________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/04/2020

Οι κοινωνιολόγοι εξακρίβωσαν ποια Εκκλησία οι Ουκρανοί συμπαθούν περισσότερο


Ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες Εκκλησίες της Ουκρανίας η καλύτερη στάση αποδεικνύεται να είναι προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Πηγή: τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου. 
Λεπτομέρειες: Τη θετική στάση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχουν 60,6% των Ουκρανών, την αρνητική – 5,4% (η ισοτιμία της θετικής και αρνητικής στάσης είναι +55,2%).


Σε όλες τις περιοχές η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει τους υψηλότερους δείκτες της στάσης: πιο συγκεκριμένα σε όλες τις περιοχές όχι λιγότερο από το μισό πληθυσμό έχουν τη θετική στάση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (από 50% στα ανατολικά έως 69,6% στα δυτικά, η ισοτιμία της στάσης είναι από +43,4% στα ανατολικά έως +67,9% στα δυτικά της χώρας).
Η επόμενη είναι η Ελληνο-Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας προς την οποία έχουν τη θετική στάση τους 35,2% του πληθυσμού, και την αρνητική – 6,5% (η ισοτιμία – +28,7%). Σε όλες τις περιοχές η Εκκλησία έχει την ανοδική ισοτιμία της στάσης, αν και η καλύτερη είναι η στάση στα δυτικά (η ισοτιμία στα δυτικά είναι +46,9% εναντίον του +13-28,4% σε άλλες περιοχές). 
Και μόνο στην περίπτωση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας βλέπουμε την αρνητική ισοτιμία – -2,2%. 25,7% των ερωτηθέντων έχουν τη θετική στάση προς αυτή την Εκκλησία, 28% - αρνητική. Η Εκκλησία έχει την αρνητική ισοτιμία στα Δυτικά (-19,4%), πιο κοντά στο μηδέν η ισοτιμία είναι στο Κέντρο (-4%), στο Κίεβο και στα ανατολικά (+4%), η επιπρόσθετη ισοτιμία στο Βορρά (+19,6%) και στο Ντονμπας (+20,1). 
Ανάμεσα στους Προκαθημένους των κυρίων Εκκλησιών η καλύτερη στάση και πάλι αποδεικνύεται να είναι στην περίπτωση του Επιφανίου: 38,4% φέρονται προς αυτόν θετικά, 5,7% - αρνητικά. 
Προς τον Σβιατοσλάβ υπάρχει θετική στάση των 27,4% Ουκρανών, και αρνητική – 3,8%. Στον Ονούφριο είναι αρνητική η ισοτιμία της εμπιστοσύνης: 20,9 έχουν την θετική στάση, 22,1% - αρνητική. 
Και τώρα ποιά είναι η στάση σας προς την/τον....; (% ανάμεσα στους ερωτηθέντες, η Ουκρανία συνολικά). 


Εφαρμόζοντας τη μέθοδο CATI (οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τη χρήση του υπολογιστή, computer-assisted telephone interviews) βάση της τυχαίας δειγματοληψίας των αριθμών κινητών τηλεφώνων (με τήρηση ποσοστώσεων κατά την επιλογή των ερωτηθέντων) οι κοινωνιολόγοι ρώτησαν τους 1223 ερωτηθέντες, που μένουν σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας (εκτός από την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας). 
Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό για τον πληθυσμό της Ουκρανίας της ηλικίας άνω των 18 ετών.
Στις περιοχές του Λουγάνσκ και Ντονέτσκ η δημοσκόπηση έγινε μόνο στα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών. 
Στατιστική διαφορά (απόκλιση) του δείγματος (με την πιθανότητα 0,95 και χωρίς να υπολογιστεί η επίδραση σχεδιασμού) δεν υπερβαίνει: 2,9% για τους δείκτες που είναι κοντά σε 50%, 2,5% - για τους δείκτες που είναι κοντά σε 25%, 1,9% - για τους δείκτες που είναι κοντά σε 10%, 1,3% - για τους δείκτες που είναι κοντά σε 5%, 0,6% για τους δείκτες που είναι κοντά σε 1%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails