________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/26/2020

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ίμβρος επληγώθη αλλά δεν έσβησε, υπέφερεν αλλά δεν υπέκυψε


Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης o Πατριάρχης τέλεσε την χειροτονία ενός νέου κληρικού στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου, όπου και ο ίδιος πριν από 59 χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας 
Στην μαρτυρική Ίμβρο, “η οποία επληγώθη αλλά δεν έσβησε, υπέφερεν αλλά δεν υπέκυψε”, αναφέρθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου και Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. 
Κατά τη διάρκειά της τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ.Χρήστου Γεωργίου, στον οποίο έδωσε το όνομα Χρύσανθος, προς τιμήν, όπως είπε ο Πατριάρχης, “του μακαριστού ιερομονάχου Χρυσάνθου Βατοπαιδινού, εξ Αγίων Θεοδώρων, ο οποίος πολλά προσέφερεν εις την Εκκλησίαν, εις το Άγιον Όρος, εις την γενέτειράν του Ίμβρον και ιδιαιτέρως εις το χωρίον του”. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, εκτός από τον Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ.Χρυσόστομος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθος πιστών. 
Πριν από τη χειροτονία, ο Παναγιώτατος, απηύθυνε πατρικούς λόγους προς τον υποψήφιο κληρικό, τον οποίο επαίνεσε για την απόφασή του να αφιερωθεί στη διακονία του Χριστού και της Εκκλησίας στον τόπο καταγωγής της μητέρας του, την ερατεινή και ιστορική Ίμβρο, όπου εγκαταστάθηκε μαζί με την σύζυγο και τα τρία τους παιδιά. 

“Αποτελεί ιδιαίτερον προνόμιον δι᾿ ένα διάκονον, πρεσβύτερον ή επίσκοπον να ανήκη εις τον ιερόν κλήρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το πνεύμα του οποίου οφείλει να εκφράζη εις όλας τας διαστάσεις του έργου του, πάντοτε με πιστότητα εις την Παράδοσιν της αληθείας και με αγάπην προς τον άνθρωπον, τον αδελφόν μας”, επισήμανε ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε: 
“Απευθυνόμενοι προς σε σήμερον, υπογραμμίζομεν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι αυτή η διακονία της Μεγάλης Εκκλησίας θα ασκήται εδώ εις την Ίμβρον. Εις την μαρτυρικήν νήσον, η οποία επληγώθη αλλά δεν έσβησε, υπέφερεν αλλά δεν υπέκυψε, και τώρα, που δίδει με σθένος τον καλόν αγώνα διά να ορθοποδήση, έχει ανάγκην ανθρώπων με βούλησιν διά προσφοράν, με αγάπην διά την μικράν πατρίδα, με εμπιστοσύνην εις το μέλλον. Εις αυτό το μέλλον καλείσαι να συμβάλης και εσύ, ως κληρικός πλέον, με την παρουσίαν και την καλήν μαρτυρίαν σου, με ταπεινότητα, αυτοθυσίαν και κατάθεσιν ψυχής, κατορθών τα πάντα «διά του αγαπήσαντος ημάς» (Ρωμ. η’, 37) Κυρίου Ιησού Χριστού, του Δομήτορος της Εκκλησίας. 
Να υπακούης εν παντί και να σέβεσαι τον Επίσκοπον και Μητροπολίτην σου, να διδάσκεσαι από το παράδειγμά του, την πνευματικήν και ποιμαντικήν του πείραν, πάντοτε εν αγαστή συνεργασία και συμπνοία με τους αδελφούς κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου”. 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: 
“Όλοι μαζί θα εκπροσωπήτε και θα διακονήτε ένα τρόπον ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κοινοτικόν πνεύμα, αλληλεγγύην, αμοιβαίαν εμπιστοσύνην, καλλιέργειαν των πολυτίμων τοπικών παραδόσεων και αγάπην προς την φύσιν. Η αλήθεια αυτού του τρόπου του βίου είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ορθόδοξον παράδοσιν, εμπνέεται και τρέφεται από αυτήν. Αυτό το ήθος μετέτρεπε τον αγώνα της ζωής εις χαράν, διότι είχε κατεύθυνσιν, είχε προσανατολισμόν προς την αλήθειαν. Παρά τας δυσκολίας, η ζωή εις την Ίμβρον ήτο ευλογημένη και δημιουργική. Αυτό το αποτύπωμα των προγόνων μας δεν πρέπει να χαθή, οφείλομεν να το διασώσωμεν και να το μεταδώσωμεν ως ήθος ελευθερίας και αγάπης εις τας επερχομένας γενεάς των Ιμβρίων. Κάθε οικογένεια, η οποία εγκαθίσταται εις το νησί μας, είναι μία ακτίνα ελπίδος, ότι ο πολιτισμός του προσώπου θα συνεχίση να υπάρχη εις την Ίμβρον. Ευοίωνον θεωρούμεν και το γεγονός ότι, και τα ανά την οικουμένην Ιμβριακά Σωματεία, καλλιεργούν αποτελεσματικώς εις την νέαν γενεάν των συμπατριωτών μας, την πίστιν εις την αξίαν των πατρογονικών πνευματικών και πολιτισμικών θησαυρών, την άρρηκτον συνάφειάν των προς την Ορθόδοξον ταυτότητά μας, και την βούλησιν διά την καλλιέργειάν των, και μάλιστα εις μίαν παγκόσμιον κοινωνίαν, όπου ο εαυτοκεντρισμός και η ευδαιμονοθηρία ψύχουν το φιλάλληλον πνεύμα. Τελικώς, εις τον χώρον του αξιολογικού προσανατολισμού, η στροφή προς το χθες δεν σημαίνει οπισθοδρόμησιν, δεν μας μετατρέπει εις στήλην άλατος”. 


Στην αντιφώνησή του, ο υποψήφιος κληρικός, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για όλη την στήριξη που του παρείχε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ. και για την ιδιαίτερη τιμή να λάβει διά των τιμίων χειρών του τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης. Ευχαρίστησε, επίσης, και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, στο πρόσωπο του οποίου, όπως είπε, βρήκε έναν πραγματικό πατέρα. 
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, είπε ότι είναι χαρά και ευλογία για την Ι.Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου να αποκτά ένα νέο κληρικό, και εξέφρασε την συγκίνησή του που τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου, όπου πριν από 59 χρόνια χειροτονήθηκε διάκονος. “Είναι πάντοτε συγκίνησις για εμένα να λειτουργώ σε αυτήν την Εκκλησία όπου εφόρεσα το τίμιον ράσο και συνεχίζω την ταπεινή διακονία μου στην Εκκλησία έκτοτε, επί σειράν δεκαετιών, με την χάρη του Θεού”, είπε ο Πατριάρχης, ο οποίος έδωσε τις εγκάρδιες ευχές του προς όλους τους συμπατριώτες του Ιμβρίους, αλλά και προς τους φίλους της Ίμβρου που επισκέφθηκαν το νησί για να παραστούν στη χειροτονία του νέου κληρικού. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε την χαρά του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων της Ίμβρου και την ενίσχυση της ομογένειας της νήσου, η οποία, όπως είπε, όσα υπέστη κατά το παρελθόν ήταν μία μεγάλη αδικία. “Πληρώσαμε για σφάλματα άλλων”, τόνισε ο Πατριάρχης. 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την σημερινή παρουσία του και για όλα όσα έχει κάνει για την Ίμβρο και για την ενίσχυση των κατοίκων της. “Για να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι, και να σταθούμε και να είμαστε εδώ και να είμαστε η συνέχεια και θα είμαστε Παναγιώτατε”, τόνισε ο κ.Κύριλλος. 
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε, κατά το έθιμο, τα τάματα των πιστών, τα οποία προσφέρονται για το παραδοσιακό δείπνο που θα παρατεθεί μετά την αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Δημητρίου, στο φερώνυμο Σιναϊτικό Μετόχι στα Λιβρόχια της Ίμβρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails