________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/06/2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ιερά Μητρόπολις Αδριανουπόλεως

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

H Ιερά Μητρόπολις Αδριανουπόλεως, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φέρεται η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μην έδωσε κανονική άδεια στον Σεβ. Μητροπολίτη Σταρας Ζαγοράς να ιερουργήσει σε Ναό της Επαρχίας μας, ανακοινώνει, προς αποκατάσταση της αληθείας, ότι:
Στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Αδριανουπολεως προ ετών, εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τοποθετήθηκε από Βούλγαρους αδελφούς η προτομή του “Εξάρχου” Ανθίμου. Για τον λόγο αυτό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκτοτε, απαγόρευσε τις ιεροπραξίες Βουλγάρων αρχιερέων στον Ναό αυτό μέχρι την αφαίρεση της προτομής. Ως γνωστόν, ο “Έξαρχος” Άνθιμος ήταν ο πρωτεργάτης του Βουλγαρικού σχίσματος, το οποίο ταλαιπώρησε την Εκκλησία επί περίπου 75 χρόνια.
Πρόσφατα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεοφύτος, ύστερα από πρόσκληση που έλαβε από την βουλγαρική Κοινότητα της Αδριανουπόλεως, απέστειλε γράμμα στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με το οποίο ζητούσε άδεια, ώστε ο Σεβ. Μητροπολίτης Στάρας Ζαγοράς να λειτουργήσει στον Ναό αυτό. Ο Παναγιώτατος παρέπεμψε το αίτημα στον κανονικώς αρμόδιο Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, πιστός στη μέχρι τώρα πρακτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί του ζητήματος, δεν παρεχώρησε την κανονική του άδεια στον αγ. Στάρας Ζαγοράς. Αυτή η δικαιολογημένη στάση της Μητρός Εκκλησίας είναι απολύτως γνωστή επί αρκετά χρόνια στους Βούλγαρους Αρχιερείς και την σέβονται στο ακέραιο.

Για τον λόγο αυτό τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη μη χορήγηση της κανονικής αδείας από μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα οποία προβάλλουν λόγους άσχετους με την πραγματικότητα, είναι προφανές ότι δεν ευσταθούν και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.
Ο όμορος Ιεράρχης κ. Κυπριανός, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει αδελφικούς δεσμούς αμοιβαίας εν Χριστώ αγάπης με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο, αλλά και όλοι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας Βουλγαρίας, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι, ύστερα από πρόσκληση ή μετά την άδεια του οικείου Ποιμενάρχου, ώστε να λειτουργήσουν στον άλλο Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου ή να συμπροσευχηθούν στον Ι.Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με ιερουργούντα τον οικείο Ποιμενάρχη. Σημειώνεται δε ότι οι σχέσεις της Μητροπόλεώς μας με τη Βουλγαρική Κοινότητα της Αδριανουπόλεως είναι άριστες.
Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε, ότι κάθε άλλος προβαλλόμενος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και δεν αντανακλά τις πραγματικά αδελφικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανοήσεως που υπάρχουν ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails