________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/28/2020

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Οικουμενικός Πατριάρχης: “Να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού, ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι είμαστε τόσο λίγοι” 
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, συμπροσευχόμενος στο Ι.Βήμα του Ναϋδρίου του Αγίου Δημητρίου Αγριδίων, κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος εόρταζε την συμπλήρωση 35 ετών Αρχιερωσύνης. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, άμεσος διάδοχος του Μητροπολίτη Μοσχονησίων, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. Επίσης εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Αγρίδια και άλλα χωριά της Ίμβρου. 
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επαίνεσε τον Μητροπολίτη Μοσχονησίων για το έργο που επιτέλεσε ιδιαίτερα κατά τα 18 χρόνια που εποίμανε την Ι.Μ. Ίμβρου και Τενέδου και το ενδιαφέρον που επέδειξε για την αναστήλωση των Ιερών Ναών και των εξωκκλησίων που βρίσκονται στα δύο νησιά. 
“Το είπα και άλλες φορές αναφερόμενος εις το πρόσωπόν του και εις το έργον του ότι ανακαίνισε πολλούς Ναούς στα χωριά μας και πάρα πολλά εξωκκλήσια στην ύπαιθρο από αυτά τα οποία μαρτυρούν την ευσέβεια των προγόνων μας”, είπε ο Ίμβριος Πατριάρχης και αναφέρθηκε στη συμβολή του από Ίμβρου και Τενέδου Μητροπολίτου Μοσχονησίων για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της νησιωτικής Μητροπόλεως με νέους κληρικούς. “Τον συγχαίρουμε, τον ευχαριστούμε ως Ίμβριοι για όσα προσέφερε”, πρόσθεσε και ευχήθηκε ο Θεός να ενισχύει τον κ.Κύριλλο και να βελτιώνει την υγεία του, μετά την πρόσφατη δοκιμασία που πέρασε. 


Απευθυνόμενος προς τους πιστούς τους προέτρεψε να είναι πάντοτε ενωμένοι και αγαπημένοι. “Όλοι μαζί, με το νέο Ποιμενάρχη, τον Ίμβριο Πατριάρχη, με τους νέους κληρικούς μας και με το ποίμνιο, τους Ιμβρίους και τους Τενεδίους, να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού, ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι είμαστε τόσο λίγοι, μας κατήντησαν τόσο λίγους που δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια διαιρέσεων, διχοστασιών, κομμάτων και ούτω καθ’ εξής. Όλοι ενωμένοι με την αγάπη του Χριστού, με τις ευχές των αγίων Αρχιερέων, και των συμπροσευχομένων αγίου Φιλαδελφείας, αγίου Σηλυβρίας, όλων τις ευχές, να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού αγαπημένοι και ενωμένοι, και εις τον άγιον Μοσχονησίων ευχόμεθα τα βέλτιστα. Χρόνια πολλά!” 
 Προηγουμένως είχε μιλήσει ο εορτάζων Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια της Αρχιερωσύνης του βίωσε πολλές χαρές, όπως ήταν η εκ βάθρων αναστήλωση των δύο ιστορικών αγιορειτικών Μετοχίων στην Ίμβρο, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Γλυκύ, και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στα περίχωρα των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και πολλές δοκιμασίες με κορυφαία αυτή της περιπέτειας της υγείας του στις αρχές του τρέχοντος έτους. 
Στον Μητροπολίτη Μοσχονησίων ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού κλήρου και του πιστού λαού της Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου ο διάδοχός του, Μητροπολίτης κ. Κύριλλος “Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον άγιο Μοσχονησίων για τα 35 χρόνια διακονίας του και κυρίως για τα 18 που ποίμανε την Ι. Μ. Ίμβρου και Τενέδου, για όλα όσα προσέφερε”, είπε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου. 


Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στους Αγίους Θεοδώρους και στα Λιβρόχια της Ίμβρου 
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, για την εορτή του Αγίου Δημητρίου, ημέρα κατά την οποία εόρταζε με το κατά κόσμον όνομά του, στο φερώνυμο παρεκκλήσι στο χωριό του, στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου. 
Εκκλησιάστηκαν Αρχιερείς, κληρικοί και πλήθος συγχωριανών του Παναγιωτάτου. 
Υπενθυμίζεται ότι το παρεκκλήσι αυτό αναστήλωσε το 1955 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, στη μνήμη των γονέων του, καταγόμενος και εκείνος από τους Αγίους Θεοδώρους. 
Την παραμονή ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ.Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε στο πανηγυρίζον εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, Μετόχι της Ι.Μονής Σινά, στα Λιβρόχια. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Σεβ. κ. Κύριλλος, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. 


Στο τέλος ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος προς τους δεκάδες πιστούς που ανέβηκαν στην πλαγιά του Όρους του Αγίου Δημητρίου εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την αναβίωση της πανηγύρεως αυτού του Μετοχιακού Ναού, που παλαιότερα τέτοια ημέρα συγκέντρωνε πλήθος πιστών από τα κοντινά Αγρίδια, αλλά και όλη την νήσο. Ευχήθηκε ο Θεός να προφυλάσσει όλους από την πανδημία, “και να μας αξιώνει να συναντώμεθα και να επανασυναντώμεθα με υγεία και με καλή καρδιά, στον τόπο μας και χαιρόμαστε την πρόοδό του, την αύξησή του, την ευημερία του. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου αλλά και τον Μητροπολίτη Μύρων, που κατάγεται από τα Αγρίδια, για την πρωτοβουλία τους να τελεστεί και πάλι το πανηγύρι, αλλά και για την προσπάθειά τους να αναβιώσουν παλαιότερα έθιμα της Ίμβρου. Τους προέτρεψε δε, όπως και τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, να μιλήσουν για την ιστορία του Ναού αλλά και για τις πανηγύρεις του παρελθόντος. 
Οι Μητροπολίτες Ίμβρου κ. Κύριλλος και Μύρων κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκαν στις παλαιές παραδόσεις και τα έθιμα των κατοίκων της νήσου και στην μεταξύ τους συνεργασία για την αναβίωσή τους, ενώ ο επίσης Αγριδιανός Μητροπολίτης κ. Μελίτων, ιδιαίτερα συγκινημένος, μίλησε για την αγάπη των Αγριδιανών για τον Άγιο Δημήτριο και αναφέρθηκε στη θαυματουργική παρέμβαση του αγίου στην ζωή του, το 1964. 


Ο Παναγιώτατος, τέλος, απευθυνόμενος πατρικώς προς όλους τους Ιμβρίους τους προέτρεψε να είναι πάντοτε ενωμένοι και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο για το κοινό καλό και την πρόοδο της ομογένειας.
Ακολούθως, ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι κληρικοί και οι πιστοί κάθισαν στην αυλή του Ναού και υπό τους ήχους της παραδοσιακής Ιμβριώτικης μουσικής γεύτηκαν τα τοπικά κεράσματα και την πατροπαράδοτη κουρκούτα.
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails