________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/21/2020

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Χθες, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη η Διαθρησκειακή Συνάντηση με θέμα: "Κανένας δεν σώζεται μόνος του - Αδελφοσύνη και Ειρήνη" που διοργάνωσε η Κοινότητα Sant' Egidio.  
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήσαν εκεί και μίλησαν εμπνευσμένα. 
Στην Συνάντηση έγινε, φυσικά, μνεία και στην πρώτη, ιστορική εκείνη Διαθρησκειακή Συνάντηση της Ασίζης, επί Πάπα Ιωάννου Παύλου Β΄
Εκεί όπου ήταν και η ελαχιστότητά μου πριν 34 χρόνια! Φοιτητής της θεολογίας βρέθηκα στην Ασίζη τέλος Οκτωβρίου του 1986, με την χορωδία του πρωτοψάλτου Θεοδώρου Βασιλικού. 
Προσκεκλημένοι του Βατικανού, για να ψάλλουμε στην μεγάλη αυτή διοργάνωση για την ειρήνη που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία των θρησκειών. 
Έτσι, ψάλαμε στην Βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, κατά την κοινή προσευχή. 
Στο ιστορικό βίντεο που παραθέτουμε στη συνέχεια, ακούγεται η χορωδία να ψάλλει το «Πάσα πνοή» σε ήχο γ’. 

Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Μεθόδιος Φούγιας. 
Ψάλαμε και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης, όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ. 
Στη συνέχεια, η χορωδία έψαλε στον προαύλιο χώρο του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, κατά την Κυριακάτικη ακρόαση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', παρουσία δεκάδων Καρδιναλίων και εξήντα χιλιάδων Ρωμαιοκαθολικών πιστών. Κι απ’ αυτό το γεγονός παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στην επέτειο των 30 χρόνων από την Διαθρησκειακή της Ασίζης (2016) και από την πόλη του Αγίου Φραγκίσκου κάλεσε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια κατά του εξτρεμισμού, ώστε να απομονωθούν οι φονταμενταλιστές και να ενισχυθεί ένας πραγματικός, πολύτιμος και ζωντανός διάλογος. 
Ο Πατριάρχης, ως "Διάλογος", δίνει το δυναμικό "παρών" της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο Διαθρησκειακό Διάλογο, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες του κορωνοϊού, που μαστίζει την ανθρωπότητα στις μέρες μας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails