________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/08/2016

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και Θεολογικής Σχολής Χάλκης


Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Θεολογική Σχολή Χάλκης, αν και κλειστή εδώ και 45 χρόνια, θα συνεργαστούν σε ερευνητικό επίπεδο. Η συνεργασία θα βασιστεί σε συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στην αίθουσα συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον πρύτανη του, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Χάλκης, όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή, Μητροπολίτη Προύσης, Ελπιδοφόρο. 
Κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας ο πρύτανης, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Μητροπολίτη Προύσης στην Κύπρο και την διάλεξη, που έδωσε στο Πανεπιστήμιο. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου», σημείωσε ο πρύτανης, «είναι έτοιμο να προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη του στη Σχολή σε διάφορα επίπεδα, όπως σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να αναλάβει τη ψηφιοποίηση της Βιβλιοθήκης της», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά πεδία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν τα δυο μέρη. Η συμφωνία προβλέπει επίσκεψη Κυπρίων φοιτητών στην Χάλκη για έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος "Erasmus". 
Ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία μεταξύ των δυο μερών θα είναι λαμπρή, προσθέτοντας ότι η υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας αποτελεί τον πρώτο «καρπό» της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και Οικουμενικό Πατριαρχείο: ο ρόλος και η αποστολή τους». Ως Κωνσταντινουπολίτης και ως ρωμιός, αλλά και ως ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανέφερε στην ομιλία του «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ την ιερή αυτή νήσο». 
Ο Μητροπολίτης Προύσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό ρόλο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και της σύνδεσής της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Πρόκειται για δυο θεσμούς τόσο σημαντικούς για τη ρωμιοσύνη αλλά και για την Ορθοδοξία». Οι μαθητές της Σχολής, είπε, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίες και διαβίωσής τους έμαθαν τον άνθρωπο και τον κόσμο χωρίς παρωπίδες» σημείωσε. 


Σύμφωνα με τον κ. Ελπιδοφόρο, εφόσον δοθεί από το τουρκικό κράτος άδεια για επαναλειτουργία της Σχολής, οι φοιτητές μας θα συνδιαλέγονται με όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, κάθε χριστιανικού δόγματος, κάθε θρησκείας και κάθε εθνικής καταγωγής. Για να το επιτύχουν όμως αυτό θα πρέπει, είπε, να είναι καλά καταρτισμένοι στην Ορθόδοξη Θεολογία και πνευματικότητα. Διότι, εξήγησε, «εάν κάποιος θελήσει να εισέλθει σε διάλογο με τον «άλλο», όποιος κι αν είναι αυτός, και δεν είναι καλά καταρτισμένος και συνειδητοποιημένος στη δική του θεολογία, στο δικό του πολιτισμό και στη δική του γλώσσα, τότε δύο είναι δυνατά να συμβούν: είτε θα πάθει σύγχυση λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στον διάλογο, είτε την αδυναμία του αυτή θα την κάνει ιδεολογία και θα καταντήσει υπερσυντηρητικός, εθνικιστής, αντιδραστικός, και οπωσδήποτε περιθωριακός. Όταν, όμως, υπάρχει ισχυρή η αυτοσυνειδησία και η κατάρτιση κάποιου στην ορθόδοξη θεολογία και πνευματικότητα, τότε ο διάλογος με τον «έτερο» είναι αφορμή εμπλουτισμού, ορθοδόξου μαρτυρίας και έμπρακτης επίδειξης της χριστιανικής αγάπης προς πάντες». Η επαναλειτουργία της Σχολής, επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος, «είναι σημαντική όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά για όλο τον χριστιανισμό, αλλά και για το Ισλάμ και για την Τουρκία». 
Η Χάλκη κατεδαφίζει τείχη και χτίζει γέφυρες, είπε ο Μητροπολίτης Προύσης και διαβεβαίωσε: «Θα κατεδαφίσει τα τείχη της καχυποψίας και θα χτίσει τις γέφυρες της αγάπης και της συνεργασίας».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails