________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/04/2019

Εσθονίας Στέφανος: 20 χρόνια στο πηδάλιο της Αυτονόμου Εκκλησίας


Σε κλίμα γεμάτο συγκίνηση και αγαθές αναμνήσεις για την εικοσάχρονη πορεία του Προκαθημένου της Εσθονικής Εκκλησίας, Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (3-5-2019) στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης, στον παλαιότερο Ναό της Εσθονίας, η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή και την παρουσία Ιεραρχών, κλήρου και λαού. 
Ο Μητροπολίτης Στέφανος επέλεξε να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στο Ναό αυτό όπου είναι ενταφιασμένος ο προκάτοχός του, Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτων, Αρχιεπίσκοπος Ταλλίνης, γι’ αυτό το πρωί εισερχόμενος στο Ναό, άναψε κερί ευθύς αμέσως και προσκύνησε τον τάφου του μεγάλου αυτού Μάρτυρος της Εκκλησίας της Εσθονίας. 


Στη Θεία Λειτουργία ήταν παρών ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, ενώ με τον εορτάζοντα Μητροπολίτη συλλειτούργησαν οι Ιεράρχες: Όουλου κ. Ήλίας, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. Ο Επίσκοπος Μακάριος ομίλησε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εκ μέρους των παρισταμένων Ιεραρχών, του κλήρου και του λαού και αναφέρθηκε, με λόγους γεμάτους συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, στο πρόσωπο του τιμωμένου Ιεράρχου, τονίζοντας την προσφορά του κατά τα 20 χρόνια της διακονίας του στην Εκκλησία της Εσθονίας, χαρακτηρίζοντας την τεράστιας πνευματικής, κοινωνικής και εκκλησιαστικής αξίας. Δεν παρέλειψε επίσης, απευθυνόμενος προς τον κλήρο και το λαό της Εσθονίας, να υπενθυμίσει την ιστορική απόφαση της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, να επανενεργοποιήσουν, προ εικοσαετίας, το αυτόνομο εκκλησιαστικό καθεστώς της μαρτυρικής Εκκλησίας της Εσθονίας. Στη συνέχεια, σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού, εκ μέρους των παρισταμένων, πρόσφερε στον Μητροπολίτη Στέφανο 20 τριαντάφυλλα, ως συμβολική αναγνώριση της προσφοράς του τιμωμένου Ιεράρχου κατά τα 20 παρελθόντα χρόνια. 



Ακολούθησε επίσημη δεξίωση στην αίθουσα του Βοτανικού κήπου της Ταλλίνης. Παρόντες εκτός των προαναφερθέντων Ιεραρχών, ήταν εκπρόσωποι της Πολιτείας, ο Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Εσθονία, ο πρ. Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκκλησιών της Εσθονίας, πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων, στελέχη από διάφορες Πρεσβείες, κληρικοί και λαϊκοί. 
Ο Μητροπολίτης Στέφανος γεμάτος συγκίνηση έλαβε πρώτος το λόγο. Ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για την εμπιστοσύνη τους και την αγάπη τους προς το πρόσωπό του. Ευχαρίστησε επίσης, όλο το λαό και τον κλήρο της Εσθονίας για την συμπόρευση των 20 ετών. Τέλος, ζήτησε τις προσευχές των παρισταμένων για την συνέχεια της διακονίας του στον αμπελώνα της Εσθονικής Εκκλησίας. 


Ακολούθως ομίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, ο οποίος επαίνεσε τον Μητροπολίτη Στέφανο και τόνισε τους δεσμούς αγάπης και φιλίας που καλλιεργήθηκαν μεταξύ των δύο Αυτονόμων Εκκλησιών κατά τα περασμένα 20 χρόνια. 
Στο τέλος της εκδήλωσης αναγνώστηκε το εξαιρετικό και γεμάτο αγάπη γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης μας όπως είναι πάντοτε στοργικός και ευγενής, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μητροπολίτου Στεφάνου χαρακτηρίζοντάς τον ως «πανάξιον εκκλησιαστικόν άνδρα, όστις ηγωνίσθη θεαρέστως και σθεναρώς δια την οργάνωσιν της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, με απόλυτον σεβασμόν προς την παράδοσιν και την κανονικήν τάξιν». Το σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα κατέκλειε με ευχές προς τον τιμώμενο Ιεράρχη για «υγείαν ακλόνητον προς συνέχισιν, επί πολύν έτι χρόνον, της ευλογημένης παρουσίας της ευκάρπου διακονίας υμών… εν Εσθονία». 
Κατόπιν, ακολούθησε πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το Σέτουμα, το νησί Κίχνου και το Βέντρα.
Εκ της Εκκλησίας της Εσθονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails