Στους στενούς και ακατάλυτους δεσμούς της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με την εν Κρήτη τοπική Εκκλησία, την «πνευματική ναυαρχίδα», όπως την χαρακτήρισε, του Οικουμενικού Θρόνου στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε, σήμερα, Κυριακή του Θωμά, 5 Μαϊου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος ενώ ο ίδιος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα.
Υποδεχόμενος, ιδιαιτέρως, τους μαθητές από το 12ο Γυμνάσιο του Ηρακλείου της Κρήτης, που εκκλησιάστηκαν σήμερα, μεταξύ των πολλών προσκυνητών από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι, «οι δεσμοί μεταξύ της Κρήτης και του Φαναρίου είναι ιεροί, είναι υπεραιωνόβιοι και ακατάλυτοι».
«Συνηθίζω να λέγω ότι η Κρήτη, η μεγαλόνησος, η Αγιοτόκος και ηρωοτόκος, είναι η πνευματική ναυαρχίδα μέσα εις τη Μεσόγειο», είπε ο Πατριάρχης, και αναφερόμενος στην πολύχρονη φιλία που τον συνδέει με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, από τα μαθητικά τους χρόνια στην Χάλκη, υπενθύμισε ότι η Ιερά Θεολογική Σχολή, «σχεδόν μισό αιώνα τώρα περιμένει την επαναλειτουργία της, μετά το άδικο και αυθαίρετο κλείσιμό της από τις τουρκικές Αρχές».
«Εμείς όσοι είχαμε την ευλογία και το προνόμιο να φοιτήσουμε στην Χάλκη δεν είναι δυνατό να λησμονήσουμε τις γλυκές εμπειρίες που είχαμε από τα μαθητικά μας χρόνια, από τα μαθητικά εδώλιά της. Και οι φιλίες που αναπτύχθηκαν τότε μεταξύ μας συνεχίζονται μια ολόκληρη ζωή καθώς διακονούμε την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, το Πατριαρχείο μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Ο Άγιος Κρήτης επί κεφαλής της εν Κρήτη Εκκλησίας, εγώ από το Φανάρι και άλλοι συμφοιτηταί μας σε όλο τον κόσμο. Όλοι εμείς που είχαμε την ξεχωριστή ευλογία να μαθητεύσουμε και όχι μόνο να μάθουμε γράμματα αλλά και να ζήσουμε και να βιώσουμε το ήθος της Χάλκης, για το οποίον ο μακαριστός Αυστραλίας Στυλιανός έγραψε ένα ωραιότατον άρθρον, ῾῾Το ήθος της Χάλκης῾῾, περιμένουμε εναγωνίως να επαναλειτουργήσει η Σχολή μας, και αυτό θα γίνει όταν οι εφ᾽ημάς τεταγμένες Αρχές τηρήσουν τις υποσχέσεις και την αισιοδοξία που μας δίνουν κατά καιρούς ότι αυτό, το αναμενόμενον γεγονός, δεν θα βραδύνει επί πολύ ακόμη».
Ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι η Κρήτη αποτελεί πνευματικό φυτώριο άριστα κατηρτισμένων κληρικών, πολλοί εκ των οποίων καλούνται από τη Μητέρα Εκκλησία να διακονήσουν στις ανά τον κόσμο Επαρχίες της, όπως ο προσφάτως εκλεγείς Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας Μύρων, «ένας Ιεράρχης πολυτάλαντος με τρία πτυχία, Θεολογίας, Ιατρικής και Γεωπονικής».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλωσόρισε εγκαρδίως και πατρικώς όλους τους προσκυνητές, ευχόμενος ο Αναστημένος Χριστός να τους προστατεύει και να χαριτώνει κάθε ημέρα της ζωής τους.
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου
φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου