________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/30/2019

Γκραβούρες χριστιανικών μνημείων της Πόλης


Του Αριστείδη Βικέτου 
Συμπληρώθηκαν 566 χρόνια από την άλωση της Πόλης των πόλεων. 
Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε τρεις γκραβούρες διά χειρός του ζωγράφου, Βασίλη Πουλπούλογλου ιστορικών χριστιανικών μνημείων της (Αγιά Σοφιά, Μονή Χώρας, Μονή Στουδίου),που σώζονται μέχρι σήμερα. 
Ο ζωγράφος, που τώρα ζει στην Αθήνα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, γεννήθηκε το 1948 στην Θεσσαλονίκη και έχει καταγωγή από την Κασταμονή του Πόντου. Το 1997 παρουσίασε έργα του σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη. 
Κατά την εκεί παραμονή του δημιούργησε τις γκραβούρες, τις οποίες πρόσφερε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 2000 εκδόθηκε στην Αθήνα από τις εκδόσεις Μπιτσάκου το συλλεκτικό λεύκωμα «Οικουμενικόν Πατριαρχείον - Ιστορικά Χριστιανικά Μνημεία», το οποίο προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το λεύκωμα κυκλοφόρησε σε 1.000 αριθμημένα αντίτυπα. 
Δεκατρείς από τις σπάνιες γκραβούρες κοσμούν το ημερολόγιο του 2019 της Κοινότητας Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails