρώπινου σωτηριώδους μηνύματος του Σταυρού και της Αναστάσεως Ιησού Χριστού «εις πάντα τα έθνη». 
• Η ιστορική, πνευματική και όντως υπαρξιακή σχέση του Πρωτοθρόνου της Ορθοδοξίας Επισκόπου ως του «Πατριάρχου του ευσεβούς Ρωμαίϊκου Γένους» δεν αποτελεί ανούσιο τύπο, μουσειακό απολίθωμα και «νεκρό γράμμα» ενός ενδόξου πάλαι ποτέ βυζαντινισμού, αλλά βιωματική οντολογική αλήθεια και ζωογόνο διαπροσωπική σχέση ζωής, η οποία ζει μέσα στο χωροχρόνο.
Ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails