________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/12/2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΣ» (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, από τις 6 -13 Οκτωβρίου 2016, συνάντηση Ορθοδόξων εκπροσώπων, μελών της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, από το σύνολο σχεδόν των Ορθοδόξων Εκκλησιών και εκπροσώπων των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών για να μελετήσουν από κοινού και να συντάξουν την απάντησή τους επί του εκκλησιολογικού κειμένου της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» υπό τον τίτλο «Η Εκκλησία προς ένα κοινό όραμα», το οποίον απεστάλη προς τις Εκκλησίες – μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με το αίτημα να μελετηθεί και να δοθεί μία απάντηση. 
Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Εκκλησία Κύπρου και οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στις εγκαταστάσεις της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Διορθόδοξης Επιτροπής. 
Το κείμενο αυτό, αποτέλεσμα μακροχρόνιων θεολογικών συζητήσεων, με σημαντική συμμετοχή Ορθοδόξων θεολόγων, που άρχισαν με αφορμή το γνωστό κείμενο της Επιτροπής με τον τίτλο «Η φύση και η αποστολή της Εκκλησίας» (2011), κρίνεται ως ένα από τα σημαντικά κείμενα της «Πίστεως και Τάξεως» και ο στόχος είναι να αποκτήσει το ίδιο κύρος και σημασία όπως και το προηγούμενο. 


Των εργασιών της Συναντήσεως προήδρευσε ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος. Οι Ορθόδοξοι Εκπρόσωποι έκαναν εισηγήσεις επί των διαφόρων θεματικών του κειμένου και, έπειτα από συζήτηση των εκκλησιολογικών και γενικότερα των θεολογικών θεμάτων, οριστικοποίησαν την κοινή θέση τους επί του κειμένου. 
Με την ευκαιρία της Συναντήσεως, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Αιδ. Δρ. OlavTveit απέστειλε μήνυμα, το οποίο ανέγνωσε ο Διευθυντής της Επιτροπής Αιδ. Δρ. Odair Pedroso Mateus. 
Μεταξύ των συνέδρων συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Αρχιεπίσκοπος Γεράσων Θεοφάνης (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων),και Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος (Εκκλησία Κύπρου), πρώην Πρόεδρος (Moderator) της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις», ο Θεοφιλ. Επίσκοπος εν Αμερική Μάξιμος (Πατριαρχείο Σερβίας), κληρικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Μόσχας και Ρουμανίας, από τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ελλάδος και της Αλβανίας, από την Εκκλησίατης Φιλλανδίας καί την Μετροπόλια (OCA), ως και Καθηγητές Πανεπιστημίων. Από τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας, του Καθολικοσάτου του Ετσμιατζίν, του Καθολικοσάτου της Κιλικίας και της Συριακής Εκκλησίας της Μαλανκάρα. 


Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, οι Αρχιερείς παρέστησαν στην αποκαλυπτήρια τελετή του μνημείου για τους πεσόντες στον Εθνοαπελευθερωτικό αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, παρουσία του Εξοχ. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, μετά του οποίου είχαν ιδιαίτερη συνομιλία. 
Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, τελέστηκε Διορθόδοξο Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. Ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος μετέφερε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Βασίλειο για την αβραμιαία φιλοξενία προς τους συμμετέχοντας στην παρούσα συνάντηση, όπως άλλωστε έπραξε και προ πενταετίας κατά τις εργασίες της Διορθόδοξης Επιτροπής το 2011 στην Αγία Νάπα. 
Το μεσημέρι της Κυριακής οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην Λευκωσία και είχαν συνάντηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος και παρέθεσε γεύμα. 
Τέλος, η Επιτροπή εκπόνησε κοινή απάντηση, η οποία και έγινε ομοφώνως αποδεκτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails