________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/24/2020

ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Για τα έργα του διαπρεπούς Έλληνα ζωγράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου και ενδυματολόγου, Βασίλη Φωτόπουλου (1934-2007), τα οποία δώρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μίλησε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος, στο συμπόσιο για θέματα εικονογραφίας, το οποίο οργάνωσε το διήμερο 28-29 Σεπτεμβρίου 2013, το Κέντρο Εικονολογίας της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιατίσης, στην Πάφο, με χορηγό το Ίδρυμα Λεβέντη. 
Πρόκειται για τα έργα του Β. Φωτόπουλου: α) μακέτα κουστουμιού άρχοντα του θεατρικού έργου για τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, που βρίσκεται στο Φανάρι β) το τρίπτυχο της «Μεγάλης Εισόδου», στο Γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, γ) Τρεις αρχιερατικοί σάκκοι διακοσμημένοι από μεγάλο πολυσταύριο, δ) Υαλογραφία στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος με παραστάσεις της Σταυρώσεως και της εις Άδου Καθόδου και ε) Το μαρτύριον του Αγίου Μελίτωνος στην λίμνη της Σεβαστείας. 
Ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Αθανάσιος επεσήμανε ότι στα πιο πάνω έργα του Βασίλη Φωτόπουλου «βλέπει κανείς την φινέτσα και την ευαισθησία του, και δη όχι μόνον την εξπρεσιονιστική και μανιεριστική χροιά, αλλά ευρύτερα την προσήλωση του στην πλούσια παράδοση της Βυζαντινής τέχνης». 
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το σχετικό κείμενο του Γέροντος Χαλκηδόνος, όπως δημοσιεύθηκε στο ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΟΝ, την Περιοδική Έκδοση του Κέντρου Εικονολογίας της Ι. Μονής Χρυσορρογιατίσσης Κύπρου (Τεύχος 4, Ιούνιος 2013). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails