________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/20/2020

ΠΑΣΧΑ 2020 ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ένα μοναχικό Πάσχα έζησαν οι Έλληνες της Ίμβρου, καθώς τα μέτρα της πανδημίας εμπόδισαν φίλους και αγαπημένα πρόσωπα να βρεθούν στο νησί.
Ο νέος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, απηύθυνε το ακόλουθο, πασχαλινό μήνυμα: 
"Αγαπημένοι μας αδερφοί Τενέδιοι και Ιμβριώτες όπου γης. 
Από τα αγαπημένα και μοναδικά νησιά μας την Τένεδο και την Ίμβρο στέλνουμε την αγάπη και τις ευχές μας. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους και μία Μεγάλη Εβδομάδα διαφορετική για όλο τον κόσμο και για όλους τους ανθρώπους, Χριστιανούς και μη. Θέλουμε να ξέρετε ότι με την καρδιά και τον νουν μας είμαστε κοντά σας. Κοντά σε όλους και μαζί αγωνιζόμαστε. Μας λείπετε φέτος πολύ. Ιδιαίτερα σε μένα τον νέο ποιμενάρχη σας. Χωρίς εσάς είναι όλα παράταιρα. 
Όμως προσεύχομαι γρήγορα ο Αναστάς Ιησούς να βοηθήσει να περάσει αυτή η δυσκολία και σαν τα χελιδόνια να τρέξετε στην φωλιά σας, τα νησιά μας. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, σε κάθε νησί, χωριό μας και τόπο, σας σκεφτόμαστε. Σας νοσταλγούμε, σας περιμένουμε. Να προσέχετε σας παρακαλώ. Να έχετε υγεία και να φτάσουμε ειρηνικά στην νύχτα της Αναστάσεως. Με υπομονή πολύ να προσδοκούμε στην αντάμωση μας, στα νησιά μας με το καλό. Σας αγαπάμε πολύ."
Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος τέλεσε, κατά την τάξιν, όλες τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών.
Επίσης, ο νέος Μητροπολίτης οργάνωσε ένα δίκτυο βοηθείας προς τους έχοντες ανάγκη και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός  MEGA έκανε αφιέρωμα για το φετινό Πάσχα στην Ίμβρο.
Η γιαγιά Παναγιώτα Κονιαρή μιλά στο MEGA για τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Όλοι, την χρόνια αυτή, γιορτάζουν οικογενειακά ή μόνοι στο σπίτι.


Για το Πάσχα που έζησε μακριά από το νησί του, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο Πάρις Ασανάκης, πρόεδρος Συλλόγου Ιμβρίων και δικηγόρος. 
«Ήταν πολύ περίεργο ότι δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί για Πάσχα. Πλέον η Ίμβρος ευτυχεί να έχει ένα πολύ δραστήριο Μητροπολίτη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβή αριθμό των Ελλήνων στην Ίμβρο. Πρέπει να είναι γύρω στους 550 στο νησί, αλλά λόγω περιορισμών υπάρχει αριθμός ανθρώπων που έχει μείνει στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Ασανάκης. 
«Το 2008 το συμβούλιο της Ευρώπης ολοκλήρωνε τη διαδικασία για να εκδοθεί το ψήφισμα για την Ίμβρο και την Τένεδο. Με ψήφους και τουρκικές εκδόθηκε ουσιαστικά ένας οδικός χάρτης που έβαζε μία σειρά μέτρων. Τα σχολεία ήταν το πρώτο από αυτά. Ωστόσο υπάρχει σειρά μέτρων που δεν έχουν γίνει. Όπως η εξασφάλιση της απόδοσης της ακίνητης περιουσίας και στην ελληνική κοινότητα και στους ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Ασανάκης.

 

Ο Σύλλογος Ιμβρίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει για τα πασχαλινά αφιερώματα του MEGA για την Ίμβρο:
"Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στους δημοσιογράφoυς Ανδρέα Ρομπόπουλο και Νικόλαο Μαγγίνα, όπως και στον αφανή ήρωα και εθελοντή εικονολήπτη Γιώργο Κατάκαλο. Ευχαριστούμε επίσης τον Γιώργο Παπαθεοδώρου για την άμεση καταγραφή των εκπομπών και την ανάρτησή τους στο YouTube. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους συμπατριώτες μας από Ίμβρο και Αθήνα που -μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού- μετέφεραν, με το χαρακτηριστικά Ιμβριώτικο πνεύμα της καρτερικής υπομονής, ένα γνήσιο Αναστάσιμο μήνυμα στους τηλεοπτικούς δέκτες όλης της Ελλάδας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails